Lista neagră a leacurilor băbeşti

Lista neagră a leacurilor băbeşti

Nu puneţi pe o arsură cartof sau ulei şi nu trataţi conjunctivitele cu ceai de muşeţel, fiindcă problemele se vor agrava.

Tratarea arsurilor cu ou, cartof sau ulei şi spălarea ochilor cu diverse ceaiuri sunt cele mai frecvente remedii naturiste aflate pe lista neagră a medicilor. Aceste leacuri băbeşti nu au niciun efect, ba chiar pot produce infecţii care să întârzie sau să compromită vindecarea.

Curăţaţi arsurile doar cu apă

Specialiştii în chirurgie plastică avertizează că arsurile se pot trata acasă numai cu apă rece, la o temperatură cuprinsă între 4 şi 20 de grade C. Nu se folosesc cuburi de gheaţă sau apă de la congelator, pentru a evita un şoc termic. Jetul de apă pătrunde în piele şi neutralizează arsura.

„Dacă peste o arsură se pune ulei, ou sau alte leacuri băbeşti, rana se poate suprainfecta. După ce rana a fost curăţată cu apă rece, trebuie acoperită cu un pansament până la cel mai apropiat spital“, recomandă profesorul Dan Enescu, şeful Clinicii de chirurgie plastică şi arsuri de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, din Capitală. Rănile produse în urma arsurilor chimice trebuie curăţate minimum o oră sub jet de apă rece, pentru îndepărtarea substanţei chimice, înainte de a merge la spital. Singurele arsuri care se pot trata cu spray special de la farmacie sunt cele superficiale. Ceaiurile „ard“ corneea

Riscul de infecţie poate apărea şi în cazul în care vă curăţaţi ochii cu ceaiuri. „Deşi sunt fierte, ceaiurile au impurităţi, care irită conjunctiva şi corneea. Se produce un fel de arsură corneeană“, atrage atenţia Iulian Burcin, medic oftalmolog la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti. Ochii se curăţă cel mai bine cu apă fiartă şi răcită, iar în cazul afecţiunilor de tipul conjunctivitei, cel mai indicat tratament este cel dat de oftalmolog. Uleiul încins afectează timpanul

În privinţa durerilor de urechi, cele mai folosite leacuri băbeşti sunt cele pe bază de ulei încins sau usturoi. „Uleiul încins poate face băşicuţe pe timpan. Cel mult ar ajuta o compresă caldă pusă pe ureche“, spune doctorul Margareta Stoica, medic ORL, la Centrul de Foniatrie „Opera Română“ din Bucureşti. Mai indicat pentru durerile de urechi ar fi un antialgic, sub formă de pastilă, supozitor sau sirop.

În urma vizitei la medic vă veţi lămuri şi care este cauza durerii. „Un obicei popular foarte dăunător este introducerea unui căţel de usturoi în ureche. Usturoiul trece de o anumită zonă a canalului auditiv şi nu mai poate fi scos. În plus se macerează, se umflă şi accentuează iritaţia iniţială“, avertizează medicul orelist. REMEDII BUNE Sarea calmează durerea

Există însă remedii naturale pe care medicii le recomandă. Spre exemplu, un săculeţ cu sare încălzit în cuptor calmează durerile de urechi până la vizita doctorului, în timp ce compresele cu alcool în jurul gâtului fac bine la răguşeală sau în caz de tuse. „La copiii mici până în şase luni, care fac des forme grave de laringită, cu sufocări, o măsură bună este ţinutul copilului cu capul în jos, de picioare. Este o manevră bună de dezobstrucţionare a căilor respiratorii“, menţionează doctorul ORL Margareta Stoica.

Ne puteți urmări și pe Google News