Editura Evenimentul si Capital

De ce s-a dus Iohannis la CSM? Ca să se poată gudura pe lîngă magistrați interlopi, precum procurorul DNA Negulescu, zis Zdreanță!

Autor: | | 10 Comentarii | 15612 Vizualizari

Vineri, 5 ianuarie 2018, Klaus Iohannis a participat la Ședința CSM de bilanț și alegeri, prilej cu care a ținut un discurs. CSM e potrivit Constițuției organismul care răspunde de viața și activitatea magistraților din România postdecembristă.

E mai mult decît interesant că Legea fundamentală din 1991 conținea prin articolul 132 o statuare a CSM fără a-l defini într-un fel: „Consiliul Superior al Magistraturii este alcătuit din magistraţi aleşi, pentru o durată de 4 ani, de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună.” Constituția Revizuită în 2003 a ținut să precizeze prin articolul 133, aliniatul 1, intitulat Rolul și structura: „Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei.” Articolul următor, 134, conferă CSM o putere pe care n-o deține nici un organism profesional:

„(1) Consiliul Superior al Magistraturii propune Preşedintelui României numirea în funcţie a judecătorilor şi a procurorilor, cu excepţia celor stagiari, în condiţiile legii. (2) Consiliul Superior al Magistraturii îndeplineşte rolul de instanţă de judecată, prin secţiile sale, în domeniul răspunderii disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor, potrivit procedurii stabilite prin legea sa organică.”

În România democrată, există numeroase categorii profesionale. Nici una nu beneficiază prin Constituție de dreptul de a-și judeca proprii membri și cu atît mai mult de a le făuri destinul profesional. Doctorii, de exemplu, nu se judecă singuri. De ziariști nu mai vorbesc. Constituția nu prevede un organism de tip CSM pentru ziariști care să-i judece pentru știri false. Potrivit articolului 133, aliniatul 6 din Constituție, Preşedintele României prezidează lucrările Consiliului Superior al Magistraturii la care participă. Pe mine această prevedere m-a nedumerit nițel. De ce să participe președintele României la lucrările CSM? Șeful statului face parte din ramura executivă. De ce să nu participe atunci și premierul. Nu de alta, dar președintele Republicii a fost susținut în alegeri de un partid, a participat la campanie cu un program politic, e un politruc, în nici un caz un uns al lui Dumnezeu precum Regele.

Cînd am nedumeriri privind Constituția merg la cărțoaiele care cuprind lucrările prin care Legea fundamentală a fost votată în Constituantă sau a fost revizuită. Prevederea privind participarea președintelui a fost inclusă în Constituția din 2003 la propunerea PSD, partidul de Guvernămînt de atunci. Multe revizuiri propuse de Putere au fost contestate de Opoziție. Cea privind participarea președintelui n-a fost contestată nici în Camera Deputaților, nici în Senat. E drept în Camera Deputaților, Grupul parlamentar al Partidului Democrat, partid condus la vremea respectivă de Traian Băsescu, a propus un amendament: „Consiliul Superior al Magistraturii este prezidat de Președintele României.”

Amendamentul a fost respins de Camera Deputaților și pe drept cuvînt. Dacă nu se referea precis la ședințe, amendamentul lăsa impresia că șeful CSM e președintele Republicii. Tot Constituția revizuită a dat dreptul președintelui de a numi în funcție judecătorii și procurorii la propunerea CSM. S-o recunoaștem: E o aberație. De ce să numească președintele României judecătorii și procurorii? Nu poate rămîne doar la CSM dreptul de a decide destinele magistraților? Și prevederea asta a fost impusă de partidul de Guvernămînt, care deținea și președinția. Astfel de dragul unui spor de putere acordat în chip aberant președintelui, PSD i-a făcut cadou lui Ion Iliescu dreptul de a decide asupra magistraților. Care magistrați sînt independenți față de toți politrucii, cu excepția marelui politruc care e președintele.

Constituția revizuită n-aduce nici o precizare în legătură cu participarea președintelui la ședințele CSM. Nu numai că nu răspunde la întrebarea -De ce doar la CSM și nu și la CCR sau la Colegiul Medicilor sau la Asociația editorilor? -, dar mai mult nu ne spune rostul acestei participări. Participă ca să-i vadă pe viitori procurori care- l vor ancheta după ce nu va mai fi președinte? Participă pentru ca membrii CSM să plece de acolo cu icoana președintelui în minte?

Nu sînt singurele întrebări pe care le pun atît Constituția din 1991, cît și Constituția din 2003, texte în mare parte schizofrenice, propuse și adoptate în funcție de interesele de moment ale partidului sub regimul căruia Parlamentul a discutat Constituția. Cărțoiul Cum s-a revizuit Constituția nu conține nici o trimitere la vreo dezbatere iscată de prevederea asta. În mod ciudat, și PD și PNL, partide de Opoziție, n-au ridicat nici o obiecție. Se gîndeau probabil că prin încheierea mandatului lui Ion Iliescu președinția le va reveni lor. Cum și PSD-ul se gîndea că președinția va reveni lui Adrian Năstase. În absența unui răspuns la întrebarea Ce rost are să participe președintele? mi-am zis că, dată fiind independența Justiției față de politic, președintele participă pentru a le vorbi magistraților în numele societății românești. Da, asta cred c-au vrut constituționaliștii cînd au propus ca președintele să participe la ședințele CSM. Deoarece, aceste ședințe sînt de bilanț anual, prin intermediul președintelui societatea românească transmite magistraților mesajele lumii din afara Justiției. Nu de alta, dar cu dreptul de a se autojudeca și autopromova există riscul ca magistrații să uite că totuși activitatea lor se desfășoară în cadrul societății de la un moment dat.

Ar fi normal să se întîmple așa și pentru că, prin principala sa prerogativă - cea de a fi mediator între puterile existente în stat - președintele poate transmite semnalele societății românești tuturor categoriilor profesionale. Anul 2017, pentru care la CSM s-a făcut bilanțul, a fost un an unic în istoria Justiției din postdecembrism. Nu cred ca pînă în 2017 Justiția să fi fost atît de mult în prim plan. Și cînd spun aceasta nu mă refer doar la controversele iscate de Legile Justiției, și la – dacă nu mai ales- la dezvăluirile din spațiul public privind dezastrul din acest domeniu, ocolit mult timp de presă, de ONG-uri, de politicieni chiar, sub puterea opiniei aberante că orice abordare critică a întîmplărilor din lumea magistraților e o punere la îndoială periculoasă a independenței Justiției. Cum s-a impus în ultimii 12 ani această teză rămîne să discutăm altădată, mai ales că ea s-a ivit și a înflorit în anii de dictatură a Sistemului paralel. Important rămîne că, în 2017, Justiția a apărut, în fine, în adevărata ei lumină. De lume postdecembristă tipic românească, prin nimic deosebită de lumea politicii, de lumea presei, a afacerilor, a societății civile și în general de lumea moldo- valahă. Pe lîngă magistrați de toată isprava, excelenți profesioniști, cinstiți, conștienți că deciziile lor au putere de destin asupra celor ajunși în instanță, lumea magistraților a semnalat în 2017 și procurori și judecători lipsiți atît de pregătire profesională, cît și de morală profesională, unii dintre ei precum procurorul DNA, Mircea Negulescu, poreclit Zdreanță, depășind în materie de comportament penalul, colaboratori jegoși ai Serviciilor, corupți pînă-n măduva oaselor, nu prea diferiți de interlopi prin apucături, de la alcoolism pînă la curvărsăreală.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:48 Cazul lui Ghiţă a atras atenţia la Bruxelles. KOVESI, PROTEJATA SERVICIILOR? „Anticorupția în România: Cauză sau Cruciadă?” BREAKING NEWS 13:08 Dezvăluirile EVZ generează EFECTE ISTORICE. Ce fel de protocoale aveau SRI şi DNA? Se apropie MAREA DESECRETIZARE 10:04 Cristoiu, INFORMAȚII NOI despre celebra poză a lui Ghiţă cu Kovesi: „Am fost manipulat” 09:14 Cristoiu, NOI DETALII despre poza lui Ghiță: „Cred că NU a arătat-o până acum că NU are APROBARE” 22:35 „Şi Voiculescu avea relaţii cu SRI”. Ghiţă a lansat dezvăluirea chiar la Antena 3. Reacţia lui Dan Voiculescu a venit imediat 22:18 DEZVĂLUIRI BOMBĂ! Andronic și Cristoiu AU FOST FILAȚI înainte de interviul cu Sebastian Ghiță 21:46 Ghiță, în DIRECT la Antena 3: „Imaginea este, de fapt, O FILMARE”. Informații de ULTIMĂ ORĂ 21:36 Socrul lui Ghiţă confirmă vizita Laurei Kovesi în casa din Ploieşti. DEZVĂLUIRI SENZAȚIONALE 20:42 Interviul de la Belgrad, episodul 2. Şefa DNA, oaspete în casa lui Ghiţă. „Doamna Kovesi este alături de o doamnă frumoasă...” VIDEO 18:51 Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche” 17:44 Cristache i-a răspuns lui Știrbu după atacul la adresa emisiunii pe care o realizează la TVR 16:49 Scandal IMENS după interviul cu Ghiță. Șefa TVR, la AUDIERI. Reacția HALUCINANTĂ: Televiziunea publică e o HAZNA 16:38 Sebastian GHIȚĂ, interviu cu Cristoiu: „M-am dus ultima oară la K2, căutând să mă mai uit o dată în ochii lui Coldea.” 16:38 Sebastian Ghiță, în dialog cu Ion Cristoiu: „Nu am plecat cu cheile softurilor statului pentru că ele nu există” 16:10 Interviul de la Belgrad, episodul 2. DNA a oferit prima REACȚIE după dezvăluirile din Evenimentul zilei 08:53 INTERVIUL de la Belgrad. Momentul în care Sebastian Ghiță îi prezintă lui Cristoiu O IMAGINE despre care se va vorbi mult 08:17 Udrea reacționează după ce Ghiță i-a arătat FOTOGRAFIA cu Kovesi doar lui Cristoiu. „E de toată jena (...) De ce pana mea...” 00:00 Coldea despre procurorii lui Kovesi: „Ăştia de la DNA au înnebunit”. Sebastian Ghiță în dialog cu Ion Cristoiu 22:25 Cristoiu vorbește despre interviul cu Ghiță de la Belgrad: „Fuga lui este o GAFA IMENSĂ a serviciilor. NU este FUGAR” 21:59 Sebastian Ghiță: „Nu am văzut Parlamentul să laude DNA-ul, ci doar ambasadele străine! Este o instituție deasupra Constituției”

Articole salvate