Klaus Iohannis: Am facut multe, dar nu suficiente. Ne dorim ca Statele Unite să se afle printre primii 10 investitori ai României

Klaus Iohannis: Am facut multe, dar nu suficiente. Ne dorim ca Statele Unite să se afle printre primii 10 investitori ai României

Președintele Klaus Iohannis a susținut, azi, un discurs în cadrul Forumului "Noi Perspective ale Parteneriatului Strategic Statele Unite - Romania", el declarând că România dorește continuarea colaborării cu SUA și diversificarea în toate domeniile de cooperare politico-militară și de securitate. Klaus Iohannis a adăugat că România va rămâne același partener solid și de încredere, în ceea ce privește misiunile internaționale ale NATO.

Cele mai importante declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Îmi face o deosebită plăcere să particip la acest forum de dialog dedicat Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, în contextul celebrării a 135 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.

  • Doresc, totodată, să salut prezenţa, la acest eveniment, a congresmenului Turner, copreşedintele Grupului de Prietenie pentru România din Congresul SUA.

    Ne puteți urmări și pe Google News
  • Pentru mulți dintre dumneavoastră, congresmenul Turner nu mai are nevoie de prezentare, fiind una dintre vocile puternice din Camera Reprezentaţilor, un adevărat prieten şi un susţinător apropiat al României la Washington. În această calitate, a contribuit semnificativ la dezvoltarea relaţiilor dintre România şi SUA, aflate în prezent la nivelul lor cel mai ridicat, cu o perspectivă de amplificare fără termen de comparaţie.

  • Am convingerea că rezultatele acestui Forum se vor concretiza în noi proiecte de cooperare, în dezvoltarea direcţiilor principale ale Parteneriatului Strategic și într-o colaborare sporită a tuturor celor care îşi doresc ca această relaţie să crească în mod consistent.

  • Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă un reper fundamental al politicii externe a României și va continua să ocupe acelaşi loc privilegiat în arhitectura politicii noastre externe, alături de apartenenţa la NATO și la UE. Parteneriatul încununează o relaţie bilaterală bogată, care s-a născut oficial la 14 iunie 1880.

  • Atunci s-au pus bazele amplificării raporturilor dintre statele noastre şi apropierii acestora în decursul ultimului secol. Pe acest drum, am avut întotdeauna în comunitatea românească din SUA o ancoră sigură şi puternică. Amplificarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii reprezintă o prioritate majoră pentru politica externă şi de securitate a României, sprijinită ferm de întreaga clasă politică şi de cetăţenii ţării.

  • Mai mult, relaţia privilegiată între SUA și România este o garanţie solidă pentru stabilitatea întregii regiuni, în mod deosebit acum, în contextul geopolitic marcat de provocări majore în Vecinătatea estică şi în plan global. Parteneriatul Strategic cu SUA s-a dezvoltat pas cu pas și, de la momentul semnării sale, acesta a avansat pe o traiectorie ascendentă, foarte solidă.

  • România doreşte ca dialogul politic şi colaborarea cu SUA să continue şi să se diversifice în toate domeniile de cooperare. Dimensiunea politico-militară şi de securitate este şi va rămâne, prin prisma obiectivului consolidării prezenţei americane în România şi în Marea Neagră, componenta cea mai vizibilă şi cea mai dinamică a Parteneriatului Strategic.

  • Operaţionalizarea sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice de la Deveselu va încununa munca şi dedicaţia comună şi va reprezenta o contribuție româno-americană extrem de valoroasă la securitatea transatlantică. De asemenea, România va continua să fie acelaşi partener solid şi de încredere al SUA în misiuni internaţionale, inclusiv cele sub egida NATO.

  • Securitatea poate şi trebuie să producă rezultate şi în alte domenii. Astfel, cooperarea bilaterală în plan economic şi, în relaţie directă cu acesta, în domeniile educaţiei, cercetării ştiinţifice, inovării este esenţială nu doar pentru stimularea creşterii economice şi modernizarea României, ci şi pentru oamenii de afaceri americani interesaţi de potenţialul economic deosebit al ţării noastre.

  •  Considerăm că trebuie să depunem eforturi și să avem aceeași ambiție pentru a atinge şi în relațiile comerciale și în domeniul investițiilor americane în România acelaşi nivel de colaborare ca în domeniul politico-militar.

  • Investițiile americane reprezintă nu doar o sursă de finanţare, ci şi un instrument de modernizare economică, prin transferul tehnologic şi dezvoltarea resurselor umane. Am făcut multe, dar nu am făcut încă suficient. Ne dorim ca SUA să se afle printre primii 10 investitori străini din România.

  •  Pentru aceasta, putem pleca de la potențialul incontestabil al țării noastre provenit dintr-un capital uman bine educat şi competitiv şi din avantajele conferite de poziţia noastră geostrategică. Dimensiunea economică poate să devină - de ce nu - motorul principal de creştere al Parteneriatului Strategic.

  • Mai multă predictibilitate şi mai multă transparenţă a actului guvernamental şi a procesului legislativ sunt condiții esenţiale pentru atragerea de noi investiţii sau extinderea celor existente. Susțin, așadar, continuarea implementării Planului de Acţiune vizând guvernanţa economică. Acesta poate contribui la crearea unui context atractiv pe termen lung pentru investitorii străini.

  • Desigur, este importantă stabilitatea, transparenţa legislativă, angajarea în dialog a comunităţii de afaceri şi a tuturor actorilor implicaţi, iar atunci când sunt necesare schimbări ale cadrului legislativ şi de reglementare, acest lucru să devină un gest natural al actului de guvernare.

  • Stabilitatea politică și macroeconomică a României, pe fundalul tulburărilor din vecinătatea sa, constituie argumente puternice pentru a deveni un „hub” al investiţiilor americane în regiune. Dincolo de dimensiunea deloc de neglijat a pieţei româneşti, economia românească are de oferit multe oportunități de afaceri; domenii precum energia, infrastructura strategică, IT-ul ar trebui să fie prezente pe o listă scurtă de arii prioritare.

  • Orice avans în acest sens va veni în întâmpinarea așteptărilor cetăţenilor și va contribui la crearea de noi locuri de muncă şi, evident, la creşterea bunăstării.

  • România susține ferm finalizarea cât mai rapidă a negocierilor și încheierea acordului privind Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții. Dincolo de beneficiile certe pe care le va aduce în egală măsură pentru Europa şi Statele Unite ale Americii, un puternic parteneriat transatlantic este cu atât mai necesar dacă avem în vedere provocările generate de o piaţă economică globală. Permiteţi-mi să subliniez în acest context importanţa securităţii energetice.

  • Eliminarea barierelor comerciale în domeniul energetic este crucială pentru consolidarea domeniului energetic şi securitatea energetică a Europei. În lumina evenimentelor actuale din vecinătatea estică şi ţinând cont de precedente, energia a devenit o armă politică, iar urmărirea independenţei energetice cel mai bun mijloc de apărare şi prevenire a vulnerabilităţilor.

  • Tocmai de aceea, securitatea energetică trebuie să ocupe în 2015 şi în viitor un loc esenţial în dialogul economic dintre România şi Statele Unite ale Americii. România poate deveni cea mai importantă destinaţie de investiţii în regiune pentru companiile americane în domeniul energiei, viaţa noastră fiind tot mai deschisă la expertiza şi investiţiile din SUA.

  • Sunt și alte domenii care țin de securitatea națională: educația și inovația în cercetare. Performanţele inteligenţei româneşti sunt recunoscute la saloanele de profil şi la concursurile internaţionale de inventică. Sunt realităţi care îndreptăţesc la optimism și care ne fac să căutăm soluții pentru a accede în topul economiilor europene şi mondiale.

  • Este nevoie de mecanisme instituţionale viabile prin care capacitatea individuală de inovare să fie transpusă în domeniul comercial şi economic.

  • Procesul de interacţiune accelerată a educaţiei cu mediul economic trebuie consolidat. Parteneriatul Strategic cu SUA are un potenţial care aşteaptă să fie fructificat şi pe această dimensiune prin dezvoltarea contactelor bilaterale directe la nivelul universităţilor şi al institutelor de cercetare din România şi SUA. Implicarea reprezentanţilor comunității de afaceri ar aduce cu siguranță o valoare adăugată și progrese mai importante în toate domeniile.

  • Sperăm ca partenerii noştri americani să răspundă cu deschidere acestor interese ale României, cu atât mai mult cu cât educaţia şi cercetarea se numără printre cele 10 domenii prioritare de cooperare reflectate în cadrul „Declaraţiei Comune”.

  • În această casă comună a ştiinţei, apreciez că universitățile, organizațiile de cercetare, asociațiile se pot implica şi pot să joace un rol constructiv în cadrul viitoarelor proiecte şi dezbateri pe această temă. Comunicarea apropiată - inclusiv în cadrul unor forumuri care să aducă împreună reprezentanții comunităților de afaceri, științifice şi academice din România şi SUA -, amplificarea networking-ului între partenerii români şi cei americani, o promovare mai bună a partenerilor români peste Ocean, cu implicarea şi a comunității române, bine integrată în economia, în mediul academic şi în cercetarea din SUA, reprezintă tot atâtea modalităţi de a consolida colaborarea noastră bilaterală în aceste domenii.

  • Perspectiva relaţiilor dintre Statele Unite și România nu a arătat niciodată mai promiţătoare şi mai plină de speranţă. Este în puterea fiecăruia dintre noi să facem ca această perspectivă să devină realitate.

  • Sunt deplin încrezător că, împreună cu partenerii americani, vom insufla o energie sporită acţiunilor comune astfel încât 2015, anul celei de-a 135-a aniversări a relaţiilor diplomatice dintre țările noastre, să devină un reper pentru excelenţă, sub raportul realizărilor acumulate în cadrul Parteneriatului Strategic.