Editura Evenimentul si Capital

Marea Neagră, împânzită de senzori subacvatici. Proiectul este finanțat cu aproape 5 milioane de euro de Comisia Europeană

Institutul Național de Cercetare GeoEcoMar din București
Autor: | | 0 Comentarii | 765 Vizualizari

Un proiect de cercetare marină finanțat de Comisia Europeană prin care sunt monitorizate cu tehnologie de ulrimă oră zonele costiere, ecostemele și posibilele catastrofe va include și Marea Neagră.

Un proiect  de cercetare marină finanțat de Comisia Europeană prin care sunt monitorizate zonele costiere, ecoistemele și posibilele catastrofe va include și Marea Neagră.

EMSODEV (European Multidisciplinary Seafloor and water-column Observatory Development)  este o continuare a progrmului EMSO și îşi propune să lanseze senzori subacvatici care se bazează pe o tehnologie de ultimă generaţie standardizând studiul apelor oceanice şi al ecosistemelor de la Marea Nordului, până în Marea Neagră.

Tehnologia se numeşte EGIM (EMSO Generic Instrument Module) și va utiliza un set complet de senzori și dispozitive care colectează diverse tipuri de  observații, inclusiv temperatura, presiunea, salinitatea, oxigenul dizolvat, turbiditatea, clorofila fluorescentă, curenții, și acustica pasivă.

Aceste informaţii vor fi stocate în bănci de date publice. Pe baza modelelor statistice, se trasează comportamentul specific al acelei zone acvatice, calitatea ecosistemului, pericolele la care este expus.

Țările partenere la acest proiect sunt: ​​Italia (care-l coordonează), Franța, Spania, Marea Britanie, Germania, Irlanda, Suedia, Grecia, Portugalia, Olanda, Norvegia, și Turcia și România, prin Institutul Național de Cercetare Dezvoltare GeoEcoMar. În proiect sun implicați oceanografi, geologi și biologi marini.

EMSODEV este un proiect trei ani finanțat de Comisia Europeană (4,6 milioane de euro), ca parte a Orizont 2020 și a fost lansat în această săptămână în Heraklion, Grecia.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Educaţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate