Maior: E în interesul tuturor să se ajungă la o înțelegere rațională între lumea euroatlantică și lumea Rusiei

Maior: E în interesul tuturor să se ajungă la o înțelegere rațională între lumea euroatlantică și lumea Rusiei

Ambasadorul George Cristian Maior a declarat joi, la lansarea volumului 'România vs. Rusia', de Remus Ştefureac, la Salonul de Carte Bookfest Târgu Mureş, că este în interesul tuturor să se ajungă la "o înţelegere raţională între lumea euroatlantică şi lumea Rusiei", nu de pe picior de război rece sau chiar război deschis şi pe un principiu al simetriei.

"Sper, şi am scris acest lucru în studiul introductiv, că va veni o perioadă în care interesul ambelor mari forţe - şi când vorbesc de două forţe vorbesc de lumea euroatlantică de care aparţinem şi lumea Rusiei - vor şti să discute şi să comunice şi să reglementeze raţional acest context care ne afectează, până la urmă, pe toţi, aici, în zona Mării Negre, în această zonă estică a UE şi a NATO şi cred că e în interesul tuturor să se ajungă la o înţelegere raţională. Dar ea trebuie făcută pe baze raţionale, pe un principiu al simetriei între cele două părţi, nu pe picior de război rece sau chiar război deschis, aşa cum s-a întâmplat în Ucraina. Nu într-un context tensionat, ci într-un context raţional, în care fiecare parte să îşi exprime clar interesele strategice, dar, pe de altă parte, şi problemele care există, şi există", a declarat fostul director al Serviciului Român de Informații, citat de Agerpres.

Ambasadorul român în SUA a mai arătat că există o problemă geopolitică în dezvoltare la graniţele României, "instabilitatea unui mare vecin al nostru, Ucraina", cu consecinţe în ceea ce priveşte securitatea naţională a României, cu consecinţe economice, care pot deveni în timp şi mai semnificative şi care pot avea efecte asupra evoluţiei din Republica Moldova, "un interes vital al României în ce priveşte apropierea acestui stat de Uniunea Europeană".

"Ce s-a întâmplat în cazul anexării Crimeii. Vedeţi aceste lucruri nu vin dintr-odată, nu vin intempestiv, ele au o anumită istorie, o anumită filosofie diplomatică, anumită viziune geopolitică, care se bazează pe un flux al istoriei, care, din păcate, uneori se repetă. Dar dacă vrem să trăim în această lume interdependentă a globalizării, trebuie să înţelegem aceste motivaţii istorice, să încercăm să le depăşim, pentru că este în interesul tuturor să dezvolte relaţii strategice raţionale şi normale între aceste forţe mari, mă refer la Rusia de astăzi, la Uniunea Europeană, la NATO, la zona euroatlantică în general", a subliniat ambasadorul.

Ne puteți urmări și pe Google News

George Maior l-a felicitat pe autor "că a avut curajul să scrie o asemenea lucrare astăzi", care "este utilă pentru a înţelege şi contextul-reper contemporan destul de complicat cu care trăim în această zonă a Europei".

"Suntem o ţară de frontieră la ciocnirea acestor viziuni diferite asupra dreptului internaţional, asupra intereselor strategice ale statelor şi avem datoria, pe de o parte, şi obligaţia, bineînţeles, de a ne apăra de influenţe ostile care pot face rău ţării, societăţii româneşti. Şi, pe de altă parte, să identificăm acei factori raţionali care pot duce la o comunicare mai bună, la o detensionare a lucrurilor şi, până la urmă, la o normalizare în ceea ce înseamnă şi dreptul internaţional în secolul XXI şi geopolitică, şi politică. Mi se pare o carte interesantă, bazată pe informaţii, surse, izvoare noi, pe care le-a studiat în arhivele statului român, are nişte interpretări interesante în raport cu aceste evoluţii şi în această dezbatere istoriografică cu tendinţe politice el aduce o lumină mai obiectivă asupra a ceea ce a însemnat istoria relaţiilor dintre România şi Rusia şi ceea ce poate însemna această istorie înţeleasă în perspectiva viitorului care ne preocupă pe toţi", a conchis George Maior.