Jaful de la ANRP. Imobile retrocedate... paranoicilor
- Andreea Udrea, consultant politic
- 16 martie 2015, 00:00
Guvernul a sesizat DNA și Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluționate, în perioada 2008-2011, unele dosare privind retrocedarea de imobile.
Guvernul a anunțat ieri că va sesiza Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) şi Curtea de Conturi pentru modul în care au fost soluţionate, de-a lungul timpului, unele dosare privind retrocedarea de imobile. Executivul a afirmat că au fost soluționate cu prioritate cazuri, tratate drept „excepționale”, de paranoia, lombosciatică, osteoporoză, colici renali, tulburare depresivă, atacuri de panică, hemoroizi și adenom al prostatei, dar și persecuție pe motive etnice.
Corpul de control
Concluziile rezultă dintr-un raport al Corpului de Control al premierului, care relevă că, în perioada 2008-2011, numărul dosarelor de despăgubire soluţionate prioritar de către Autoritatea Naţională pentru Restituirea Propietăţilor (ANRP), prin invocarea acestor cazuri excepţionale, a fost mult mai mare faţă de cel al dosarelor soluţionate în ordinea înregistrării, excepţia fiind transformată în regulă. Inspectorii guvernamentali au afirmat că anumite cereri au fost încadrate în categoria „cazuri excepționale” fără criterii transparente și verificabile, fiind create condiții pentru ca decizia să fie una subiectivă. Potrivit raportului, în perioada 2008- 2011, au fost soluţionate 8.136 de dosare, dintre care 2.269, cu prioritate pe motiv de cazuri excepţionale.
În plus, inspectorii guvernamentali au mai notat că evaluatorii nu au fost desemnaţi aleatoriu, conform legii, iar unele dosare au fost redistribuite tot către evaluatori care, anterior, nu își îndepliniseră obligațiile contractuale.
O parte din aceste evaluări au fost făcute de firma „Romcontrol SA”, al cărei director general este Cristian Paul, soțul deputatei PNL Andreea Paul și despre care EVZ a scris în decembrie 2014. În intervalul ianuarie 2011 – mai 2012, Romcontrol a încasat 186.898 de lei numai dintrun contract cu ANRP.
Conducerea ANRP a încercat să demisioneze
La începutul lunii martie, președintele Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților(ANRP), George Băeșu, i-a înaintat premierului Victor Ponta un memoriu, în care susține că instituția este obligată la amenzi pentru neplata, în termen, a titlurilor de despăgubire. El a afirmat că va demisiona alături de cei doi vicepreședinți. Băeșu a spus că membri din conducerea ANRP sunt vizați de cereri de amendare în peste 150 de procese și riscă să plătească cu patrimoniul propriu pentru neplata sau neemiterea titlurilor de despăgubire, fără să aibă însă vreo vinovăție, ci doar pentru că legislația este neclară. Demisia nu a fost acceptată de premierul Victor Ponta.