Măcel în Pakistan. Zeci de copii, victime ale talibanilor
- Simona Mătieș
- 17 decembrie 2014, 00:00
Pakistanul este în stare de șoc, după cel mai grav atac terorist comis de la atentatul din 2007, când a revenit în țară fostul premier Benazir Bhutto, până acum. Talibanii au atacat o școală militară din Peshawar, făcând 135 de morți, majoritatea copii.
Şase luptători din Mişcarea Talibanilor din Pakistan (TPP), deghizaţi în militari, au pătruns în şcoală la ora locală 10.30. În clădire se aflau 500 de elevi, copii ai militarilor pakistanezi. Toți cei șase atacatori au fost uciși de forțele de securitate, după câteva ore, au anunțat autoritățile. Intenția militanților pare să fi fost uciderea cât mai multor elevi, și nu aceea de a lua ostatici, cum s-a crezut inițial.
Mii de pakistanezi au fost omorâți în violențele militanților, în ultimii ani, dar acest atac a produs un șoc major.
Răzbunarea talibanilor
Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că școala a fost o țintă, ca răspuns la operațiunile armatei. Sute de luptători talibani se presupune că au murit în operațiunile ofensive recente ale armatei, înWaziristanul de Nord și zona Khyber.
Copiii care au reușit să fugă din școală au descris scenele de coșmar, în care colegii lor au fost împușcați, în piept și în cap, iar cadavrele lor zăceau pe jos, în clase și pe coridoare. Atacatorii intrau în clase, urcau pe bănci și trăgeau cu arma la întâmplare, au povestit martorii. Alți copii au murit când unul dintre atacatori s-a aruncat în aer, în curte. Majoritatea elevilor aveau între 12 și 16 ani.
Reacții internaționale
Activista pakistaneză pentru educație, Malala Yousafzai, laureată a Premiului Nobel pentru Pace, s-a declarat îndurerată de acest act de violență fără sens: „Eu, alături de milioane de oameni din lume, îi plângem pe acești copii, dar nu vom fi niciodată învinși”. Președintele Franței, cel al SUA și alți oficiali străini au condamnat „atacul demn de dispreț”, care a provocat moartea copiilor. „SUA sunt solidare cu poporul pakistanez și cu toți cei care luptă cu terorismul”, a afirmat Richard Olson, ambasadorul SUA la Islamabad. „Teroriștii și-au demonstrat încă o dată depravarea”, a spus și Barack Obama.
Iar premierul pakistanez, Nawaz Sharif, a subliniat că, până nu va fi curățată de terorism țara, războiul și eforturile autorităților nu se vor opri.
Semnal de alarmă
Atacul militanților vine ca un act de răzbunare împotriva armatei pakistaneze. În ultimii 7 ani, talibanii au comis sute de atacuri în această țară, ucigând peste 7.000 de oameni. În ultimele luni, forțele armate au intensificat ofensiva în zonele tribale, contra talibanilor, iar acum aceștia răspund cu atentate. Ani de zile, politicienii de la Islamabad au ezitat să susțină campania armatei contra talibanilor, dar acest atac ar putea să le schimbe atitudinea. Premierul a dat o declarație cât de poate de clară, iar liderul opoziției, Imran Khan, a renunțat la greva planificată pentru 18 decembrie. Uciderea acestor copii ar putea să unească politicienii și armata, după mulți ani de lipsă a consensului și de simpatie pentru militanți religioși.