Merkel atrage imigranții ca un magnet

Merkel atrage imigranții ca un magnet

Promisiunea de luna trecută a cancelarului, că va primi toate cererile de azil ale sirienilor, în ciuda regulilor de migrație din UE, a provocat o creștere dramatică a valului de refugiați.

Groaznicul război civil din Siria și atrocitățile ISIS din Irak și Siria au început acum mai bine de patru ani. Afganistanul, ca și Irakul, este un vulcan de la invazia americană de acum un deceniu. Rivalitățile etnice și represiunea politică sunt lucruri obișnuite în părți din Africa de și mai mult timp.

De ce dau buluc

Cu toate acestea, fluxurile de imigranți din aceste zone au fost aproape nesemnificative pentru Europa, până în vara aceasta. Acum, zilnic, sosesc mii de imigranți. Ce s-a întâmplat de și-au luat lumea în cap abia acum?

Ne puteți urmări și pe Google News

Un răspuns foarte interesant este furnizat de revista americană Time. Aceasta susține că principalul factor care a declanşat „Cotropirea Europei” este promisiunea de luna trecută a guvernului german că va accepta toate cererile de azil din partea sirienilor.

Într-un mesaj pe Twitter postat pe 25 august, Oficiul Federal pentru Migrație și Refugiați (BAMF), care ține de Ministerul german de Interne, a confirmat că Acordul de la Dublin nu se va mai aplica sirienilor. Tratatul respectiv, din 1990, îi obligă pe refugiați să ceară azil în țara Europeană în care au pus prima dată piciorul.

Aceasta însemna că imigranții veniți de la mii de kilometri din Orientul Mijlociu puteau rămâne blocați în țări mai puțin prospere din Sudul și Estul Europei, cum ar fi România, Bulgaria, Grecia.

Însă Angela Merkel a schimbat brusc toate regulile jocului, transmițându-le sirienilor: dacă reușiți, cumnecum, să ajungeți până în Germania, Germania vă va oferi azil.

Azil la tot Orientul

O mană cerească pentru filiera de pașapoarte siriene false, care operează pe Bătrânul Continent, dezvăluită săptămâna trecută de șeful Agenției Europene pentru Ma nagementul Frontierelor Externe (Frontex), Fabrice Liggeri.

O mană cerească și pentru rețeaua de 30.000 de călăuze (3.000 doar pe Mediterana), dezvăluită de Robert Crepinko, responsabil cu combaterea rețelelor de crimă organizată în cadrul Europol de la Haga. Rețeaua de călăuze învârte o afacere de miliarde de dolari, a declarat Crepinko pentru AFP.

Ulterior, observând ce fur tună a dezlănțuit, Merkel a încercat să nuanțeze lucrurile: „Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați echitabil în Europa”.

Mai mult, la o conferință de presă organizată sâmbătă la Essen, cancelarul a înăsprit tonul, amenințând cu „proceduri judiciare” statele UE care încalcă acordurile cu privire la refugiați.

Germania așteaptă anul acesta 800.000 de imigranți, de patru ori mai mult decât în 2014.

Decizia lui Merkel este o mană cerească pentru rețelele de pașapoarte false și de călăuze pentru clandestini

Merkel a ajuns idolul Orientului. În imagine, o manifestație, vineri, în piața Tahrir din Bagdad FOTO: AGERPRES

Britanicii vor să iasă din UE

Pentru prima oară, un sondaj arată că britanicii ar vota pentru ieșirea din UE la referendumul care va avea loc cel mai târziu în 2017. În timp ce parlamentarii britanici trebuie să se pronunțe astăzi asupra unui proiect de lege privind referendumul, 43% dintre persoanele chestionate de Institutul Survation la comanda săptămânalului „Mail on Sunday” estimează că Marea Britanie ar trebui să iasă din UE; 40% optează pentru rămânerea în UE, iar 17% sunt indeciși.

Acest sondaj marchează o ruptură cu precedentele anchete de opinie, care au arătat întotdeauna o majoritate favorabilă rămânerii în Uniunea Europeană. Mai mult, 22% dintre cei care optează pentru rămânerea în UE au afirmat că ar putea „să-și schimbe părerea” dacă actuala criză a imigranților se agravează. Sondajul anterior realizat de Institutul Survation la începutul lui iulie arăta că 45% dintre persoanele chestionate se pronunțau în favoarea rămânerii în UE, în timp ce doar 37 doreau ieșirea din Uniune și 17% erau indeciși.