Instanța supremă: Dosarul baronului Duicu nu se intoarce la DNA

Instanța supremă: Dosarul baronului Duicu nu se intoarce la DNA

Judecătorii de la instanța supremă au decis că rechizitoriul dosarului fostului baron local Adrian Duicu este întocmit potrivit legii și că procesul poate începe. În urmă cu două luni, judecătoarea Viorica Costiniu de la Curtea de Apel Buucrești a decis anularea rechizitoriului și a decis returnarea cazului la DNA. Procurorii au atacat hotărârea la instanșa

Procurorii au atacat hotărârea la instanța supremă și au avut câștig de cauză. Fostul preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), a fost trimis în judecată, în iulie 2014, de către DNA. Duicu, arestat preventiv iniţial, este acuzat de procurorii că a comis mai multe infracţiuni de corupţie. Este vorba de trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă. Baronul PSD mai este acuzat că a comis trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii pentru sine de foloase necuvenite. DNA mai spune că s-au comis şi alte fapte penale: două infracţiuni de dare de mită; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite; primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Ce a decis fosta șefă a AMR

Potrivit minutei din 19 ianuarie 2015: "În baza art.346 alin.3 lit.a C. pr. pen. dispune restituirea cauzei privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin Ştefan, Popescu Constantin, Borugă Doina, Drăghia valentina, Feraru Grigoriţa, Popescu Daniela Delia, Rolea Elisabeta Zenovia, Stănoiu Cristian Damian şi Bădin Andrei Dan trimişi în judecată prin rechizitoriul emis în dosarul nr.321/P/2013 la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – SCC. Măsura preventivă privindu-i pe inculpaţii Duicu Ioan Adrian, Ponea Constantin şi Popescu Constantin s-a menţinut prin încheierea din data de 09.01.2015."

Ne puteți urmări și pe Google News

A anulat probe

Anterior, pe 16 ianuarie, Judecătoarea Viorica Costiniu a decis eliminarea din dosar a capitolului care priveşte descrierea faptelor reţinute în sarcina inculpatei Drăghia Valentina, contabila lui Duicu. În acest capitol, procurorii arată cum Adrian Duicu îşi folosea influenţa pentru a obţine contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru firma pe care a înfiinţat-o. Judecătoarea a mai dispus şi eliminarea a 7 CD-uri cu interceptări din dosar, pe motiv că acestea nu ar fi fost identificate corect de procurori. Pe acest considerent, Viorica Costiniu a decis eliminarea cu totul a stenogramelor de pe cele 7 CD-uri, ceea ce înseamnă că nici interceptările, nici capitolul din rechizitoriu invalidate de judecător nu vor mai putea fi luate în calcul pentru hotărârea judecătorească.

Viorica Costiniu este președinte de onoare al AMR 

Soțul Vioricăi Costiniu, Florin Costiniu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu supendare în dosarul fostului senator PSD, Cătălin Voicu. După condmnarea fostului judecător Florin Costiniu nu a picat bine AMR. La două zile de la condamnarea definitivă a fostului magistrat Florin Costiniu, AMR a cerut revocarea din funcția de judecător de la Curtea Constituțională a lui Daniel Morar .

CSM: Poate judeca dosare de corupție

Secţia pentru judecători a CSM a stabilit, în septembrie 2011, că magistratul Viorica Costiniu are dreptul să judece în dosarele de corupţie instrumentate de către Direcţia Naţională Anticorupţie. Prin această decizie, Consiliul Superior al Magistraturii răspunde unei sesizări care i-a fost înaintată, lunile trecute, de către procurorii anticorupţie de la DNA, sesizare prin care se cerea analizarea suspiciunilor de imparţialitate care planau asupra judecătoarei Costiniu, din Secţia ll-a Penale a Curţii de Apel Bucureşti. Solicitarea DNA a fost analizată de inspecţia judiciară, care, cu egalitate de voturi -patru la patru- a concluzionat că, deşi se află într-o aparentă stare de ioncompabilitate, soţia inculpatului Costiniu poate totuşi să participe la soluţionarea dosarelor de corupţie instrumentate de DNA.

Confruntările cu Traian Băsescu

După 2004, Viorica Costiniu a adoptat o poziţie mult mai conservatoare faţă de noile reforme iniţiate de ministrul Monica Macovei, mai ales faţă de cele care vizau reducerea corupţiei din sistemul judiciar, considerându-le inoportune. Aproape nelipsită de la şedinţele CSM, Costiniu a avut mai multe confruntări verbale cu preşedintele Traian Băsescu.

L-a eliberat pe SOV și Popoviciu

Iar în ultimii ani, presa a comentat negativ mai multe decizii ale judecătoarei Costiniu, printre care eliberarea din arest a lui Sorin Ovidiu Vîntu sau refuzul de a-l aresta pe Puiu Popoviciu, anchetat de DNA. Ca preşedinte onorific al AMR, ea le-a luat apărarea magistraţilor care l-au pus în libertate pe Serghei Gorbunov, autorul unui dublu asasinat la Braşov.

Reclamația DNA

În fine, în anii trecuți,  DNA a reclamat-o pe Viorica Costiniu la CSM pentru "rea-voinţă", întrucât a insistat şase luni să primească dosarul "Poşta", înainte ca ancheta să fie finalizată, sub pretextul că trebuie să soluţioneze plângerea făcută de unul dintre învinuiţi împotriva urmăririi penale, deşi, potrivit unei decizii de îndrumare a instanţei supreme, o astfel de plângere trebuie respinsă ca inadmisibilă.

Acuzațiile DNA

Preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, a fost trimis luni în judecată de către DNA, el fiind acuzat de mai multe infracţiuni de corupţie. Potrivit unui comunicat al DNA, Adrian Duicu va fi judecat pentru: trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii de o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite; două infracţiuni de dare de mită; permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite; trafic de influenţă; primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia. În acelaşi dosar au fost trimise în judecată mai multe persoane, printre care şi realizatorul TV Andrei Bădin, acuzat de luare de mită.