Exclusiv. Cine MINTE legat de Legile Justiției? Tudose sau Toader?

Exclusiv. Cine MINTE legat de Legile Justiției? Tudose sau Toader?

Legile Justiției au apărut și ele în discuțiile din ședința Comitetului Executiv Național al PSD de joi seară. În deschiderea dezbaterii a vorbit Liviu Dragnea.

A urmat la cuvânt Mihai Tudose care a spus la un moment dat că în ultimele luni i s-au reproșat foarte multe lucruri și, enumerându-le, a amintit acuza că nu promovează modificările la Legile Justiției. Tudose a zis că, fiind acuzat de colegi, i-a cerut ministrului Justiției Tudorel Toader proiectele, ”ca să le promovez”.

De față cu toți colegii din CExN, premierul a spus că ministrul nu i-a dat proiectul , spunându-i că nu există. Ședința a avut loc în seara de 12 octombrie. Proiectele sunt în dezbatere publică din 7 octombrie! Ele nu au fost citite membrilor Guvernului și nici nu pot fi promovate înainte 11 noiembrie.

Certuri vechi, soluții noi

Ne puteți urmări și pe Google News

În august, Mihai Tudose a dat un interviu televizat și a spus că i-a dat un ultimatum ministrului Justiției ca proiectul să fie prezentat Guvernului până la 1 septembrie. Declarația premierului e din 23 august.

Era la doar câteva zile după ce Toader prezentase presei un power point cu anumite principii pe care vrea să le introducă într-un proiect de lege care să modifice Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În vria vânătorii de avize de la CSM sau a strângerii de semnături de la magistrați, nimeni nu a mai observat un lucru.

A urmat postarea pe siteul just.ro, al Ministerului Justiției a proiectelor de modificare a fiecărei legi în parte.

Pe site scrie foarte clar și redau citatul pe care ar fi trebuit să-l observe orice persoană interesată:

Perioada consultării De la 07.10.2016 la 11.11.2016.

Întâlniri regionale

În perioada 07.10.2016-11.11.2016  vor avea loc întâlniri regionale la Cluj-Napoca, Iași și București cu magistrați, reprezentanți ai altor profesii juridice, parteneri instituționali și ONG-uri.

Detaliile referitoare la locul, data și agenda întâlnirilor vor fi publicate în timp util pe website, iar întrebările și propunerile transmise în această perioadă vor fi incluse pe agenda întâlnirilor, pe măsură ce sunt primite.

Transmiterea contribuțiilor Toate contribuțiile (observații, propuneri și întrebări) pot fi transmise  pe adresa de email (și adresa de contact):legijustitie@just.ro

Etape ulterioare

Procesul de informare și de consultare a publicului oferă părților interesate posibilitatea de a contribui cu sugestii pentru o bună implementare a măsurilor de reformă a sistemului judiciar.

În urma propriei analize și a rezultatului procesului de informare și de consultare, se va definitiva forma proiectelor care vor fi supuse spre aprobare Guvernului și transmise Parlamentului, spre adoptare.”

Așadar proiectul există pe site, e în dezbatere publică din 7 octombrie, până pe 11 noiembrie. Mai mult, ultima dezbatere este organizată pe 7 noiembrie, la sediul ministerului din București, strada Apolodor numărul 17. Abia după asta se va ajunge la Guvern și apoi la Parlament.

Dar mai ajunge acest proiect la Guvern? În CExN, Tudose părea hotărât, dar în interviul de luni seara care a inflamat lumea politică, el a spus că mai bine aceste legi merg direct în Parlament. Ideea se pare că a fost ”îmbrățișată” deja de colegii din coaliția care îl susține, pentru că se discută serios ca Parlamentul să ia inițiativa legislativă pe această problemă, fără să mai aștepte ca Executivul să elaboreze un proiect și să îl înainteze!

Concluzie: strict instituțional, proiectul nu există, forma sa finală urmează să apară după 11 noiembrie, acum discutăm de o ”ciornă” ce poate suporta modificări. Practic, premierul trebuia informat asupra formei supuse dezbaterii publice. Tot practic, premierul trebuia să se informeze înainte de un interviu, nu să aștepte să i se citească un proiect în plenul Guvernului. Un set de legi atât de importante nu se aruncă direct în ”gura publicului”, fără o asumare asupra formei.

Dezbaterea publică o puteți urmări AICI, pe siteul just.ro: