Editura Evenimentul si Capital

Președintele comisiei cu care și-a dat doctoratul șefa DNA nu crede că cineva va avea curajul să-i verifice teza

Șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, a negat că a plagiat teza de doctorat
Autor: | | 19 Comentarii | 11145 Vizualizari

Teza de doctorat a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, e încă analizată. Se caută un specialist care să interpreteze rezultatele, după ce lucrarea a fost verificată cu un soft anti-plagiat

Comisia de etică a Universității de Vest din Timișoara (UTV) analizează teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi, însă abia după 10 noiembrie va da un verdict. Fostul decan al Facultății de Drept, avocatul Radu Motica, cel care a prezidat comisia de doctorat a șefei DNA, crede că e aproape imposibil de analizat teza cu ajutorul unui specialist. Având în vedere că lucrarea a fost analizată deja cu un soft, e nevoie de interpretarea datelor de către un specialist în Drept Penal care să se pronunțe dacă similitudinile identificate reprezintă plagiat sau nu. Motica nu crede că se va găsi cineva în România, care să își asume analiza.


FOTO; Laura Codruța Kovesi și-a susținut teza de doctorat la Timișoara, pe 16 decembrie 2011 FOTO: OPINIATIMISOAREI.RO„Soluționarea se face în 30 de zile”

Pe 16 decembrie 2011, șefa DNA a susținut la Timișoara teza de doctorat „Combaterea crimei organizate prin dispoziţii de drept penal”. L-a avut coordonator pe „cel mai tare penalist”, avocatul Viorel Pașca.

După acuzele de plagiat formulate de clujenii din cadrul asociației GRAUR au început verificările, iar cei de la UVT par a fi captivi în respectarea birocrației. Abia la o săptămână după primirea sesizării, Școala Doctorală a transmis reclamația Comisiei de Etică, iar aceasta a mai avut nevoie de o săptămână ca să se convoace și să înceapă analizele. „Sesizarea este la Comisia de Etică, iar aceasta analizează. Conform regulamentului, soluționarea se face în 30 de zile de la depunerea sesizării, astfel că vom avea un răspuns din partea Comisiei, la mijlocul lunii viitoare”, a declarat Otilia Hedeșan, directoarea Școlii Doctorale a UVT.

„Mă întreb care profesor va veni să interpreteze datele” Reprezentanții UVT au verificat teza de doctorat a Laurei Codruța Kovesi cu unul din cele două soft-uri antiplagiat, iar rezultatele trebuie interpretate de un specialist în Drept Penal.

Singurul de la UVT e însuși coordonatorul tezei incriminate, avocatul Viorel Pașca, iar acesta, obiectiv, nu poate fi solicitat să dea un punct de vedere. „Va fi o problemă analiza tezei. Sunt curios să văd acel program care a stabilit acel grad de plagiere de 45%... Eu am o teză de doctorat în coordonare care, verificată, a avut un rezultat de 12% similitudine. După ce s-au scos cele 35 de pagini de sumar și bibliografie, plus subtitlurile, procentul a scăzut la 2%. În acest context spun că e obligatoriu ca în acest mod să fie realizată cercetarea asupra tezei doamnei Kovesi. Ceea ce mă interesează e cine va face analiza. La noi, la UVT, s i n g u r u l profesor de Drept Penal e domnul Viorel Pașca, cel care a coordonat teza. Mă întreb, așa dar , care va fi acel profesor, de la altă universitate, care va veni să interepreteze datele, și care e autoritatea rectorului nostru de a dispune unui dascăl din altă instituție. Mă îndoiesc că cineva va analiza teza. Oricum ar ieși analiza, tot rău e. Dacă spune că nu a fost plagiat, sare presa, dacă spune că e plagiat, ne gândim și la poziția doctorandului. Mi-e greu să cred că se va implica cineva în această poveste”, a declarat, pentru EVZ, avocatul Radu Motica, fost decan al Facultății de Drept și președintele comisiei de doctorat în cazul Kovesi.

În dosarul tezei lui Kovesi sunt menționate aproximativ 10 lucrări ale acesteia, publicate înainte de a fi șefa DNA, în revista „Dreptul”, cea mai prestigioasă în domeniu. „De cenzura științifică a celor care coordonează revista nu scapă nimeni. Faptul că doamna Kovesi are atâtea articole publicate e o performanță. Există cadre didactice care nu au reușit să publice atât”, a mai arătat Motica.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate