Legile Justiției, MĂRUL DISCORDIEI dintre Toader și Iohannis. Astăzi, REPLICA lui Tudorel pentru Klaus: „Dacă a pierdut încrederea, înseamnă că a avut-o”

Legile Justiției, MĂRUL DISCORDIEI dintre Toader și Iohannis. Astăzi, REPLICA lui Tudorel pentru Klaus: „Dacă a pierdut încrederea, înseamnă că a avut-o”

Legile Justiției și modificarea acestora au transformat scena politică, dar și pe cea a justiției și nu numai, într-un adevărat război al declarațiilor. Astăzi, ministrul Justiției Tudorel Toader i-a dat replica lui Klaus Iohannis, într-o conferință de presă susținută la sediul Instituției. Reacția lui Toader vine după ce preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, deşi instituţional ar trebui să spună că are încredere în ministru, experinţele ultimelor luni nu îi permite să spună acest lucru. Ministrul Justiției a vorbit și despre traseul pe care îl vor urma Legile Justiției și cine are, la sfârșit, putere decizională.

Într-o conferință de presă, Tudorel Toader a declarat, vineri, că dacă Klaus Iohannis și-a pierdut încrederea, înseamnă că a avut-o.

„Dacă a pierdut încrederea, înseamnă că a avut-o, iar în al doilea rând criticile domniei sale au vizat procedura pe fond, spunând că sunt și soluții, încerc să citez, corecte, necesare, firești.”, a spus Tudorel Toader, care a precizat că și-a făcut datoria pe legile justiției, iar codurile au nevoie de corectare.

Exclusiv. Cine MINTE legat de Legile Justiției? Tudose sau Toader?

„Sigur, normele de tehnică legislativă sunt de ordine publică. Normele de tehnică legislativă trebui respectate ad litteram. (...) În momentul în care ministerul finalizează proiectul de lege, are două căi de urmat. Una, de a prezenta proiectul de lege în Guvern și dvs celor prezenți v-am spus de foarte multe că Guvernul îl poate aproba, îl poate aproba cu modificări și chiar poate să-l respingă. Știți că există și o decizie recentă a CCR care spune că nimeni nu poate refuza să se prezinte în fața unei comisii parlamentare.

Decizia nici nu ar fi fost necesară, pentru că este o obligație legală și principiul acela despre care este necesar să vorbim din ce în ce mai des pentru a-l respecta din ce în ce mai bine, principiul colaborării loiale dintre autorități. În baza legii, în baza acestui principiu, în baza deciziei CCR am dat curs invitației comisiei. La invitația dânșilor am prezentat timp de 50 de minute principalele elemente din legile justiției și întrevederea din comisie putea să se oprească acolo. Putea să se spună am luat act, foarte bine, să nu ne suprapunem prin activități, și continuăm procedura prin guvern. Comisia, însă, a mers pe varianta a doua. A solicitat să le las draftul de proiect de lege. Erați acolo. L-am lăsat în format fizic cele trei proiecte de lege.

Iordache, REPLICĂ pentru Iohannis: „Noi nu ciopârțim, noi îmbunătățim”

Eu v-am spus de fiecare dată, vă repet și astăzi, ministrul Justiției nu are inițiativă legislativă, dar ministrul Justiției nu decide care-i calea de urmat, dacă e prin guvern sau un număr de parlamentari își însușesc proiectul de lege ca initiativă proprie, ceea ce s-a și întâmplat.”, a mai spus Toader.