Liliecii hunedoreni, mutați (de) acasă pentru autostradă. Specialiștii spun că erau bănățeni, veniți ”în vacanță” în peștera din Hunedoara I FOTO
- Georgeta Petrovici
- 2 septembrie 2017, 15:48
Au fost mutați liliecii care stăteau în calea autostrăzii Lugoj – Deva. La două zile după ce Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara a dat autorizația de strămutare a chiropterelor din peștera lor, a început acțiunea efectivă. Un specialist angajat de CNAIR, asistat de mai mulți șefi curioși, capturează liliecii. Sâmbătă, oficialii CNAIR au anunțat că personalul tehnic de specialitate a finalizat procedurile de monitorizare și relocare a speciilor de chiroptere (lilieci). Cele două guri de acces ale Peșterii Tunel de pe lotul 4 al autostrăzii Lugoj-Deva au fost blindate cu pământ.
În final, Peștera Tunel din comuna Șoimuș (Hunedoara), va fi demolată pentru a face loc tronsonului 4 din autostrada dintre Lugoj și Deva. A fost nevoie de aproape patru ani pentru a se lua decizia cea mai simplă: trimiterea liliecilor în altă parte. Specialiștii spun că Peștera Tunel e una de tranzit, iar liliecii găsiți aici provin, de fapt, din peșterile din Timiș.
În concluzie, vor fi duși înapoi acasă. Un număr de 20 de lilieci, 10 exemplare de Rhinolophus Ferrumequinum (Liliacul mare cu potcoavă) şi 10 exemplare din specia Rhinolophus Hipposideros (Liliacul mic cu potcoavă) se vor alătura colectivului de lilieci melomani care ocupă Peștera Românești din județul Timiș.
Liliecii timișeni sunt melomani
Peştera Româneşti (Timiș) are o suprafaţă de aproape 1.500 de metri exploraţi şi este dispusă pe trei nivele, cel inferior fiind accesibil doar speologilor dotaţi cu echipamente speciale. Pereţii sunt acoperiţi de alge iar într-o sală săpată în brecie tectonică – o raritate în peşterile din România – trăieşte o colonie de lilieci, care a dat şi numele sălii ce reprezintă partea cea mai spaţioasă a galeriei principale – Sala Liliecilor. Din 1984 aici au loc, anual, singurele concerte simfonice din Europa organizate într-o peșteră. Iar de când beneficiază de muzică bună (n.r. concertele au loc anual în perioada de reproducere a liliecilor) colonia de chiroptere s-a înmulțit.
Alături de liliecii melomani de la Românești vor ajunge și cei 20 de lilieci hunedoreni, iar peste numai o lună, vor cunoaște și ei efectele benefice ale meloterapiei: un viitor concert în Peștera Românești e planificat de Filarmonica ”Banatul” la începutul lunii octombrie.
Mutarea liliecilor s-a făcut cu delicatețe și blândețe
Potrivit lui Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, primii cinci lilieci hunedoreni au fost deja mutați în Timiș începând cu seara zilei de miercuri. ”Este un expert (n.r. de la Asociația Wilderness Research and Conservation) care pune în peșteră niște plase speciale în care se prind liliecii, apoi fiecare e preluat cu delicatețe și blândețe și mutat într-un săculeț special. În acești săculeți sunt transportați (cu mașina) liliecii de la peștera din Șoimuș la Românești, unde sunt eliberați. Acțiunea va continua și zilele următoare”, a declarat pentru EVZ Alin Șerbănescu. (Sursa foto: Universitatea Babeș-Bolyai Cluj și DRDP Timiș)