Linie de urgență pentru românii care ar putea aduce Ebola din Africa

Linie de urgență pentru românii care ar putea aduce Ebola din Africa

Miile de români care muncesc cu lunile în țările africane afectate de epidemia de Ebola, și care revin în această perioadă în vacanță, ar putea fi sursa introducerii în România a febrei hemoragice, care a făcut peste 1.000 de morți.

Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București a făcut public ieri un ghid cu recomandări pentru persoanele care vin din țările afectate de virusul Ebola: Guineea, Liberia, Sierra Leone, Nigeria.

În recomandări sunt explicate simptomele de îmbolnăvire, perioada de incubație, modul de transmitere, riscul celor expuși. Experții români în boli infecțioase sunt de părere că riscul ca febra hemoragică să ajungă în România este mic, însă nu este zero.

Pentru Europa riscul este destul de scăzut pentru că există o atenție sporită referitoare la tot ce înseamnă căi posibile de transmitere. Și tot ce înseamnă risc epidemiologic, adică pacienți care vin din zona cu probleme, pentru că focare de Ebola în Europa nu există. „Riscul este scăzut, dar nu este zero”, este de părere expertul în boli infecțioase Simin Florescu, director medical al Spitalului „Victor Babeș” din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mii de muncitori români lucrează în țări unde epidemia face ravagii, Sierra Leone, Guineea, Liberia. „Acești muncitori stau cu lunile pe acolo și se întorc în vacanță. Spre aceștia ne îndreptăm noi atenția în mod special”, spune medicul Simin Florescu.

Condițiile de asistență medicală precară din Africa sunt principalul factor pentru care boala se extinde în aceste zone. „Or, totuși această problemă în Europa este reglementată. În fiecare spital există mijloace de profilaxie, de evitare a expunerii care sunt standard și care chiar dacă nu ating nivelul maximum de siguranță sunt totuși foarte eficiente. La urma urmei, astea împiedică transmiterea”, adaugă expertul român în boli transmisibile.

Perioadă de incubație între 4 și 21 de zile

Debutul Ebola este brusc și include simptome asemănătoare gripei, cum ar fi: febră, dureri musculare, mialgii, astenie fizică, cefalee, dureri de gât. Ulterior, pot apărea simptome clinice cum ar fi cele gastrointestinale (vomă, diaree, anorexie și dureri abdominal), neurologice (dureri de cap, confuzie), vasculare (faringiană), cunanate (erupții) și respiratorii (tuse, dureri toracice, dificultăți de respirație). Mai târziu, în faza finală a bolii, apar manifestările hemoragice și disfuncția organică, în special cea hepatică și renală. Unele cazuri pot prezenta sângerare profuză internă.

Perioada de incubație a bolii este 4-10 zile, dar poate varia de la două la 21 de zile.

Virusul Ebola se transmite cu mare ușurință direct prin contact cu sângele infectat, secreții, țesuturi și organe sau fluide corporale ale persoanelor infectate, vii sau moarte. Ceremoniile funerare sunt cunoscute că au rol în transmitere prin manipularea cadavrelor.

Sunați la spital înainte de a merge!

Persoanele care sunt la risc (au fost în țările menționate și au simptome de boală) trebuie să contacteze, dacă este posibil, telefonic unitatea medicală înainte de a se prezenta la control, pentru a permite personalului medical să utilizeze mijloacele de protecție adecvate la momentul internării.

Datele de contact în situa ții de urgență sunt: Cen trul Operativ pentru Situații de Urgență (Ministerul Sănătății) - telefon: 021/3072614; email: cosuc@ ms.ro.

„Epidemia va mai dura cel puțin șase luni”

Epidemia de febră hemoragică Ebola din Africa de Vest „se extinde, iar situația se deteriorează mai rapid decât capacitatea noastră de a-i face față”, a avertizat ieri Joanne Liu, directoarea organizației Medecins sans frontieres (MSF), după o vizită de zece zile în zonă. „Avem o lipsă totală de infrastructuri”, a afirmat ea, apreciind că „dacă nu se stabilizează situația în Liberia, nu se va stabiliza niciodată regiunea”. Epidemia de Ebola din Africa de Vest va dura cel puțin șase luni, a adăugat Liu. „Nu am mai văzut niciodată așa ceva. Trebuie să elaborăm o nouă strategie, Ebola nu se mai limitează la câteva sate, ea se propagă într-un oraș cu 1,3 milioane de locuitori, Monrovia”, a explicat directoarea MSF, în cadrul unei conferințe de presă la Geneva.