Editura Evenimentul si Capital

PERFORMANȚĂ de excepție. Cum a ajuns mesajul lui Klaus Iohannis pe CEL MAI ÎNALT MUNTE din Oceania

Cristian Niculescu-Tâgârlaş şi Cosmin Andron pe vârful Carstensz Pyramid, de 4.884 metri. (Foto;Gazeta de Maramureș)
Autor: | | 2 Comentarii | 565 Vizualizari

Băimărenii Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Cosmin Andron au plecat, la mijlocul lunii noiembrie, în insulele Papua-Noua Guinee din Oceania pentru a cuceri cel mai înalt vârf muntos din imensitatea Pacificului, la capătul celei de-a V-a expediţie din circuitul „Seven Summits” - cucerirea celor mai înalte vârfuri de pe fiecare continent. Băimărenii au reușit să pună drapelul tricolor şi cel al orașului Baia Mare pe Carstensz Pyramid – Vârful Izbândei. Pentru performanța lor, cei doi alpinişti au fost felicitați de președintele ales, Klaus Iohannis.

Cristian Niculescu-Tâgârlaş şi Cosmin Andron, un avocat şi un ghid montan profesionist, au reuşit, pe 2 decembrie 2014, ascensiunea vârfului Carstensz Pyramid, de 4.884 metri, situat în masivul Sudirman din insula Papua (parte a teritoriului indonezian din 1962).

Așa cum relatează Gazeta de Maramureș, expediţia a început cu un marş de cinci zile, din care primele două au fost prin jungla tropicală, iar ultimele trei prin mlaştinile de la poale şi apoi masivul muntos din care face parte Carstensz. După o zi de odihnă în tabăra de bază, aflată la 4.200 metri altitudine, cei doi băimăreni au început ascensiunea peretelui de calcar de peste 600 metri în jurul orei 3 a.m. (ora locală), urmărind traseul primei ascensiuni a echipei Harrer-Temple-Kippax-Huizenga, realizate în premieră în 1962. Este important de spus că acest vârf este considerat cel mai tehnic din circuitul „Seven Summits”, dificultăţile prezentate de Carstensz Pyramid fiind legate de escaladarea în totalitate pe stâncă (gradul VI - UIAA). 

Cu un efort susţinut, vârful a fost atins în jurul orei 6 a.m. (ora locală/ultimele minute ale zilei de 2 decembrie în România), cei doi ajungând înapoi în tabăra de bază în jurul orei 9 a.m. ora locală. În ciuda vântului puternic dinspre sud, vremea a fost în general frumoasă.

Lupta pentru supraviețuire

Ziua următoare, cei doi, împreună cu cei 14 porteri locali (din triburile Dani şi Moni) şi ghizii de junglă (indonezieni) au pornit înapoi spre cătunul Sugapa, realizând drumul de întoarcere în puţin peste trei zile. Întoarcerea nu a fost însă fără peripeţii. Pe nişte ploi torenţiale continue, cei doi ghizi locali indonezieni care îi însoţeau pe băimăreni s-au separat de grupul de porteri şi au rătăcit câteva ore bune prin junglă, urmărind poteci în mod eronat.

A urmat căutarea ghizilor expediţiei, ei fiind găsiţi la lăsarea serii de 4 decembrie. Unul dintre cei doi, afectat puternic de hipotermie, a intrat în stop cardio-respirator. Cosmin Andron a efectuat manevrele de resuscitare, timp în care Cristian Niculescu şi cel de-al doilea ghid indonezian au reuşit să aprindă focul pe o ploaie continuă. Andon a renunţat la o haină uscată pentru a-l îmbrăca pe ghid, iar Cristian Niculescu a oferit pachetul de supravieţuire şi o căciulă pentru a îl salva pe ghidul ghinionist. După ce şi-a revenit, pacientul a fost hidratat, alimentat şi câteva ore mai târziu cei patru au reuşit să facă joncţiunea cu grupul de porteri, încheind astfel o zi plină.

Au fost cele mai teribile 13 ore din întreaga expediţie, un drum prin jungla umedă, noroioasă şi rece. Se poate spune că băimărenii au fost la un pas de o nenorocire, pe care au evitat-o cu mult profesionalism şi fermitate în acţiuni. În 6 decembrie, echipa a ajuns cu bine în oraşul Nabire.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate