Editura Evenimentul si Capital

SUFERINȚELE din AMOR și fericirile lui Marin Preda. Muzele, Securitatea și influența femeilor asupra operei

Foto: Adevarul
Autor: | | 1 Comentarii | 12210 Vizualizari

Zilele trecute, în data de 5 august mai exact, s-au împlinit 95 de ani de la nașterea lui Marin Preda, un moment potrivit pentru a ne desfăta cu una dintre cele mai electrizante povești de dragoste din peisajul cultural românesc.

Marin Preda, descris în epocă drept un tip rece, calculat, bănuitor, era, în fibra lui intimă, un bărbat extrem de sensibil, de delicat, de vulnerabil... Autorul „Moromeților” a avut trei soții - Aurora Cornu, Eta Vexler și Elena Preda (ultima i-a dăruit și doi copii, Nicolae și Alexandru) -, femei care i-au influențat, poate, fiecare în felul ei, activitatea literară. Pasiunea mistuitoare pentru mai tânăra Aurora rămâne însă legendară.

„Iubesc oasele trupului tău”

„Și văd ochii tăi (care au de la o vreme ceva jucăuș, ceva dulce și viclean totodată) deschiși pe jumătate asupra mea și-ți văd gura zâmbind... Este ispita raiului! (...) Oh, te iubesc! Te iubesc de tot, cu părul tău, cu hainele tale verzi, cu salopeta și sandalele tale ciudate. Iubesc cingătoarea ta ascunsă, copcile, oasele trupului tău... Totul, aspirațiile tale, somnul tău... Vanitatea și cochetăria ta distilată, neliniștile tale profunde, gândul tău puțin înghețat, categoric și fără ascunzișuri...”.

Așa îi scria Marin, îndrăgostit până peste cap, Aurorei, fetișcana de 20 de ani de care s-a îndrăgostit la malul mării și pe care a cerut-o de nevastă la doar o zi de la prima întâlnire. Preda avea 32 de ani și nu publicase încă „Moromeții”.

Doi ani de nevroze

Aurora Cornu a relatat, ulterior, că manuscrisul acestui roman celebru a fost gă- sit într-un sertar chiar de ea. Mai mult, chiar ea l-ar fi încurajat să-l publice.

„Nu știu dacă este așa, Aurora povestește astfel. Eu cred că influența femeilor asupra operei lui Marin Preda a avut un drum foarte ocolit. Vă pot spune însă că el a suferit enorm după ce a fost părăsit de Aurora. Această ruptură i-a provocat o nevroză, a stat doi ani internat. Găsim aceste trăiri descrise în Jurnalul intim”, apreciază reputatul critic literar Eugen Simion.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Cultură

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate