Iohannis, Grindeanu și Dragnea s-au întâlnit astăzi la o reuniune. Ce declarații au făcut

Iohannis, Grindeanu și Dragnea s-au întâlnit astăzi la o reuniune. Ce declarații au făcut

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că România şi-a asumat mai multe obiective în cadrul NATO şi i-a încurajat pe reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale să găsească soluţii la problemele încă nerezolvate, în special la cele care impun cooperare în cadru aliat.

"În contextul obiectivelor generale asumate de ţara noastră în cadrul Alianţei, Ministerului Apărării Naţionale îi revin, în mod firesc, o serie de sarcini specifice referitoare la constituirea Brigăzii Multinaţionale pe teritoriul României: dezvoltarea iniţiativei Cadrului multinaţional de instruire la nivel întrunit în România; proiectarea unei prezenţe aliate adaptate în domeniile maritim şi aerian în regiunea Mării Negre şi participarea la implementarea măsurilor aliate pentru asigurarea prezenţei înaintate consolidate pe segmentul nordic al flancului estic. Ştiu foarte bine că existe progrese în direcţia implementării acestor obiective şi mă bucură acest lucru. Vă încurajez să depuneţi toate eforturile pentru a găsi soluţii la problemele încă nerezolvate, în special la cele care impun cooperare în cadru aliat", a spus şeful statului, la bilanţul MApN pe anul trecut. 

 Guvernul susţine "cu seriozitate" obiectivele privind consolidarea capacităţii de apărare naţională, a declarat marţi premierul Sorin Grindeanu, el subliniind importanţa îndreptării eforturilor MApN către promovarea intereselor strategice naţionale la nivelul NATO şi UE, dar şi în direcţia asigurării stabilităţii regionale. 

"Susţinem cu seriozitate obiectivele care vizează consolidarea capacităţii de apărare naţională, transformarea, modernizarea şi dotarea corespunzătoare a Forţelor Armate Române, dezvoltarea capabilităţilor pentru contracararea eficientă a ameninţărilor asimetrice şi hibride, intensificarea dimensiunii de securitate a parteneriatelor strategice, respectiv a Parteneriatului Strategic cu SUA, prin consolidarea cooperării în domeniul militar, inclusiv pe teritoriul naţional şi în regiunea Mării Negre, creşterea interoperabilităţii cu forţele aliate şi partenere din cadrul NATO şi intensificarea participării la misiunile şi operaţiile din zonele de interes strategic pentru România", a afirmat Grindeanu. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat marţi că 2% din PIB reprezintă minimum care trebuie alocat Ministerului Apărării în următorii zece ani. 

El a spus că alocarea a 2% din PIB Apărării în anii următori va asigura condiţiile pentru implementarea prevederilor ce se referă la transformarea, dezvoltarea şi înzestrarea Armatei până în anul 2026. 

"Trebuie avută în vedere stimularea industriei de apărare prin producţia autohtonă în raport cu necesităţile şi cerinţele Armatei la standardele de calitate impuse, precum şi creşterea gradului de încredere a populaţiei în capacitatea proprie a ţării noastre de a avea o reacţie solidă în faţa unor provocări ostile şi complexe de tip hibrid sau pentru contracararea unor ameninţări de tip asimetric. (...) 2% din PIB reprezintă doar minimum ce trebuie alocat pentru Apărare în următorii 10 ani", a afirmat Dragnea, la bilanţul MApN pe anul trecut.