Editura Evenimentul si Capital

Judecătoarea Dana Gârbovan invită la UN MOMENT ZERO ÎN JUSTIŢIA DIN ROMÂNIA: "Să ne rupem de fantomele trecutului securisto-comunist" EXCLUSIV EVZ

Autor: | | 14 Comentarii | 2330 Vizualizari

Celebrul magistrat român, Dana Gârbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România, a declarat pentru EvZ, este momentul unei lustrații în Justiție.

Ce ar trebui sa se întâmple cu arhiva SIPA?

Pentru a putea găsi cea mai buna soluție la ce să facem cu această arhivă, e important să aflăm întru totul ce s-a întâmplat cu aceast de la desființarea SIPA și până în prezent. În toți acești ani s-a spus și s-a scris enorm pe acest subiect, însă pozițiile foștilor miniștri ai justiției, privind această arhivă, sunt deseori contradictorii. Astfel, unii foști ministri ai justiției, ori persoane care au intrat în arhivă spun că aceasta nu este inventariată și nu se știe ce e în ea, în timp ce un alt ministru al justiției a recunoscut ca a avut loc o inventariere a arhivei “care s-a intins pe parcursul a doi ani”. In 2008, Teodor Melescanu, ministrul interimar al Justiției, declara că „în acest moment documentele din fosta arhiva SIPA sunt inventariate și sortate în funcție de destinație sau de gradul de secretizare și că, în unele cazuri, s-ar putea să fie solicitat un accept din partea CSAT”.

Ce interese au avut cei care au intrat în arhivă?

Nebuloasa privind cine a intrat în această arhivă, când, cum, și cat a fost inventariată continuă să treneze până în prezent. E important, de aceea, așa cum am cerut și premierului Ciolos, în 2016, ca toate rapoartele privind arhiva SIPA să fie desecretizate, pentru a ști cu toții ce s-a întâmplat pe parcursul acestor ani.

Ar trebui făcute publice documentele din aceasta arhiva pentru a se vedea cum anume erau șantajați magistrații si cu ce fel de informatii?

Fiecare magistrat ar trebui să aibă acces la propriul dosar SIPA, pentru a vedea ce informații privind viața sa profesională și privată s-au strâns, iar în cazul în care s-a încălcat legea, să poată acționa în instanță persoanele vinovate. E important apoi să avem o discuție în societate despre ce ar trebui să se facă cu această arhivă. În nici un caz, însă, aceasta arhivă nu are ce căuta să intre în custodia unui serviciu secret.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate