Editura Evenimentul si Capital

Justiția - ciuca bătăilor, dar Gabriel Oprea încă nu s-a ținut de cuvânt | EDITORIALUL EVZ

Violeta Fotache
Autor: | | 12 Comentarii | 1842 Vizualizari

Dacă ați avut vreo clipă senzația că politicienii români au lăsat Justiția departe de bătăliile dintre găști, fie ele de partid, ori doar adunături în jurul unor interese economico-financiare, v-ați înșelat!

Nici o clipă n-au contat atenționările formulate de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii(CSM), prin care judecătorii și procurorii acestei țări, prin reprezentanții lor la vârful sistemului, cereau politicienilor și analiștilor de tot felul să se abțină în a comenta dosare aflate în curs de soluționare, fie la parchete, fie la instanțe.

Băsescu, Tăriceanu, Antonescu, Ponta, dar și alții, pe rând, au fost admonestați de CSM, acest for neavând la îndemână altă pârghie decât emiterea unui comunicat de blam, ca să spun așa, ori de câte ori se constată că politicienii, prin afirmațiile lor, aduc atingere independenței și prestigiului Justiției, ori reputației profesionale a magistraților.

Declarațiile nepermise au continuat, însă. Ba chiar de la nivel foarte înalt și cel mai recent exemplu care-mi vine în minte este cel al premierului Victor Ponta. Acesta, având rol de inculpat în dosarul de corupție Rovinari-Turceni, fiind acuzat, printre altele, de fapte asimilate infracțiunilor de corupție.

Prim-ministrul s-a găsit să lanseze în spațiul public, pe pagina lui de Facebook, un atac la persoană, împotriva procurorului care a anchetat cazul, Jean Uncheșelu: „(….) singura problemă a țării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând și imaginând fapte și situații neadevărate din urmă cu 10 ani!”. Comentariul prim-ministrului împotriva anchetatorului său, postat pe Facebook și preluat de întreaga presă românească, a trecut granițele umilului spațiu mioritic. Așa ceva nu are precedent în Vestul Europei și episodul de intimidare a Justiției, cu siguranță, nu va trece neobservat de experții Comisiei Europene, în cadrul viitorului Raport din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

Puși în fața unui asemenea atac, 90 de procurori anticorupție au reacționat. În Adunarea Generală de la Direcția Națională Anticorupție au hotărât, în unanimitate, să ceară CSM să analizeze dacă afirmațiile respective sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar, în ansamblul său.

„Declarația respectivă este cu atât mai gravă cu cât actele întocmite de procuror sunt supuse verificării de către șefii ierarhici, sub aspectul legalității și temeiniciei, conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală. Astfel, afirmațiile făcute de Ponta Victor-Viorel, prin prisma funcției deținute, au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natură să submineze și să aducă atingere instituției în care își desfășoară activitatea procurorul, precum și independenței sistemului judiciar”, comunica DNA în urmă cu aproape o săptămână.

Victor Ponta, ca fost procuror și în calitate de avocat suspendat, știe foarte bine care sunt căile prin care se contestă actul unui procuror ori actul șefului lui ierarhic. Toate se fac în curtea Justiției, fie la parchet, fie, ulterior, la instanță. Cu atât mai regretabil gestul său, cu cât nu poate invoca scuza necunoașterii textului de lege. (Jocul făcut de Ponta cu Negoiță, pe care l-a atenționat să nu folosească Justiția în bătălia electorală pentru funcția de șef al PSD, Dragnea fiind condamnat în primă instanță, nu pare decât o glumă proastă. Este limpede că bătălia se va da și în acest sens!)

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate