Klaus Iohannis a felicitat doi români pentru o PERFORMANȚĂ de excepție. Cum a ajuns mesajul președintelui, pe CEL MAI ÎNALT MUNTE din Pacific

Klaus Iohannis a felicitat doi români pentru o PERFORMANȚĂ de excepție. Cum a ajuns mesajul președintelui, pe CEL MAI ÎNALT MUNTE din Pacific

Băimărenii Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Cosmin Andron au plecat, la mijlocul lunii noiembrie, în insulele Papua-Noua Guinee din Oceania pentru a cuceri cel mai înalt vârf muntos din imensitatea Pacificului, la capătul celei de-a V-a expediţie din circuitul „Seven Summits” - cucerirea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Băimărenii au reușit să pună drapelul tricolor şi cel al orașului Baia Mare pe Carstensz Pyramid – Vârful Izbândei. Pentru performanța lor, cei doi alpinişti au fost felicitați de președintele ales, Klaus Iohannis.

Cristian Niculescu-Tâgârlaş şi Cosmin Andron, un avocat şi un ghid montan profesionist, au reuşit, pe 2 decembrie 2014, ascensiunea vârfului Carstensz Pyramid, de 4.884 metri, situat în masivul Sudirman din insula Papua (parte a teritoriului indonezian din 1962).

Așa cum relatează Gazeta de Maramureș, expediţia a început cu un marş de cinci zile, din care primele două au fost prin jungla tropicală, iar ultimele trei prin mlaştinile de la poale şi apoi masivul muntos din care face parte Carstensz. După o zi de odihnă în tabăra de bază, aflată la 4.200 metri altitudine, cei doi băimăreni au început ascensiunea peretelui de calcar de peste 600 metri în jurul orei 3 a.m. (ora locală), urmărind traseul primei ascensiuni a echipei Harrer-Temple-Kippax-Huizenga, realizate în premieră în 1962. Este important de spus că acest vârf este considerat cel mai tehnic din circuitul „Seven Summits”, dificultăţile prezentate de Carstensz Pyramid fiind legate de escaladarea în totalitate pe stâncă (gradul VI - UIAA). 

Cu un efort susţinut, vârful a fost atins în jurul orei 6 a.m. (ora locală/ultimele minute ale zilei de 2 decembrie în România), cei doi ajungând înapoi în tabăra de bază în jurul orei 9 a.m. ora locală. În ciuda vântului puternic dinspre sud, vremea a fost în general frumoasă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lupta pentru supraviețuire

Ziua următoare, cei doi, împreună cu cei 14 porteri locali (din triburile Dani şi Moni) şi ghizii de junglă (indonezieni) au pornit înapoi spre cătunul Sugapa, realizând drumul de întoarcere în puţin peste trei zile. Întoarcerea nu a fost însă fără peripeţii. Pe nişte ploi torenţiale continue, cei doi ghizi locali indonezieni care îi însoţeau pe băimăreni s-au separat de grupul de porteri şi au rătăcit câteva ore bune prin junglă, urmărind poteci în mod eronat.

A urmat căutarea ghizilor expediţiei, ei fiind găsiţi la lăsarea serii de 4 decembrie. Unul dintre cei doi, afectat puternic de hipotermie, a intrat în stop cardio-respirator. Cosmin Andron a efectuat manevrele de resuscitare, timp în care Cristian Niculescu şi cel de-al doilea ghid indonezian au reuşit să aprindă focul pe o ploaie continuă. Andon a renunţat la o haină uscată pentru a-l îmbrăca pe ghid, iar Cristian Niculescu a oferit pachetul de supravieţuire şi o căciulă pentru a îl salva pe ghidul ghinionist. După ce şi-a revenit, pacientul a fost hidratat, alimentat şi câteva ore mai târziu cei patru au reuşit să facă joncţiunea cu grupul de porteri, încheind astfel o zi plină.

Au fost cele mai teribile 13 ore din întreaga expediţie, un drum prin jungla umedă, noroioasă şi rece. Se poate spune că băimărenii au fost la un pas de o nenorocire, pe care au evitat-o cu mult profesionalism şi fermitate în acţiuni. În 6 decembrie, echipa a ajuns cu bine în oraşul Nabire.

Ar mai fi de spus că accesul spre tabăra de bază al Carstensz Pyramid se poate face fie cu elicopterul (din oraşele Nabire sau Timika), fie prin intermediul minei Grasberg (circa 2 ore) sau în urma obţinerii unui permis special pe unul din cele două trasee prin junglă (Ilaga sau Sugapa).

Cei doi băimăreni se pare că sunt singurii români care au reuşit parcurgerea integrală a unuia din cele două trasee prin junglă, ascensiunile anterioare sau tentativele de ascensiune anterioară realizate de români terminându-se cu evacuarea prin mină. Este interesant că această premieră, dar şi efortul lor, nu a trecut neobservat, Preşedintele ales, Klaus Iohannis, adresându-le un mesaj de susţinere şi felicitare pe pagina sa de facebook.

Cosmin Andron, alpinistul profesionist

Născut în Baia Mare în 1976, Cosmin Andron a urmat cursurile UBB din Cluj-Napoca. Este licenţiat în filozofie şi antropologie. A urmat cursurile doctorale în filozofie din Londra, cursuri absolvite în 2000. A început să practice alpinismul în 1989, dar s-a dedicat alpinismului profesionist din 2000, iar din 2004 activează în cadrul Clubului Alpin Român.

În aprilie-mai 2011, împreună cu Cristina Pogăcean, a iniţiat o expediţie pentru cucerirea vârfului Tharpu Chuli (5.790 m) din Munţii Himalaya, expediţie continuată de Andron şi Pogăcean cu cucerirea în premieră a vârfului Gandharva Chuli (6.248 m), ascensiune ce le-a adus celor doi o nominalizare pentru premiul „Pioletul de Aur” pe 2013, premiu acordat anual, din 1991, de celebra revista franceză Montagnes şi de organizaţia Groupe de Haute Montagne. Andron este unul dintre cei mai cunoscuţi alpinişti români, cu zeci de escalade reuşite pe toate meridianele şi pe cele mai importante culmi muntoase din lume.

 Pentru Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, Carstensz Pyramid este cel de-al IV-lea vârf din circuitul „Seven Summits” (având deja la activ Kilimanjaro, Elbrus şi Aconcagua), urmând în viitorul apropiat ascensiunile pe Everest, Denali (a doua încercare după tentativa din primăvara acestui an) şi Mt. Vinson.