Descoperire alarmantă: Mai multe legume şi fructe, în spatele îmbolnăvirii cu E.coli și Hepatita A

Descoperire alarmantă: Mai multe legume şi fructe, în spatele îmbolnăvirii cu E.coli și Hepatita A

Bacteria care a ucis trei copii în România în urmă cu doi ani face ravagii în SUA. În primăvara lui 2016, trei copii au murit în Argeş, după ce au fost diagnosticaţi cu sindromul hemolitic-uremic, ca urmare a infestării cu bacteria E.coli. Alte 150 de cazuri au fost raportate atunci ca fiind contaminate cu această bacterie.

Nici până în ziua de azi nu s-a aflat exact cauza focarului din România. La acea vreme, vina s-a aruncat asupra unei companii de lactate. Dar iată că, în America, specialiştii au descoperit că ea poate fi transmisă şi prin salată. Totodată, ultimele studii arată că multe legume și fructe se află în spatele unor boli grave, fiind pline de pesticide sau infestate cu virusului hepatitei A.

Autorităţile din Washington, Idaho, Missouri, Ohio, Pennsylvania, New Jersey și Connecticut sunt în alertă după ce 23 de persoane au fost depistate în luna martie ca fiind infestate cu bacteria E.coli. Săptămâna trecută, oficialii Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat că în spatele focarului se află salata romană (italienească), produsă în Yuma, Arizona. Potrivit specialiştilor, persoanele au fost contaminate cu bacteria după ce au consumat respectiva salată.

Specialiştii americani au descoperit în salată prezenţa tulpinei Shiga, care produce bacteria E. coli O157: H7. Un alt focar de E.coli a fost raportat în 13 state din SUA în luna ianuarie. Atunci, bacteria a făcut şi mai multe victime. O persoană a murit şi alte 58 au fost spitalizate.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Cum se transmite E.coli

Escherichia coli (E. coli) este o bacterie care se regă- seşte în stare latentă în intestinul oamenilor şi al animalelor. Cele mai frecvente cauze ale contaminării E.coli sunt consumul de carne care nu a fost preparată termic suficient şi de legume crude care au fost contaminate cu materii fecale. De asemenea, persoanele contaminate pot transmite bacteria mai departe dacă nu se spală pe mâini după ce folosesc baia.

 

Simptome

Printre simptomele infectării cu bacteria E.coli se numără: crampele abdominale severe, diaree severă, sânge în scaun, gaze, pierderea apetitului, greaţă, vomă, oboseală, febră, sânge în urină, paloarea feţei, deshidratare severă. Simptomele pot dura cateva zile, dar și peste o săptămână. Însă, la aproape 10% din cazuri (în general vârstnici, copii şi persoane cu sistemul imunitar slăbit) pot apărea complicaţii care pot duce la un tip de insuficienţă renală, numit sindrom hemolitic uremic. Simptomele acestui sindrom includ febră, durere abdominală, ten palid, oboseală, iritabilitate, dificultăţi de urinare, sângerări nazale şi apariţia de corp a unor vânătăi inexplicabile.

 

Plasturele care detectează E.coli

La începutul săptămânii, cercetătorii din Canada au publicat un studiu despre un plasture care ar putea detecta prezența bacteriilor potențial dăunătoare, cum ar fi E. coli. Astfel că, în momentul în care plasturele este plasat pe ambalajul alimentar, senzorii acestuia detectează prezenţa unor agenți patogeni periculoși și pot trimite un un mesaj de avertizare către telefoanele utilizatorilor. Cercetătorii susţin că dispozitivul ar fi ieftin și ușor de produs la scară largă.

 

7 cazuri de Hepatita A din cauza fructelor congelate

Șapte persoane din New South Wales (Australia) au fost diagnosticate cu hepatită A după ce au consumat semințe de rodie congelate. Fructele au fost cumpărate de la magazinul Cole, din aceeaşi localitate. Compania producătoare a vândut aproximativ 40.000 de pachete de fructe congelate din 2017 până în prezent, iar printre produse se numără şi salata, roșiile semi-uscate și boabele congelate. Alimentele asociate cu focarul de Hepatită A au fost retrase de pe piaţă. Potrivit cercetătorilor din Melbourne (Australia), contaminarea alimentelor cu virusul Hepatitei A poate avea loc în timpul procesului de producţie. În irigarea şi spălarea vegetalelor sunt utilizate cantităţi mari de apă, care ar putea fi contaminată.

De asemenea, contaminarea se poate face şi prin manipularea alimentelor de către persoane infectate cu hepatita A, care nu şi-au dezinfectat mâinile înainte de a intra în contact cu produsele respective. Hepatita A este un virus care infectează ficatul. Printre simtomele infecţiei cu virusul hepatitei A se numără febra, slăbiciune, oboseală, pierderea apetitului, greață, dureri musculare, vărsături și icter (îngălbenirea ochilor și a pielii). În cazuri rare, infecţia cu acest virus poate duce la insuficienţă renală sau chiar deces.

 

Căpşunele şi spanacul, în topul listei alimentelor care pot provoca infertilitate şi cancer

Potrivit raportului anual Environmental Working Group, bazat pe testele făcute de Departamentul Agriculturii din SUA, peste 70% din fructele cultivate în mod convenţional conţin, în total, mai mult de 230 de pesticide. În topul legumelor cu cele mai multe pesticide periculoase se află căpşunele care conţin peste 20 de pesticide periculoase şi spanacul, care conţine aproape de două ori mai multe pesticide decât celelalte alimente testate.

Pesticidele sunt substanţe chimice folosite în producţia agricolă pentru a proteja recolta de dăunători, cum ar fi insectele sau rozătoarele. Deşi utilizarea lor a fost reglementată în SUA încă din 1990, cercetătorii sugerează că fermierii încă folosesc anumite substanţe nocive, care rămân pe alimente şi după spălarea acestora, şi care pot provoca probleme grave de sănătate.

În 1993, Academia Naţională de Ştiinţe a emis un avertisment cu privire la efectele dezastruoase ale substanţelor chimice asupra organismului uman, după ce un studiu care a relevat faptul că expunerea copiilor la pesticide le poate provoca leziuni la nivelul creierului si a sistemului nervos. De atunci, mai multe tipuri de pesticide au fost interzise, însă noile studii scot la iveală faptul că printre substanţele care încă se mai folosesc, unele sunt extrem de periculoase.

Potrivit raportul EWG, creșterea ratei de ADHD la copii are strânsă legătură cu utilizarea insecticidelor organofosfatice în producţia agricolă. Mai mult, un studiu realizat de Universitatea Harvard în luna ianuarie 2018, relevă faptul că bărbații și femeile care au consumat frecvent produse cu un conținut ridicat de reziduuri de pesticide au avut probleme de fertilitate. Specialiştii susţin că pesticidele ar favoriza şi apariţia mai multor tipuri de cancer.

 

Alimentele cu cele mai multe pesticide

1.Căpşune

2.Spanac

3.Nectarine

4.Mere

5.Struguri

6.Piersici

7.Cireşe

8.Pere

9.Roşii

10.Ţelină

11.Cartof

12.Ardei

 

Alimentele cu cele mai puţine pesticide

1.Avocado

2.Ananas

3.Varză

4.Ceapă

5.Mazăre congelată

6.Papaya

7.Sparanghel

8.Mango

9.Vinete

10.Pepene galben

11.Conopidă

12.Kiwi

13.Broccoli