Îl susţin cei 55 votanţi ai lui Antonescu pe prezidenţiabilul Iohannis?

Îl susţin cei 55 votanţi ai lui Antonescu pe prezidenţiabilul Iohannis?

În Delegaţia Permanentă de luni, 111 liberali au votat pentru desemnarea lui Klaus Iohannis drept prezidenţiabil al partidului, 55 pentru Crin Antonescu, în timp ce aproximativ 60 liberali au absentat.

 Votul nu a fost deschis, aşa cum şi-ar fi dorit Antonescu, şi dacă nu ar fi fost secret, probabil nu ar fi luat mai mult de 20-30 de voturi. Pe scurt, aş dori doar să reamintesc că la o altă Delegaţie Permanentă celebră, cea din luna februarie, când s-a decis ieşirea PNL de guvernare, liberalii au votat aproape în unanimitate în favoarea acestei decizii. Doar câteva luni mai târziu, Antonescu pierdea şi în mod formal conducerea partidului, dar şi visul său de a deveni preşedinte. Un vot în Delegaţia Permanentă, fie el şi de 95% nu îţi asigură deci, liniştea. Iar cele 55 de voturi obţinute de Crin Antonescu, în condiţiile în care vreo 60 de liberali au absentat trebuie să fie de natură să îl pună în gardă pe prezidenţiabilul oficial al PNL.

Fire imprevizibilă, nu poţi să te bazezi pe Crin Antonescu că îl va susţine pe succesorul său la alegerile prezidenţiale. Într-o zi, poate că i-ar face campanie, dar nu şi în următoarea, când se poate răzgândi.  Pe 31 mai, Crin Antonescu se retrăgea din funcţia de preşedinte al PNL, dar şi din postura de prezidenţiabil. Câteva zile mai târziu revenea în cursă. Personal, chiar dacă am observat că mulţi vorbesc despre sfârşitul politic al lui Crin Antonescu, cred că mai are un cuvânt de spus în partid. În plus, Iohannis are nevoie de câţi mai mulţi aliaţi şi nu îşi permite nici măcar un non-combat al unor organizaţii, dar apoi o opoziţie pe faţă.

Şi aşa prezidenţiabili precum Ioan Ghişe, Călin Popescu Tăriceanu sau Monica Macovei nu fac altceva decât să-l ajute pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni. Unii marionete ai PSD, alţii personaje de desene animate, alţii s-au trezit la spartul târgului că vor să fie preşedinţi de ţară, deşi partidul din care fac parte au deja un prezidenţiabil desemnat, dar toţi, fără excepţie, nu fac altceva decât să ia din voturile Dreptei şi să îi paveze drumul lui Ponta spre Cotroceni. Cea mai bună dovadă e faptul că Antena 3 mai are puţin şi îi face invitaţi permanenţi atât pe Ioan Ghişe, dar şi pe Călin Popescu Tăriceanu. Ba dacă insistă cu o candidatură independentă, chiar şi Monica Macovei ar putea fi invitată în studiourile Antenelor. Ca o paranteză, aş spune că Tăriceanu e într-o situaţie mai specială, în condiţiile în care este posibil să ia atât din voturile PSD, dar şi ale liberalilor, în turul I, dar şi ca votanţii săi se îndrepte la rândul lor, unii către candidatul PNL-PDL , iar unii  înspre PSD, în turul II.

Cred, deci, că prezidenţiabilul oficial al PNL trebuie să îşi îndrepte atenţia şi înspre colegii săi de partid care l-au votat luni pe Antonescu sau au absentat de la vot. Nu de alta, dar riscă să cadă în acelaşi păcat cu predecesorul său. Să nu comunice cu colegii de partid, să vorbească cu ei doar prin intermediari, să nu le audă sau să pretindă că nu le aude problemele şi în final, să se trezească precum Crin Antonescu, cu un partid complet scăpat de sub control, în prag de prezidenţiale.