EXCLUSIV Inconștiență criminală la groapa de GUNOI a Clujului. Muncitorii fac focul pentru se ÎNCĂLZI! VIDEO
- Mihai Şoica
- 4 mai 2018, 16:08
Incendiile de la groapa de gunoi a Clujului, administrată de Primăria Cluj Napoca, sunt puse intenționat. O anchetă a EVZ a descoperit lucruri incredibile, care dovedesc că autoritățile județene ascund adevărul și pun totul pe seama ”autocombustiei”. Ultimul incendiu a avut loc acum două zile și au ars peste 1.500 de tone de deșeuri.
Angajații Regiei Autonome a Domeniului Public Cluj, regie subordonată Primăriei Cluj Napoca, care lucrează pe rampa de gunoi, la stația de sortare a deșeurilor își fac de cap în voie și se joacă cu focul, la propriu, fără teama că neglijența lor ar putea conduce la incendii de mari proporții cum s-au întâmplat în 2017 și în aprilie 2018. În cursul săptămânii trecute, reporterii EvZ au documentat la groapa de gunoi de la Pata Rât, o anchetă de presă privind mafia din domeniul reciclărilor de deșeuri.
La un moment dat, în așteptarea unui anumit camion, mai mulți angajați ai RADP, care lucrau la stația de sortare a gunoiului menajer au aprins un foc, care putea fi văzut foarte bine de la 200 de metri. Acest foc a fost alimentat constant de angajații RADP cu diferite material reciclabile, astfel că la un moment dat flacăra avea o înălțime de peste un metru. Culmea este faptul că, în zona respectivă, reporterii EVZ au numărat patru camera de luat vederi, toate îndreptate spre locul unde ardea focul respectiv, loc care se afla la doi metri de ”muntele” de gunoi, depozitat în zona de la Pata Rât. Cu toate astea, pe camerele de luat vederi ale Primăriei Cluj Napoca, nu se vede nimic, niciodată.
Unul dintre locuitorii coloniei de romi de la Pata Rât a declarat că, în fiecare zi, angajații RADP, aprind focul, mai ales dimineața pentru a se încălzi. ”Acum, focul e mic, domnu! Stați să vedeți când bagă pe foc ca lumea, iar flăcările sunt de trei metri. De acolo se aprinde gunoiul tot mereu. Îi de ajuns o scânteie sau un cărbune purtat de vânt și se aprinde din nou rampa”, spune femeia, care mai adaugă că trăiește din ce reușește să adune ”de pe rampă”.
Pompierii nu dau amenzi
Dacă o simplă anchetă jurnalistică a demonstrat, cu fotografii și imagini video, că angajații RADP se joacă, la propriu, cu focul în apropierea rampei, pompierii de la ISU Cluj, susțin că ei nu pot da amenzi pentru că nu au dovezi clare că cineva a pus focul intenționat.
Maiorul Andrei Biriș de la ISU Cluj, a declarat că, anul trecut, la rampa de gunoi administrată de RADP, au existat 28 de intervenții, la care au participat 53 de autospeciale și 230 de pompieri. În unele cazuri, incendiile au fost atât de violente încât pompierii au lucrat și o săptămână.
La capitolul cauze probabile,maiorul Biriș spune că în majoritatea incendiilor a fost vorba despre acțiuni intenționate, urmate de jocul copiilor cu focul, de fenomenul de autoprindere sau neglijență privind fumatul.
Pompierii de la ISU Cluj nu vorbesc însă de neglijența criminală a anajaților RADP Cluj, care aprind focul în zona respective, deși știu că în trecut rampa a ars de nenumărate ori.
Despre amenzi sau alte chestiuni serioase nici nu poate fi vorba. ”Nu s-au dat amenzi. Este mai dificil din punct de vedere al legislației”, spune rezervat maiorul Biriș. Niciun cuvânt însă despre securitatea la incendiu, despre legea face referire clară sau despre măsurile care trebuiesc respectate în astfel de zone, măsuri care sunt încălcate în mod flagrant.
La Poliția Cluj, lucrurile sunt și mai neclare. Pentru o simplă întrebare adresatp IPJ Cluj, care se referă dacă există persoane cercetate pentru aceste incendieri, trebuie formulată o adresă scrisă.
Camerele de luat vederi au fost sigilate
Ultimul incendiu, de acum două zile a distrus peste 1.500 de tone de gunoaie. Incendiul a avut loc la câteva zile de la imaginile înregistrate de EvZ.
Potrivit primarului Emil Boc, imaginile de pe camerele de luat vederi, montate la groapa de gunoi, au fost sigilate și predate la IPJ Cluj. ”Am predat aceste imagini la poliție. Vă pot spune că timp de două ore, nimeni nu a fost surprins în zona respectivă și de aceea credem că este vorba despre autocombustie. Au ars 1.500 de tone de gunoi, cantitatea care se ridică în trei zile din Cluj Napoca, Acest lucru ne face să credem că nu a fost o mînă criminală”, a afirmat Emil Boc.
Potrivit primarului Clujului, în zonă au fost luate măsurile contra incendiilor, inclusiv plasarea unei cisterne care ar trebui să stingă focul.