Editura Evenimentul si Capital

Klaus Iohannis: Ne dorim ca Statele Unite să se afle printre primii 10 investitori ai României

Autor: | | 0 Comentarii | 142 Vizualizari

Președintele Klaus Iohannis a susținut, azi, un discurs în cadrul Forumului "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania", el declarând că România dorește continuarea colaborării cu SUA și diversificarea în toate domeniile de cooperare politico-militară și de securitate. Klaus Iohannis a adăugat că România va rămâne același partener solid și de încredere, în ceea ce privește misiunile internaționale ale NATO.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

 • Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest forum de dialog dedicat Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în contextul celebrării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

 • Doresc, totodată, să salut prezenţa, la acest eveniment, a congresmenului Turner, copreşedintele Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA.

 • Pentru mulți dintre dumneavoastră, congresmenul Turner nu mai are nevoie de prezentare, fiind una dintre vocile puternice din Camera Reprezentaţilor, un adevărat prieten şi un susţinător apropiat al României la Washington. În această calitate, a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA, aflate în prezent la nivelul lor cel mai ridicat, cu o perspectivă de amplificare fără termen de comparaţie.

 • Am convingerea că rezultatele acestui Forum se vor concretiza în noi proiecte de cooperare, în dezvoltarea direcţiilor principale ale Parteneriatului Strategic și într-o colaborare sporită a tuturor celor care îşi doresc ca această relaţie să crească în mod consistent.

 • Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un reper fundamental al politicii externe a României și va continua să ocupe acelaşi loc privilegiat în arhitectura politicii noastre externe, alături de apartenenţa la NATO și la UE. Parteneriatul încununează o relaţie bilaterală bogată, care s-a născut oficial la 14 iunie 1880.

 • Atunci s-au pus bazele amplificării raporturilor dintre statele noastre şi apropierii acestora în decursul ultimului secol. Pe acest drum, am avut întotdeauna în comunitatea românească din SUA o ancoră sigură şi puternică. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă şi de securitate a României, sprijinită ferm de întreaga clasă politică şi de cetăţenii ţării.

 • Mai mult, relaţia privilegiată între SUA și România este o garanţie solidă pentru stabilitatea întregii regiuni, în mod deosebit acum, în contextul geopolitic marcat de provocări majore în Vecinătatea estică şi în plan global. Parteneriatul Strategic cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas și, de la momentul semnării sale, acesta a avansat pe o traiectorie ascendentă, foarte solidă.

 • România doreşte ca dialogul politic şi colaborarea cu SUA să continue şi să se diversifice în toate domeniile de cooperare. Dimensiunea politico-militară şi de securitate este şi va rămâne, prin prisma obiectivului consolidării prezenţei americane în România şi în Marea Neagră, componenta cea mai vizibilă şi cea mai dinamică a Parteneriatului Strategic.

 • Operaţionalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu va încununa munca şi dedicaţia comună şi va reprezenta o contribuție româno-americană extrem de valoroasă la securitatea transatlantică. De asemenea, România va continua să fie acelaşi partener solid şi de încredere al SUA în misiuni internaţionale, inclusiv cele sub egida NATO.

 • Securitatea poate şi trebuie să producă rezultate şi în alte domenii. Astfel, cooperarea bilaterală în plan economic şi, în relaţie directă cu acesta, în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice, inovării este esenţială nu doar pentru stimularea creşterii economice şi modernizarea României, ci şi pentru oamenii de afaceri americani interesaţi de potenţialul economic deosebit al ţării noastre.

 •  Considerăm că trebuie să depunem eforturi și să avem aceeași ambiție pentru a atinge şi în relațiile comerciale și în domeniul investițiilor americane în România acelaşi nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar.

 • Investițiile americane reprezintă nu doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică, prin transferul tehnologic şi dezvoltarea resurselor umane. Am făcut multe, dar nu am făcut încă suficient. Ne dorim ca SUA să se afle printre primii 10 investitori străini din România.

 •  Pentru aceasta, putem pleca de la potențialul incontestabil al țării noastre provenit dintr-un capital uman bine educat şi competitiv şi din avantajele conferite de poziţia noastră geostrategică. Dimensiunea economică poate să devină - de ce nu - motorul principal de creştere al Parteneriatului Strategic.

 • Mai multă predictibilitate şi mai multă transparenţă a actului guvernamental şi a procesului legislativ sunt condiții esenţiale pentru atragerea de noi investiţii sau extinderea celor existente. Susțin, așadar, continuarea implementării Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii străini.

 • Desigur, este importantă stabilitatea, transparenţa legislativă, angajarea în dialog a comunităţii de afaceri şi a tuturor actorilor implicaţi, iar atunci când sunt necesare schimbări ale cadrului legislativ şi de reglementare, acest lucru să devină un gest natural al actului de guvernare.

 • Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate