Editura Evenimentul si Capital

Descoperire alarmantă: mai multe legume şi fructe, la originea îmbolnăvirii cu E.coli și Hepatita A

Autor: | | 3 Comentarii | 3541 Vizualizari

Bacteria care a ucis trei copii în România în urmă cu doi ani face ravagii în SUA. În primăvara lui 2016, trei copii au murit în Argeş, după ce au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic, ca urmare a infestării cu bacteria E.coli. Alte 150 de cazuri au fost raportate atunci ca fiind contaminate cu această bacterie.

Nici până în ziua de azi nu s-a aflat exact cauza focarului din România. La acea vreme, vina s-a aruncat asupra unei companii de lactate. Dar iată că, în America, specialiştii au descoperit că ea poate fi transmisă şi prin salată. Totodată, ultimele studii arată că multe legume și fructe se află în spatele unor boli grave, fiind pline de pesticide sau infestate cu virusului hepatitei A.

Autorităţile din Washington, Idaho, Missouri, Ohio, Pennsylvania, New Jersey și Connecticut sunt în alertă după ce 23 de persoane au fost depistate în luna martie ca fiind infestate cu bacteria E.coli. Săptămâna trecută, oficialii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că în spatele focarului se află salata romană (italienească), produsă în Yuma, Arizona. Potrivit specialiştilor, persoanele au fost contaminate cu bacteria după ce au consumat respectiva salată.

Specialiştii americani au descoperit în salată prezenţa tulpinei Shiga, care produce bacteria E. coli O157: H7. Un alt focar de E.coli a fost raportat în 13 state din SUA în luna ianuarie. Atunci, bacteria a făcut şi mai multe victime. O persoană a murit şi alte 58 au fost spitalizate.

Cum se transmite E.coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se regă- seşte în stare latentă în intestinul oamenilor şi al animalelor. Cele mai frecvente cauze ale contaminării E.coli sunt consumul de carne care nu a fost preparată termic suficient şi de legume crude care au fost contaminate cu materii fecale. De asemenea, persoanele contaminate pot transmite bacteria mai departe dacă nu se spală pe mâini după ce folosesc baia.

Simptome

Printre simptomele infectării cu bacteria E.coli se numără: crampele abdominale severe, diaree severă, sânge în scaun, gaze, pierderea apetitului, greaţă, vomă, oboseală, febră, sânge în urină, paloarea feţei, deshidratare severă. Simptomele pot dura cateva zile, dar și peste o săptămână. Însă, la aproape 10% din cazuri (în general vârstnici, copii şi persoane cu sistemul imunitar slăbit) pot apărea complicaţii care pot duce la un tip de insuficienţă renală, numit sindrom hemolitic uremic. Simptomele acestui sindrom includ febră, durere abdominală, ten palid, oboseală, iritabilitate, dificultăţi de urinare, sângerări nazale şi apariţia de corp a unor vânătăi inexplicabile.

Plasturele care detectează E.coli

La începutul săptămânii, cercetătorii din Canada au publicat un studiu despre un plasture care ar putea detecta prezența bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli. Astfel că, în momentul în care plasturele este plasat pe ambalajul alimentar, senzorii acestuia detectează prezenţa unor agenți patogeni periculoși și pot trimite un un mesaj de avertizare către telefoanele utilizatorilor. Cercetătorii susţin că dispozitivul ar fi ieftin și ușor de produs la scară largă.

7 cazuri de Hepatita A din cauza fructelor congelate

Șapte persoane din New South Wales (Australia) au fost diagnosticate cu hepatită A după ce au consumat semințe de rodie congelate. Fructele au fost cumpărate de la magazinul Cole, din aceeaşi localitate. Compania producătoare a vândut aproximativ 40.000 de pachete de fructe congelate din 2017 până în prezent, iar printre produse se numără şi salata, roșiile semi-uscate și boabele congelate. Alimentele asociate cu focarul de Hepatită A au fost retrase de pe piaţă. Potrivit cercetătorilor din Melbourne (Australia), contaminarea alimentelor cu virusul Hepatitei A poate avea loc în timpul procesului de producţie. În irigarea şi spălarea vegetalelor sunt utilizate cantităţi mari de apă, care ar putea fi contaminată.

De asemenea, contaminarea se poate face şi prin manipularea alimentelor de către persoane infectate cu hepatita A, care nu şi-au dezinfectat mâinile înainte de a intra în contact cu produsele respective. Hepatita A este un virus care infectează ficatul. Printre simtomele infecţiei cu virusul hepatitei A se numără febra, slăbiciune, oboseală, pierderea apetitului, greață, dureri musculare, vărsături și icter (îngălbenirea ochilor și a pielii). În cazuri rare, infecţia cu acest virus poate duce la insuficienţă renală sau chiar deces.

Pagina 1 din 2



Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate