Mai mulți bani pentru gărzi nu rezolvă dezastrul din spitale

Mai mulți bani pentru gărzi nu rezolvă dezastrul din spitale

Tot mai mulți medici renunță la munca în spitale atât din cauza programului infernal, cât și din lipsa materialelor și a unei aparaturi moderne. Cabinetele private sau mirajul muncii în străinătate par mult mai atrăgătoare

Măsurile luate de Guvern în ceea ce privește reglementa re a modului de calcul al veniturilor salariale și al volumului de muncă în privința găzilor suplimentare nu sunt suficiente pentru a rezolva grava problemă a sistemului sanitar. Lipsa personalului, a materialelor, a aparaturii moderne, dar și a medicamentelor poate să ducă în cel mai scurt timp în colaps sistemul public de sănătate.

Florin Chirculescu, șeful secției de chirurgie toracică la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti și liderul Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”, spune că tot mai mulți pacienți din provincie sunt nevoiți să se trateze la București din lipsă de personal specializat. Pe de altă parte, mulți colegi de-ai săi renunță la spital din cauza programului infernal.

Program de 12 ore pe zi

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ziua de azi a început cu o discuție cu un coleg de 46 de ani, care luna trecută a făcut 370 de ore în spital, numai programul pontat. 370 de ore, în 30 de zile, e prea mult. Nu mai avem ce să ne mai gândim acum, totul e în derivă”, oftează medicul. „De exemplu, la Tulcea a rămas doar un pediatru. Din Vaslui, am un pacient cu o boală îngrozitoare și nu are cine să-l trateze la el în județ. Nu mai există în sectorul public oncologi. Nu mai avem capacitatea de a acoperi găurile făcute de incompetența celor care au condus până acum. Toată lumea știa că ne pleacă medicii, nu era un secret, dar s-a ajuns în situația în care chiar nu se mai poate face nimic. Sunt serii de studenți care pleacă cu totul, nici nu mai dau examenul de rezidențiat aici. Din nefericire, am rămas puțini”, adaugă el.

Anul trecut, în jur de 13.500 de medici rămăseseră în spitale, dintr-un necesar de 26.000, potrivit normativelor Ministerului Sănătăţii. „Dacă nu se face nimic, anul viitor vom fi și mai puțini. Și eu mă gândesc să mă duc la privat. Aștept să văd ce se întâmplă la 1 octombrie și în ultimă instanță mă duc să dau consultații în privat. Din 10 pacienți, îmi scot gărzile. Ce nevoie am să nu dorm 370 de ore pe lună, în loc să consult într-un loc civilizat, aseptic. Nu e așa complicat”, spune Florin Chirculescu.

Ultimatum pentru Guvern

„Ori cei responsabili vor lua o hotărâre serioasă, ori ne ia dracu pe toți: medici, asistente, TESA. Pentru că, până la urmă, medicina se face cu medici, cu medicamente și cu aparatură, măcar din 2000, dacă nu de ultimă generație. În orice țară din Europa există tehnici moderne și în orașe precum Zalău, Galați, Vaslui. Noi nu avem nici în Spitalele Universitare aparatura pe care o au ei în provincie”, spune liderul Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”.

Platformă comună de acțiune pentru toți medicii din sistem

Lansarea unei Uniuni Naționale a Medicilor, care să regrupeze toate sindicatele și organizațiile profesionale ce le pot apăra drepturile, este dorită de toți. „Suntem foarte puțini, iar medicii sunt răspândiți în mai multe sindicate. Acesta a fost și motivul pentru care atunci când ne-am întâlnit în martie, pentru prima dată, am hotărât să găsim, indiferent de sindicatul unde e fiecare afiliat, o platformă comună de acțiune. Sperăm ca în acest fel interesele noastre să fie cele care primează. Am discutat și cu doctorul Bogdan Tănase, președintele Alianței Medicilor și cu dr. Eleodor Cârstoiu, președintele Sindicatului Promedica, și am hotărât să ne așezăm la aceeași masă și să elaborăm o platformă comună care să fie acceptată și considerată prevalentă astfel încât confederațiile medicale să nu se mai piardă în detalii”, a explicat Florin Chirculescu, liderul Federaţiei Sindicatelor Medicilor “Dr. Ioan Cantacuzino”.

Problema salariilor TESA, discutată de Confederațiile sindicale

De la 1 octombrie, termenul promis de Ministerul Sănătății pentru rezolvarea crizei gărzilor din spitale, se vor plăti salariile raportate la anul 2016. Mulți medici sunt însă nemulțumiți că până atunci sporurile la salariu sunt raportate la veniturile din 2009. „Din punctul meu de vedere, aștept să văd fluturașul din noiembrie. Știu că sunt discuții, dar lucrurile acestea din punctul meu de vedere s-au rezolvat atunci”, spune Florin Chirculescu.

Directori cu lefuri de personal auxiliar

Nemulțumire este și în rândul personalului TESA, care a fost omis de la creșterile salariale. Astfel s-a ajuns ca un director economic din spital să aibă un venit comparabil cu al personalului auxiliar din instituțiile sanitare, care a fost inclus în grila de creștere salarială. „Există o nemulțumire la nivelul TESA și, din câte știu, va exista în curând o întâlnire la nivelul Confederațiilor sindicale, unde se va discuta acest aspect. În ceea ce privește solidaritatea sanitară, ne vom vom alătura și noi, dar așteptăm mai întâi să se ia o hotărâre la nivelul Confederațiilor”, a mai spus liderul Federaţiei Sindicatelor Medicilor „Dr. Ioan Cantacuzino”, Florin Chirculescu.