IMOBILIARE: Casele din București, CELE MAI IEFTINE LOCUINȚE

IMOBILIARE: Casele din București, CELE MAI IEFTINE LOCUINȚE

Bucureştenii care vor să-şi cumpere o casă/vilă vor achita un preţ mediu pe metrul pătrat cu 43% mai mic decât cel al unui apartament cu 4 camere, potrivit unui studiu imobiliare.net.

Preţul mediu al unui metru pătrat într-o vilă este cu 41% mai mic decât cel al unui apartament cu 3 camere, cu 38% mai mic decât cel al unei garsoniere şi cu 37% mai mic decât cel al unui apartament cu 2 camere, mai scrie în studiu.

Astfel, o casă/vilă în Bucureşti are un preț de 631 de euro pe metrul pătrat, cu mult mai puţin decât în cazul unui apartament, luând în calcul preţul mediu pe metru pătrat de vânzare în luna octombrie. 

Un apartament cu 4 camere costă în medie 1.103,79 euro/mp, un apartament cu 3 camere costă 1.055,7 euro/mp., o garsonieră are un preț de 1.010,36 euro/ mp, iar un apartament de 2 camere costă 998,52 euro/ mp.

Cele mai ieftine zone din București

Dacă luaţi în calcul achiziţia unei case, cel mai ieftin preţ mediu se găseşte în zona Ferentari, 45.400 euro, urmată apoi de zona Giurgiului, 82.027,3 euro şi zona Pantelimon, 89.743,8 euro. 

În zonele semicentrale întâlnim preţuri ceva mai ridicate, 143.870 euro în zona Muncii, 172.522 euro în zona Titulescu şi 191.386 euro în zona Ştefan cel Mare. Cele mai mari preţuri se găsesc în zona centrală şi ultracentrală, acolo unde preţurile ajung la 217.667 euro în zona Dacia şi chiar 223.200 euro în zona Cotroceni. Cea mai scumpă vilă din Bucureşti este situată în Piaţa Romană şi este scoasă la vânzare pentru suma de 12.000.000 de euro.

Din perspectiva pretului pe mp., o casă poate părea mai avantajoasă decât un apartament la bloc, dacă luăm în considerare raportul dintre preţul plătit şi spaţiul alocat, însă trebuie avute în vedere şi dezavantajele care vin la pachet cu locuitul la casă. 

În primul rând, este vorba despre costurile de întreţinere, care sunt mult mai mari decât cele ale unui apartament. La fel de mari sunt şi costurile de exploatare, care în cazul unei case revin exclusiv în grija proprietarului, faţă de cele de la bloc, unde problemele administrative sunt rezolvate de asociaţiile de proprietari, iar costurile de reparaţii sunt împarţite între locatari, mai scrie în studiu. 

Impozitul este un alt aspect de luat în calcul, acesta crescând în funcţie de suprafaţa construită si de rangul localităţii în care este amplasată locuinţa. În plus, la impozitul pentru case se adaugă şi cel pentru terenul pe care aceasta este construită, rezultând astfel costuri mult mai mari decât în cazul apartamentelor. Cu toate acestea, cei care pot trece peste aceste inconveniente şi sunt dispuşi să se mute la casă se vor bucura de mai mult spaţiu, o mai mare intimitate, şi de confort superior, faţă de cei care preferă să locuiască la bloc.

Ne puteți urmări și pe Google News