Interlopi, procurori și comisari șefi , prinși în rețeaua caselor vândute ilegal

Interlopi, procurori și comisari șefi , prinși în rețeaua caselor vândute ilegal

Șeful DNA Timișoara și prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, un fost șef de Poliție și alți magistrați au cumpărat locuințe ieftine, în baza Legii 112. După ore de scotocit în Biroul Evidență Patrimoniu, anchetatorii au ridicat 6.000 de dosare.

DNA structura centrală anchetează vânzările de locuințe în baza Legii 112/1995 la Primăria Timișoara. Ancheta are loc după ce, în toamnă, premierul Victor Ponta și-a trimis Corpul de Control la Primărie, să verifice legalitatea vânzărilor unor locuințe. Conform Legii 112, după Revoluție, casele naționalizate au putut fi vândute chiriașilor, pe sume derizorii, din momentul apariției actului normativ. La Primăria Timișoara însă, caz unic în țară, Comisia de aplicare a Legii 112 a emis o notă prin care a permis vânzarea și altor case. Conform unor surse din Primărie, s-au ales cu locuințe mari, la preț de nimic, fostul șef al Poliției Timiș, Săndel Palade, fostul șef al DNA Timișoara, Vasile Speriuș, șeful Parchetului Militar din Timișoara, Radu Ilina.

FOTO: Gheorghe Ciuhandu, fostul primar al Timișoarei, a făcut și el parte din Comisie

Locuință de 2.000 de euro

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, Vasile Bâc, șiar fi cumpărat locuința cu patru camere (peste 180 mp), în care a intrat cu chirie după apariția Legii 112, cu echivalentul a 8.500 de lei. Achiziția a mai fost anchetată, însa dosarul a fost clasat. Șeful DNA Timișoara e în aceeași situație. Tamaș Schiffbeck a devenit chiriaș al apartamentului cu trei camere în noiembrie 1999, iar luna următoare l-a cumpărat, în rate, cu 8.300 de lei. „La momentul respectiv făceam parte din persoanele care puteau intra în posesia unei locuințe, cu singura condiție să nu fi avut în proprietate sau să nu fi vândut în ultimii ani o locuință nu numai în Timișoara, ci oriunde în țară. Luasem legătura cu conducerea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara. Era o preocupare de a-i ajuta pe procurorii care stăteau în chirie. Pe atunci nu se decontau chiriile. Eu am făcut ce mi s-a cerut: am dat o declarație notarială pe proprie răspundere că nu am nimic în proprietate și că nu am înstrăinat un imobil. Eram stagiar, abia venisem. Am cumpărat apartamentul în rate. Niciodată nu mi-a trecut prin cap că ar fi vreo neregulă”, a declarat șeful DNA Timișoara.

Existau „precedente”

În același mod au intrat în posesia unor locuințe și clanurile de romi Cârpaci și Stancu. Din Comisia de aplicare a Legii 112 făceau parte fostul primar Gheorghe Ciuhandu, fostul șef al Direcției de Patrimoniu, Nicușor Miuț (demisionar și anchetat penal în alte dosare), Vasile Tărciatu (consilier juridic) și Liviu Barbu, fostul șef al ADP. Ei au inițiat, în 1998, derogarea de la Legea 112, care a fost avizată de Consiliul Local pe motiv că deja existau „precedente”. „De când sunt eu primar, nu s-a întâmplat nimic. Chiar eu le-am cerut organelor competente să facă cercetări pentru ceea ce a fost înainte. Persoanele vinovate vor plăti. Este vorba despre contracte de vânzare – cumpărare pe legea 112, din 1996 până în prezent”, a declarat primarul Timișoarei, Nicolae Robu.