Inspectorii ANI cer revocarea din funcţie a deputatului Constantin Adăscăliţei (PSD).Curtea Supremă l-a declarat incompatibil
- Ionel Stoica
- 6 mai 2015, 11:54
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat conducerii Camerei Deputaţilor revocarea din funcţie a deputatului PSD Constantin Adăscăliţei, fost consilier judeţean în Iaşi, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că acesta s-a aflat în stare de incompatibilitate.
"În vederea aplicării sancţiunii disciplinare de revocare din funcţie, respectiv pentru constatarea interdicţiei exercitării unei funcţii sau demnităţi publice pe o perioadă de trei ani, Agenţia a comunicat Camerei Deputaţilor raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Adăscăliţei Constantin, rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Solicitarea a fost transmisă conducerii Camerei Deputaţilor, în temeiul prevederilor art. 25, alin. (2), respectiv ale art. 26, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 176/ 2010, coroborate cu dispoziţia Deciziei Curţii Constituţionale nr. 418/ 03.07.2014", se arată într-un comunicat al ANI remis miercuri Agerpres.
- Potrivit ANI, la data de 23 martie 2015, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins recursul lui Constantin Adăscăliţei împotriva sentinţei nr. 251/ 2012 a Curţii de Apel Iaşi, cu consecinţa menţinerii raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate cu privire la starea de incompatibilitate a acestuia.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat la 15 iunie 2012 faptul că Adăscăliţei, consilier judeţean de Iaşi, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţilor, întrucât societatea comercială la care acesta era asociat a încheiat un contract în cuantum de 3.354 lei cu o societate comercială al cărei unic acţionar era CJ Iaşi, încălcând, astfel, prevederile art. 90 din Legea nr. 161/ 2003.
Potrivit art. 25, alin. 3 din Legea nr. 176/ 2010, "fapta persoanei cu privire la care s-a constatat starea de incompatibilitate (...) constituie temei pentru eliberarea din funcţie".
Persoana eliberată sau destituită din funcţie sau faţă de care s-a constatat existenţa stării de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.