Editura Evenimentul si Capital

INTERVIURILE 2+1. Barbu Mateescu: Mișcarea Populară nu și-a atins potențialul | VIDEO

14-05/14-barbu-465x390
Autor: | | 49 Comentarii | 2985 Vizualizari

Sociologul Barbu Mateescu a analizat rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European, apreciind că PMP are „cele mai multe opțiuni” și-și va putea susține propriul candidat la prezidențiale. Sociologul Barbu Mateescu a apreciat că PMP a obținut un rezultat bun, fiind „la început de drum”.

El spune însă că forța politică a președintelui Traian Băsescu ar putea fi afectată de scorul PMP. În ceea ce privește candidatura lui Klaus Iohannis la Președinție, Mateescu crede că cel mai important lucru este ca acesta „să nu-și distrugă mitul”.

Evenimentul zilei: Cum pare rezultatul PMP? Barbu Mateescu: Este un electorat interesant, concentrat în urban și mai ales în București. Este un rezultat bun, mai ales că este la început de drum. Din punctul meu de vedere, nu și-a atins potențialul. Mai sunt două lucruri. Participarea PMP în campanie a avut un efect nefericit asupra Președintelui, pentru că asta a creat impresia că scorul PMP este scorul Președintelui. Și asta i-a afectat puțin din forța politică. Iar în discuțiile despre prezidențiale, PMP-ul va trebui să-și croiască propriul drum, PNL și PDL i-au cam marginalizat. Calculul PDL și PNL este următorul: Băsescu, în turul doi, între un candidat al PSD, Ponta, și un candidat altul decât Ponta, al Dreptei, nu are liberul arbitru să decidă. Va trebui să-și încurajeze electoratul acel candidat altul decât Ponta. Din perspectiva PDL, și PNL nu este foarte mare nevoie de Băsescu. PMP-ul are cele mai multe opțiuni. Ruta standard la care ne putem gândi este să promoveze un candidat la prezidențiale, care să obțină în primul tur 8-10 procente. Identitatea candidatului e puțin importantă, important e faptul că menține PMP în conștiința publică. Între turul I și turul II și-ar îndemna alegătorii să voteze cu candidatul PNL-PDL. Eventual poate să atragă câțiva votanți între turul I și II.

Cum se explică faptul că Iohannis și PNL Sibiu au obținut 18% în Sibiu? Sunt mai multe explicații, este un scor într-adevăr surprinzător. Organizația PSD Sibiu nu era una din organizațiile puternice ale PSD, dar ce se întâmplă în ultimii ani e interesant. Se pare că acolo se muncește foarte mult și foarte bine.

PNL a scos 21% în rural și 9% în urban... PNL a mai trecut prin acest tip de distribuție a voturilor consistentă în mediul rural în 2008. Ce se întâmplă e un fenomen mai larg: partidele pe care le identificăm ca fiind de Dreapta din 2004 sau din 2000 încoace au devenit din ce în ce mai puternice și capabile în plan organizațional în rural, în județe care în anii 1990 erau roșii, precum Suceava, Dâmbovița și în momente în care primarii din rural muncesc foarte mult, se mobilizează pentru partid. În urban, există mulți factori care bruiază, gen Diaconu, ruperea USL și există astfel de decalaje.

Ce ar trebui să facă Iohannis pentru a câștiga? Să nu își distrugă mitul. Nu știu cum se va construi campania, care vor fi coordonatele pe care se va lucra pentru a-l defini pe Iohannis, dar aș face asocierea cu Isărescu. Sunt oameni care au o imagine clădită pe câteva aspecte, imagine foarte bună și singurul lucru pe care trebuie să- l facă este să nu își ciobească imaginea.

Este de dorit să fie asociat cu PNL? La prezidențiale vor veni 10 milioane, inclusiv oameni care la europarlamentare au votat independenți sau partide mici. Siglele de partid nu sunt aspectul decisiv în această campanie prezidențială. Sunt oameni care în august nu știu că vor vota, poate nu știu numele partidelor, poate au auzit de candidați, poate nu. Dar o să vină la vot și în turul I, și în turul II.

Care ar fi mitul pe care Iohannis îl poate juca? Etnia e foarte importantă și numele practic. Dar la el este integrată în personalitatea lui. Există un primar la Tecuci care și-a luat un prenume nemțesc și a funcționat, nu știu dacă a fost singurul factor. Iohannis are un profil comunicațional diferit de cel al politicianului standard din România. El comunică extrem de geometric și precis, pe cand politicienii români aruncă poante, glumițe, aluzii obscure, un cuvânt care nu are ce să caute în frază. Iohannis când folosește un cuvânt sau adjectiv, o face pentru că este absolut necesar. Se testează forța acestui mit în Vechiul Regat. Când zic Transilvania, mă refer la sensul larg sociologic, toată regiunea la vest de munți nu a avut niciodată un candidat în turul II. Au fost puțini candidați la prezidențiale din Transilvania și niciodată în turul II, asta poate să creeze o susținere puternică.

„Când spui PSD, se pierd un milion de voturi”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate