Editura Evenimentul si Capital

Zeci de alegători au intrat cu FORŢA în Ambasada din Paris pentru a putea vota. Sute de români protestează în Marea Britanie și Franța. Autoritățile au chemat poliția | GALERIE FOTO

Zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota
Autor: | | 116 Comentarii | 5593 Vizualizari


Vezi galeria foto:

Zeci de alegători au intrat cu forţa, duminică seară, cu foarte puţin timp înainte de închiderea urnelor, în Ambasada din Paris pentru a putea vota, în condiţiile în care, potrivit legii, după ora 21.00 (ora Franţei), votul este permis persoanelor aflate în incinta secţiei de votare. Sute de persoane, majoritatea tineri, protestează la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) faţă de organizarea alegerilor în străinătate. Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE) a cerut demisia ministrului de Externe, Titus Corlăţean, pentru „proasta organizare” a alegerilor în străinătate şi a cerut Biroului Electoral Central (BEC) să prelungească programul de vot la secţiile din diaspora pentru a-şi putea exercita dreptul de a alege toţi cei care stau la cozi.

UPDATE ora 23.45: Românii care așteptau să voteze au fost dați afară din Consulatul României din Torino. Sute de oameni se mai aflau, la ora închiderii urnmelor, la poarta instituției. Au început să strige:„Hoții, hoții” și „Rușine, rușine, rușine să vă fie”. „Nu îmi vine să cred că ne-au dat afară ca pe câini. Nu îmi vine să cred că, după șase ore de stat la coadă, nu pot să îmi exprim dreptul legitim. Nu îmi vine să cred că noi, românii din Diaspora, am ajuns să fim umiliți în fața întregii lumi, în condițiile în care suntem cei care aducem României un procent însemnat din PIB.”, ne-a mărturisit Costel Tiliban. Acesta a spus că, și la această oră, câteva zeci de români așteaptă, încă, în fața Consulatului, în speranța că o să voteze. „Suntem câteva milioane de români în străinătate. Cui nu-i convine votul nostru?”, a adăugat tânărul.

UPDATE ora 23.20: Duminică seară, cu câteva minute înaintea închiderii urnelor, la intrarea pe Rue de l'Exposition, unde se află sediul Ambasadei României la Paris şi cel al Institutului Cultural Român se află câteva sute de persoane care au stat la coadă ore în şir pentru a vota. O parte dintre acestea au intrat cu forţa, duminică seară, în ambasadă, în speranţa că, dacă se vor afla în incinta acesteia, vor putea vota. La faţa locului, au ajuns reprezentanţi ai Jandarmeriei Franceze, relatează Mediafax.

UPDATE ora 22.50: Câteva sute de persoane protestează la Paris deoarece nu au apucat să voteze. Aceştia scandează în faţa ambasadei din capitala Franţei: „Nu plecăm fără să votăm”. Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Central Marian Muhuleț a declarat, duminică seară, că a fost solicitată intervenția poliției la Ambasada României de la Paris. La Paris au fost organizate două secţii de votare.

Proteste sunt şi la Londra, unde 500 de persoane se plâng că nu au apucat să voteze, iar urnele se vor închide în câteva minute.

UPDATE ora 22.00: BEC: Aproape 121.000 de alegători la secțiile de votare din străinătate

Un număr de 120.941 alegători s-au prezentat la vot la secţiile de votare din străinătate, până la ora 19.00, la primul tur al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor primite de BEC de la toate cele 294 secţii de votare organizate peste hotare, potrivit Mediafax.

Cei mai mulţi alegători au fost înregistraţi în Italia - 28.484, Spania - 24.534, Republica Moldova - 19.125, Marea Britanie - 6.235, Franţa - 5.807, Republica Federală Germania - 5.58 şi Belgia - 4.699.

Cel mai mare număr de votanţi în străinătate s-a înregistrat în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din 2009, când au votat 147.754 de cetăţeni români, cei mai mulţi cu domiciliul în Italia - peste 40.000.

Precedentul record de participare se înregistrase în primul tur al prezidenţialelor din acelaşi an - peste 94.000.

UPDATE. Românii aflați la coadă în fața Consulatului din Torino strigă:„Rușine, rușine!”. Cu câteva minute înainte de închiderea secției de votare, la coadă mai erau câteva sute de români, au transmis conaționalii noștrii aflați acolo. „Au fost câteva mii de oameni. Am înțeles că au doar patru ștampile și se mișcă foarte încet. De aceea durează atât de mult. E clar că nu pot să voteze toți românii. Au pus, deja, afiș că închid la ora 21.00 (ora Italiei n.r.). E o proastă organizare. Aici e o înghesuială ca pe vremea lui Ceaușescu”, ne-a transmis Costel Tiliban.

UPDATE. Din Italia, româniii aflați în fața Consulatului român din Torino au transmis, pentru EVZ, că stau la coadă de la ora 15.30, adică 16.30, ora României.„Acum ne-au anunțat că închid secția de votare la ora 21.00. Nici măcar nu am apucat să intrăm. Stăm de trei ore și jumătate la coadă. Este o bătaie de joc”, ne-a transmis Costel Tiliban, aflat, alături de alți câțiva zeci de români, la coadă pentru a vota. Românii ne-au transmis și fotografii de la fața locului.

UPDATE ora 20.20:  „În ciuda faptului că am cerut Ministerului de Externe dublarea numărului secţiilor de vot în diaspora acesta nu a ţinut cont şi astfel în toate secţiile de votare din străinătate s-au format cozi foarte mari de 2-4 ore de stat şi mulţi romani au renunţat să mai voteze. De aceea cerem demisia ministrului de Externe Titus Corlăţean pentru proastă organizare a acestor alegeri”, arată reprezentanţii FADERE într-un comunicat remis Agerpres.

Totodată, reprezentanţii asociaţiilor româneşti din Europa „solicită Biroului Electoral Central să prelungească programul de vot atât cât este necesar în secţiile de votare din diaspora acolo unde cozile sunt foarte mari în aşa fel încât toţi cei care doresc să îşi exercite dreptul de a vota să o poată face”.

Secția de vot din Bologna

Şi candidata independentă la alegerile prezidenţiale Monica Macovei a solicitat prelungirea programului în secţiile de votare din străinătate dacă la ora 21.00 încă mai este lume la coadă. „Toţi cetăţenii români care s-au deplasat până la secţia de vot trebuie să voteze”, susţine Macovei într-un comunicat.

Coadă la vot în Bologna

UPDATE 20.00. La Londra cozile la care stau românii ca să îşi voteze preşedintele rămân şi la această oră impresionante. De altfe cei care au ieşit învingători cu războiul răbdării de a sta la rând cu orele, au postat pe internet filmulete care demonstrează faptul că formula coadă kilometrică nu este în acest caz doar o figură de stil.

UPDATE 19.30 La Milano, sute de oameni stau la coadă pentru a vota. La cele două secţii din Milano au votat deja peste 1.500 de români, iar oficialii secţiilor de votare au declarat că nu se aşteptau ca atât de multe persoane să dorească să îşi exercite dreptul de vot. În Italia, 990.000 de români locuiesc legal în Italia. Au fost deschise pentru ei 52 de secţii de votare, în toată ţara.

UPDATE 19.00 La Firenze, Italia, deşi nu fusese anunţată schimbarea locaţiei secţiei de votare în cealălaltă parte a oraşului, românii aflaţi la muncă în zonă au venit să voteze în număr mare. S-a stat la rând şi câte 3 – 4 ore pentru că fiecare a trebuit să completeze un formular de cerere-declaraţie că nu votează la secţia unde era înscris. Cu toate acestea românii au stat liniştiţi la rând pentru că ei chiar au dorit să voteze fiind introduşi în sala de vot câte 10 persoane (Teodor Abagiu)

UPDATE 18.30 Purtătorul de cuvânt al PSD, Gabriela Firea, a declarat că tot Traian Băsescu se face vinovat pentru situaţia de la ambasadele şi consulatele României. "PSD atrage atenţia unor elemente care ridică suspiciuni de fraudă în Berlin, Paris, Chişinău. Ambasadorii fac presiuni pentru a perturba procesul electoral. Ambasadorii români în străinătate să uite că au fost numiţi de Băsescu. Cerem maximă vigilenţa în Diaspora. Reprezentanţii PSD au semnalat comportamente dubioase care amintesc de votul din 2009. Avem informaţii că şi azi ca şi acum 5 ani se forţează cu intenţii clare de fraudare a votului"

UPDATE ora 17.00: Mai mulţi români care votează la Paris au fost nemulţumiţi de faptul că declaraţiile pe proprie răspundere nu se mai pot completa şi în afara secţiilor de vot, în urma unei circulare a Biroului Electoral Străinătate (BES). Aceştia au mai spus că, la un moment dat, şefii secţiilor de votare au decis să nu mai permită completarea declaraţiilor pe proprie pe proprie răspundere în afara secţiilor. Această decizie îngreunează şi mai mult procesul de votare, scrie Mediafax.

Cozi la vot în Chișinău

În urma unei sesăzări făcute de PMP, BES a decis că declaraţia pe propria răspundere se poate completa şi în afara secţiei de votare. Astfel, alegătorii vor avea posibilitatea "de a completa declaraţia pe proprie răspundere şi în proximitatea secţiei de votare, cu datele personale solicitate, fără a o semna", precizează aceeaşi sursă.

Românii stau la cozi de sute de metri la secţiile de votare din Europa: Paris, Bruxelles, Haga, Valencia, Berna, Luxemburg, Stockholm, Viena, Torino, Bonn (Germania), Florenţa, Coslada (Spania), Bologna, Strasbourg.

UPDATE ora 16.20:  Peste 40.200 de alegători au votat până la ora 13,00, la secţiile din străinătate, potrivit Biroului Electoral Central (BEC).

„Până la ora 13,00 s-au prezentat la vot un număr de 40.206 de alegători, centralizaţi pe baza datelor primite de la un număr de 262 de secţii de votare din totalul de 294 de secţii de votare organizate peste hotare”, informează BEC.

Procesul de votare s-a încheiat în Australia şi Noua Zeelandă.

În Afganistan şi-au exercitat dreptul de vot 267 de cetăţeni, în Africa de Sud 58, în Albania 18, în Algeria 41, în Arabia Saudită 37, în Argentina o persoană, în Armenia 10, în Australia 590, în Austria 845, în Azerbaidjan 26, în Belgia 1.732, în Bosnia Herţegovina 19, în Brazilia patru cetăţeni, în Chile nouă, în Cipru 643, în Coreea de Nord opt, în Coreea de Sud 53, în Croaţia şase, în Danemarca 309, în Egipt 36, în Elveţia 313, în Emiratele Arabe Unite 397, în Etiopia şapte, în Federaţia Rusă 116, în Filipine 32, în Finlanda 81, în Franţa 2.008, în Georgia 43, în Grecia 522, în India 18, în Iordania 57, în Irak 50, în Irlanda 470, în Israel 359, în Italia 8.728, în Japonia 101, în Kazahstan nouă, în Kenya 23, în Kuweit 33, în Letonia 17, în Liban 52, în Lituania 20, în Luxemburg 210, în Macedonia 15, în Malaezia 49, în Malta 60, în Marea Britanie 1.243, în Maroc 12.

În Muntenegru au votat cinci cetăţeni, în Nigeria 11, în Norvegia 162, în Noua Zeelandă 136, în Olanda 271, în Pakistan 13, în Palestina 7, în Polonia 105, în Portugalia 179, în Quatar 143, în Republica Angola 12, în Republica Arabă Siriană 14, în Republica Belarus 14, în Republica Bulgaria 67, în Republica Cehă 238, în Republica Federală Germania 1.560, în Republica Indonezia 29, în Republica Islamică Iran 21, în Republica Moldova 9.087, în Republica Populară Chineză 275, în Republica San Marino 41, în Republica Turcia 188, Senegal 2, în Serbia 99, în Singapore 123, în Slovacia 58, în Slovenia 26, în Spania 6.959, în Sri Lanka 10, în Suedia 141, în Thailanda 28, în Tunisia 28, în Turkmenistan 6, în Ucraina 48, în Ungaria 293, în Uruguay 2, în Uzbekistan 17, în Vietnam 27, în Zimbabwe 4.

UPDATE ORA 13.40: Potrivit paginii de Facebook a senatorului PDL pentru românii din diaspora Viorel Badea, la sectia de votare din Noua Zeelandă s-a incheiat numărarea voturilor, iar rezultatele sunt următoarele: Iohannis - 66 voturi, Macovei - 28 voturi, Udrea - 13 voturi, Ponta - 7 voturi, Tăriceanu - 6 voturi.

UPDATE ora 13.30:  „Am mărit numărul de secții de votare în Rep. Moldova, din rațiuni obiective, 21 secții față de 13, în 2009.  Dimineaţă era, cel puţin la Amabasadă la Chişinău, dar şi la secţia consulară, o afluenţă de votanţi, ceea ce înseamnă că românii de peste Prut sunt interesaţi de viitorul preşedinte şi este bine că este aşa”, a anunțat ministrul de Externe, Titus Corlățean, citat de postul B1TV..

În ciuda numărului sporit de secții, în Chișinău s-au format cozi imense. La ora 7 dimineața, sute de oameni așteptau în fața Ambasadei României, dar și la Institutul Cultural Român.

Mulți votanți au plecat spre una dintre secțiile aflate în afara Chișinăului, iar aglomerație a fost și la Bălți.

Potrivit Biroului Electorul Central, la ora 10.00, românii din diaspora votau deja în 259 de secții din cele 294 deschise în străinătate. 

Condiţiile de vot pentru românii din diaspora sunt în 2014 similare cu cele de la alegerile prezidenţiale anterioare.

Cele mai multe secții sunt deschise în Moldova şi Marea Britanie, în schimb numărul lor a fost redus în unele ţări, precum Portugalia.

Coadă la Ambasada României din Munchen

Coadă la vot, în Luxembourg

UPDATE ora 13.20: Moldovenii cu cetățenie română au făcut, de dimineață, cozi la secțiile de vot deschise la Ambasada și Consulatul României din Chișinău, pentru a putea vota președintele României, relatează siteul deschide.md.

Potrivit sursei citate, în ciuda temperaturilor scăzute de afară, basarabenii  s-au înghesuit de dimineață, cu pașapoarte românești în buzunare, la secțiile de vot din Chișinău, pentru a vota președintele de peste Prut.

Deschide.md precizează că pentru moldovenii cu cetățenie românească în Republica Moldova au fost deschise 21 de secții de vot.

În premieră, cetățenii români din Republica Moldova vor putea vota astăzi şi în baza cărţii de identitate româneşti.

Potrivit unor date oficiale, aproximativ 350.000 de moldoveni dețin și cetățenia română.

UPDATE ora 13.00: La începerea votului în România, ora 7.00, ora locală, cetăţenii români votau deja în 45 de secţii de votare din afara ţării, informează MAE, într-un comunicat remis EVZ.

Simultan cu începerea votului în România s-au deschis 50 de secţii de votare din afara ţării, în Republica Moldova, Bulgaria, Turcia, Cipru, Grecia, Israel, Finlanda, Lituania, Letonia, Ucraina, Africa de Sud, Egipt, Siria, Palestina, Iordania, Liban, Zimbabwe.

Toate secţiile din străinătate sunt pregătite pentru derularea în bune condiţii a procesului electoral.

Votul decurge în condiţii normale, precizează sursa citată.

Lista cu secțiile de votare din străinătate

„MAE a luat toate măsurile organizatorice necesare pentru buna desfășurare a procesului de votare în străinătate la alegerile pentru președintele României, în conformitate cu atribuțiile ce-i revin prin lege.

Cetățenii români cu drept de vot, din străinătate, sunt așteptați la urne, la secțiile de votare comunicate anterior și indicate pe site-ul MAE, link: http://www.mae.ro/harta-sectii-2014. Reamintim că intervalul orar în care se poate vota este același ca în România.

Specificul votului în străinătate este că datorită diferențelor de fus orar votul începe în afara țării la secția de votare din Noua Zeelandă/Auckland, în cursul acestei seri, ora 20.00, ora României (ora 7.00, ora locală) și se termină la secțiile de votare de pe coasta de Vest a SUA (Los Angeles, San Francisco, Las Vegas, Sacramento, Portland) și Canada (Vancouver), în cursul dimineții de luni, 3 noiembrie, ora 7.00 ora României (ora 21.00, ora locală)", informează MAE într-un comunicat de presă remis sâmbătă AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în vederea unei informări corecte și operative cu privire la procedura electorală, Ministerul Afacerilor Externe a creat pe site-urile instituției, ale misiunilor diplomatice și ale oficiilor consulare, de la mijlocul lunii septembrie, o secțiune special dedicată alegerilor pentru președintele României în anul 2014.

Toate detaliile privind procedura de vot sunt disponibile accesând "Ghidul alegătorului român din străinătate", material realizat de MAE în colaborare cu AEP, disponibil și el în cadrul aceleași secțiuni.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cei mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.
Alte articole din categoria: Alegeri prezidentiale 2014

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate