Hotărârea de Guvern din 2013 care a dinamitat PSD în 2017. Apar avizele lui Liviu Dragnea, Daniel Chițoiu și Robert Cazanciuc. Explicația

Hotărârea de Guvern din 2013 care a dinamitat PSD în 2017. Apar avizele lui Liviu Dragnea, Daniel Chițoiu și Robert Cazanciuc. Explicația

La sfârșitul unei zile dinamitate de audierile și comunicatele DNA, cred că e cazul să apară și Hotărârea de Guvern pentru care se cere anchetarea unui ministru în funcție și un vicepremier este pus sub învinuire pentru fapte de când era secretar de stat.

E un document interesant și pentru că deja a început dezbaterea – ca și în cazul OUG 13 – dacă procurorii pot ancheta adoptarea unui act normativ de către puterea executivă.

Citește HG 943 din 27 noiembrie 2013 AICI

Aici lucrurile sunt departe de a fi tranșate și probabil ăsta este motivul pentru care nu sunt învinuiți cei care au adoptat HG, ci inițiatorii și tehnicienii care au pus-o în aplicare. Publicarea documentelor – despre care toată lumea vorbește fără să le știe – nu e menită să facă lumină, nici juridică, nici politică, ci doar să adunăm date pentru momentul când vom emite analize.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Prima Hotărâre de Guvern

 

Mărturisesc, nu dau atenție hotărârilor de acest gen când sunt adoptate, pentru că în fiecare săptămână apar astfel de acte normative care trec active sau imobile de la o structură la alta. Cea care stârnește acum un scandal e din noiembrie 2013.

E vorba de Hotărârea de Guvern 943, adoptată de Cabinetul Victor Ponta pe 27 noiembrie 2013. Surprinzător, la semnături apar și miniștrii Daniel Chițoiu și Robert Cazanciuc, dar explicația este că ei s-au opus – ca miniștrii ai Finanțelor, respectiv, Justiției – la forma inițială a HG, prin care lacul Belina trebuia trecut direct de la Apele Române la Consiliul Județean Teleorman. Potrivit comunicatului DNA, trecerea nu s-a mai făcut direct, ci a fost nevoie de încă o hotărâre, 848/2013, din 6 noiembrie 2013, prin care s-a mandatat Administraţia Naţională „Apele Române”, să înscrie în cartea funciară dreptul de proprietate al statului asupra bunurilor din domeniul public al statului aflate în administrarea Administraţiei Naţionale „Apele Române”.

Iată textul din nota de fundamentare a HG 848/2013 care face referire la Lacul Belina: ” De asemenea, pentru bunurile imobile “bh Dunărea insula Belina DAAV” (MF 106257) şi „bh Dunăre braţ Pavel” (MF 106258) se impune schimbarea codului de clasificaţie din 8.03.01 aferent “Apelor de suprafaţă cu albiile lor minore cu lungimi mai mari de 5 km şi cu bazine hidrografice ce depăşesc suprafaţa de 10 kmp”, cum este menţionat în prezent în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările şi completările ulterioare, în codul de clasificaţie 8.03.02 corespunzător “Insulelor, braţelor şi ostroavelor aferente apelor de suprafaţă”, în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la Ordinul ministrului finanţelor publice nr. 1718/2011 pentru aprobarea precizărilor privind întocmirea şi actualizarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului. Totodată, corelat cu schimbarea codurilor de clasificaţie pentru cele două bunuri imobile menţionate anterior se corectează denumirile acestora prin eliminarea sintagmei “bh Dunăre” luând în considerare faptul că bunul imobil “B.H. Dunăre” din judeţul Teleorman figurează separat în anexa nr. 12 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006, cu modificările și completările ulterioare, la numărul MF 63765 “BH Dunare aferent DAAV”.  ”

 

A doua Hotărâre

 

HG 943, așa cum o puteți citi mai jos are o mențiune interesantă: dacă nu se realizează investiția discutată, Belina se ”întoarce” la Apele Române. Știm, dintr-o declarație a fostului președinte al CJ Teleorman, ajuns acum secretar de stat la Dezvoltare, că investiția (ștrand și tabără pentru copii, terenuri de sport) nu s-a mai făcut, nemaifiind bani. Dar a încălca prevederile unei HG nu mai este infracțiune de abuz în serviciu.

Iată ”hașgeul” buclucaș: