Iohannis și Ponta ignoră deciziile CSAT privind starea de sănătate a demnitarilor

Iohannis și Ponta ignoră deciziile CSAT privind starea de sănătate a demnitarilor

O comisie medicală de la Spitalul Militar este cea care hotărăște că demnitarul trebuie să fie operat peste hotare

Președintele Klaus Iohannis și premierul Victor Ponta ar fi trebuit să respecte Hotărârea CSAT 166/2006, modificată prin Hotărârea CSAT 5/2009, privind asistența medicală pentru demnitarii români, înainte de a lua orice decizie privind starea de sănătate a primului-ministru și stabilirea faptului că acesta se află „în imposibilitatea exercitării atribuțiilor”.

Spații speciale pentru demnitari

Potrivit CSAT, comisia medicală de la Spitalul Militar Central (SMC) este cea care hotărăște că demnitarul - șeful statului, președinții celor două Camere ale Parlamentului sau premierul - trebuie să fie tratat peste hotare. Această măsură a fost luată după ce Traian Băsescu a fost nevoit să se opereze de hernie de disc la Viena și s-a constatat lipsa unor proceduri în ceea ce privește tratamentul medical al demnitarilor. La SMC, în cadrul Unității de Primiri Urgențe, există două saloane pregătite special pentru demnitarii români. Potrivit Hotărârii nr. 166/2006, SPP este instituția responsabilă de convocarea comisiei medicale și de comunicarea stării de sănătate a politicienilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Hotărârii nr. 166/2006, SPP este instituția responsabilă de convocarea comisiei medicale și de comunicarea stării de sănătate a politicienilor.

Nu există însă o procedură legată de modul de stabilire a faptului că primul- ministru se află „în imposibilitatea exercitării atribuțiilor”, au declarat pentru EVZ un judecător al Curții Constituționale și un fost membru al CSAT, care au dorit să-și păstreze anonimatul. Potrivit fostului membru al CSAT, o soluție ar fi ca membrii comisiei medicale de la SMC să-l fi vizitat pe Ponta în Turcia și să fi stabilit că acesta nu-și poate îndeplini sarcinile de serviciu. Președintele Traian Băsescu a transferat atribuțiile sale către președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, doar atunci când s-a aflat sub anestezie. În 2006, Călin Popescu Tăriceanu, premier pe atunci, s-a operat și el, tot la genunchi, întrun spital din Franța, urmare a unui accident de motocicletă.

Tăriceanu, în vizită

Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu l-a vizitat pe premierul Victor Ponta, la clinica din Turcia. „Suntem parteneri politici și, într-o astfel de situație, nimic nu poate înlocui comunicarea directă: nici telefonul, nici e-mailul”, a declarat Tăriceanu. El a avut cu Ponta „discuții medicale și politice”, nedorind să le detalizeze „nici pe unele, nici pe altele”. Acesta a mai spus că starea de spirit a premierului este una foarte bună.

Istoria accidentului la genunchi

23 Mai: Duminică, premierul Victor Ponta s-a accidentat la genunchi în timpul meciului de baschet. Luni, el își contramandează o parte din activități, dar marți pleacă la Tirana și-i spune președintele albanez: „Îmi cer scuze, dar am jucat baschet și sunt un pic rănit”.

11 Iunie: Ponta se duce la un control la Spitalul Militar Central, iar medicii stabilesc că el trebuie operat. Informația este transmisă pe surse, nu prin intermediul SPP, așa cum stabilește decizia CSAT.

12 Iunie: Premierul participă la moțiunea de cenzură, șchiopătând vizibil. În ziua următoare participă la deschiderea jocurilor europene de la Baku, iar de aici pleacă direct în Turcia, unde este internat.

16 Iunie: Este operat la genunchi. În Monitorul Oficial se publică decizia prin care Gabriel Oprea preia atribuțiile premierului, până la 19 iunie.

21 Iunie: Ponta cere ca Gabriel Oprea să fie numit premier interimar, iar a doua zi președintele Iohannis îl desemnează pe ministrul de Interne la conducerea Guvernului.