Industria mobilei, o campioană la export: La mare căutare, scaunele și somierele românești
- Raluca Florescu
- 19 ianuarie 2016, 12:04
Dacă în alte domenii economice suntem deficitari la export, în domeniul mobilei stăm extrem de bine. Concret, anul trecut, în primele cinci luni, valoarea exporturilor de mobilă a fost de 848 milioane de euro, potrivit datelor furniate EVZ de Asociația Producătorilor de Mobilă.
Tot în primele cinci luni din 2015, am importat de numai 196 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că în perioada menționată am avut un excedent de circa 650 de milioane de euro, numai pe acest segment.
Fără a primi facilități fiscale sau legislative de alt ordin, producătorii de mobilă s-au descurcat și și-au găsit nișe de desfacere importante pe piețele din afară.
Circa 70 – 80% din totalul producției de mobilă pleacă la export, potrivit Auricăi Sereny, președintele Asociației Producătorilor de Mobilă din România.
Primele cinci țări către care pleacă exporturile românești sunt Germania, Franța, Italia, Marea Britanie și Cehia. De exemplu, ceea ce exportăm în Germania este aproximativ egal cu toată valoarea importurilor României.
E drept, ponderea majoritară a exportului nu o reprezintă mobila din lemn masiv sau alte produse ultra-elaborate, ci scaunele. Mai precis, din cele 848 milioane de euro trimise la export, 581 de milioane de euro este doar valoarea scaunelor. Mai puțin de jumătate, respectiv 250 de milioane de euro, valoarează produsele înscrise în categoria „alt tip de mobilier”. Circa 17 milioane de euro este valoarea somierelor.
Creșteri de la an la an
Din 2013 până anul trecut, producția de mobilă a crescut constant, cu 8,5% în primele cinci luni din 2014, și cu 5% în primele cinci luni din 2015, raportat la aceeași perioadă a anului anterior.
„Exportul de mobilă constituie în continuare factorul cheie, generator de progres pentru întregul sector al industriei mobilei, dar și pentru sectoarele complementare furnizoare de materiale tehnologice și materiale textile, care contribuie la ameliorarea situației economice în ansamblu. Constatăm totodată că, în perioada analizată, absorbția de produse de mobilier pe piața interna a fost redusă și probabil va rămâne staționară, comparativ cu comerțul internațional al acestor produse, care a inregistrat o evolutie pozitivă. Piaţa de amenajări interioare a resimţit mai puţin efectele crizei, iar în ultimii 2 ani cererea pentru segmentele mediu şi lux a fost în creştere”, a declarat pentru EVZ Aurica Sereny.
Cu ochii pe Polonia
În rândul țărilor din care importăm, există câteva care consemnează creșteri extrem de importante de la un an la altul, pe primul loc aflându-se Polonia. În primele 5 luni din anul 2015 / 2014 a crescut importul de mobilier din Polonia cu + 41,3% ; din Spania cu 46,0%, din Olanda cu + 40,0 %, din Austria cu + 20,2% , din Italia cu 3,7%.
Topul primelor cinci piețe de pe care importăm mobilă arăta în primele cinci luni ale anului trecut astfel: Polonia, China, Italia, Germania, Ungaria.
Din totalul de 196 de milioane de euro, cât este valoarea exporturilor, 76 de milioane de euro o reprezintă valoarea scaunelor, iar 101 de milioane de euro valoarea importurilor din categoria „alt tip de mobilier”.
Topul celor mai mari zece producători de mobilă de la noi (2014)
Cifră de afaceri (mil. lei) Aramis Invest 567 Taparo Tg Lăpus 306 Ital Sofa Romania 303 PGS Sofa&Co 257 Ecolor – Jucu 234 Cotta International – Arad 203 Sortilemn – Gherla 199 Ada Fabrica de Mobilă –Bihor 197 Plimob – Sighet 180 G P Sofa –Satu-Mare 175 Grupul Casa Rusu-Timisoara 152
Sursa: INS