Kovesi, despre decizia CCR privind interceptările realizate de SRI: "Avem nevoie de resurse suplimentare să continuăm"

Kovesi, despre decizia CCR privind interceptările realizate de SRI: "Avem nevoie de resurse suplimentare să continuăm"

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat că pentru a putea face față deciziei Curţii Constituţionale (CCR) prin care interceptările realizate de serviciile secrete în cadrul anchetelor penale sunt declarate neconstituţionale este nevoie de resurse umane și tehnice suplimentare. Totodată, aceasta a precizat că orice sprijin tehnic trebuie să fie acordat doar de procurori, polițiști sau companiile de telecomunicații.

"În acest moment suntem pregătiți ca, odată ce decizia Curții Constituționale va fi publicată, să procedăm personal la punerea în aplicare a autorizațiilor, însă pentru a face față la toate cele patru categorii de activități pe care noi le desfășurăm, atunci când vorbim de supraveghere tehnică în scopul obținerii de probe, sigur că avem nevoie de resurse suplimentare", a afirmat șefa DNA, în cadrul unui interviu pentru Agerpres.

Ea a subliniat că pentru a respecta decizia CCR este nevoie de modificări privind structura de personal a DNA și de resurse umane și tehnice, ceea ce înseamnă o suplimentare a bugetului. 

"În primul rând, avem nevoie de o suplimentare a numărului de polițiști care vor lucra în DNA, dar și o suplimentare a echipamentelor tehnice pe care le folosim, a softurilor, a procedurilor pentru a pregăti din punct de vedere profesional polițiștii care vor lucra în DNA — ceea ce implică o sumă de aproximativ 10 milioane de euro. În această sumă se include și necesitatea de a avea un spațiul suplimentar. (...) În principal, decizia Curții Constituționale obligă procurorii și polițiștii din poliția judiciară să procedeze personal la punerea în executare a autorizațiilor de supraveghere tehnică", a explicat Kovesi.

"În prezent, prin pronunțarea acestei decizii, orice sprijin tehnic trebuie să fie acordat doar de procurori, polițiști sau doar de furnizorii sau companiile de telecomunicații. În acest moment, noi am făcut această evaluare pentru a putea lucra eficient în cazurile noastre. (...) Avem nevoie de această suplimentare a bugetului, însă această evaluare este valabilă doar dacă putem folosi infrastructura deja existentă a SRI, cu condiția ca punerea în executare să se facă direct de polițiștii și procurorii din DNA. Acest lucru este posibil în acest moment — ca polițiștii și procurorii din DNA să procedeze personal la punerea în aplicare a acestor autorizații—, dar trebuie să folosim această infrastructură", a mai spus șefa DNA.

Potrivit unui nou articol din Codul de Procedură Penală, Serviciul Român de Informații (SRI) sau „alte organe specializate ale statului” nu vor mai putea duce la îndeplinire mandatele de supraveghere tehnică (interceptări ale convorbirilor telefonice, înregistrări audio-video ambientale etc.), solicitate de procurori în cursul cercetării penale și aprobate de judecători.

Citește mai mult despre acest subiect: CCR SLĂBEȘTE BINOMUL DNA-SRI. Interceptarea telefoanelor și supravegherea audio-video de către servicii, în alte dosare decât cele de siguranță națională, este neconstituțională