Medicii s-au codit inițial să fugă în UE, dar la fi nal au plecat cu miile | MEMORIA EVZ

Medicii s-au codit inițial să fugă în UE, dar la fi nal au plecat cu miile | MEMORIA EVZ

În 2007, medicii din România nu se grăbeau să părăsească țara. Proaspăta aderare la UE deschidea calea străinătății, dar tinerele cadre medicale erau încă idealiste și sperau că și în țara natală „se va schimba în sfârșit ceva”.

 Și atunci, ca și acum, salariile medicilor erau foarte mici și pentru mulți tineri străinătate era soluția. Rezidenții își anunțaseră intenția că vor pleca, dar „au bătut pasul pe loc” așteptând schimbarea reală a sistemului. Încă de atunci, experții în sănătate s-au așteptat la un exod, dar prognozau cu optimism că miile de specialiști ce vor părăsi România ar putea fi înlocuiți de specialiștii veniți din țările africane sau asiatice. Liderul de atunci al Alianței Medicilor, chirurgul Cătălin Apostol, i-a contrazis însă spunând că nu se vor găsi cadre din afară care să accepte să lucreze în România pe salarii de supraviețuire. „Nici măcar rezidenții bulgari”, a spus el.

INFO

Zece ani mai târziu, situația nu s-a rezolvat. România are un deficit de 13.000 de medici în spitale, spun autoritățile, întrucât ne pleacă specialiștii pentru locuri de muncă mai bine plătite. Din 2008 şi până în prezent au plecat să lucreze în alte ţări peste 15.000 de medici.

Ne puteți urmări și pe Google News

CV

Ionela Croitorescu a lucrat ca redactor al Secției de Sănătate a Evenimentului zilei în perioada 2007- 2010.