Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom`Profesor. Catedrala Mântuirii Neamului o să fie moschee?

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3488 Vizualizari

Pe 29 martie s-au născut: John Tyler, John Major, Lavrenti Pavlovici Beria, Sam Walton, Vangelis, Teofilio Stevenson, Christopher Lambert, Marina Sirtis, Lucy Lawless, Virgil Carianopol, Constanţea Buzea, Caius Iacob, Elena Farago.

Nimic important în „kalendar” şi prin dreaptă urmare, nimic nici în calendarul creştin.

Totuşi pe 29 martie se pomenesc „sfinţii mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi alţi mulţi, împreună cu ei” – Vieţile Sfinţilor. Şi ce au făcut numiţii şi ceilalţi mulţi, ca să merite sfinţenia?

Vieţile Sfinţilor ne luminează, de exemplu, pentru Sf.Marcu din Aretusa: „... plin fiind de dumnezeiască râvnă a dărâmat la pământ multe temple de ale idolilor...”.   Aşa au pierit capodopere ale arhitecturii clasice şi chiar şi una dintre cele şapte minuni antice, statuia lui Zeus din Olympia, se spune că era făcută numai din fildeş şi aur, cu o înălţime estimată de 12 metri, opera capitală a genialului sculptor Phidias.

În anul 1958 s-a descoperit, în oraşul Olympia din Grecia şi atelierul lui Phidias şi s-au putut reconstitui unele dintre tehnicile folosite la minunata statuie. Minune! Atelierul parcă fusese părăsit ieri de sculptorii antici, totul era acolo, scule, unelte, schițe, modele etc. Dar, se pare, că sculptorul grec a fost urmărit de un blestem! Intoleranţa canonică şi prostia ridicată la rang de religie şi-au spus cuvântul, atelierul a fost transformat într-o basilică creştină şi toate uneltele, schiţele, etc s-au risipit, sau distrus. Unele relicve au ajuns, poate, din fericire, în colecțiile particulare ale unor pasionați foarte bogați. Păzite cu gelozie de ochii iconoclaștilor.

Nu mai departe de acum câţiva ani intoleranţa religioasă, ignoranţa şi prostia şi-au spus cuvântul pe alte coordonate, în slujba altei religii. Talibanii au dinamitat în martie 2001 celebra statuie a lui Budha din Bamiyan, localitate de pe Drumul Mătăsii, statuie înaltă de 53 de metri, în ciuda protestelor internaţionale. Un popă islamic, un mollah, pe nume... dar nu trebuie să repetăm sau să ţinem minte asemenea nume, „nomini odiosa” a decretat că statuia reprezintă un... idol!

În prezent Califatul Levantului și al Irakului distruge cu râvnă cele mai vechi ruine din lume, situl sumerian de la Nimrud, apoi cel mai spectaculos oraș antic, Palmyra, vă mai amintiți de legendara regină Zenobia? S-a distrus și Hathra, opere de artă, basoreliefuri, etc. Hathra care întrunește trei mari culturi, suprapuse. Am fost acolo, amintirile mele nu le poate arunca nimeni în aer. Dar, cât timp?  

Vă spun toate acestea cu un motiv!

Mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă întrebaţi de dovezi istorice despre geto-daci, Lupul Şchiop, serbările lupilor etc, etc. Dovada, unde este dovada... vorba Ceaușeascăi, odată a avut și ea dreptate!

Timp de aprope trei sute de ani episcopii, preoţii şi diaconii greco-catolici au distrus, în Transilvania, orice urmă, orice relicvă, placă cu inscripţii, documente, orice... ne putea lega de daci! Teoria „Şcolii Ardelene” era puritatea rasială, latină, a poporului român. Era, împreună cu trecerea la catolicism, (o formă hibridă, greco-catolică), târgul făcut de reprezentanții românilor ca să poată avea proprietăți, să fie a treia națiune în imperiu. După această teorie dacii fuseseră exterminaţi în totalitate şi înlocuiţi cu romani, colonişti din tot imperiul. O variantă de mahala a acestei teorii prosteşti este că numai bărbaţii daci au fost exterminaţi, iar femeile au fost foarte bucuroase să ia de bărbaţi pe soldaţii romani care tocmai le uciseseră taţii, fraţii, bărbaţii. Mai este un mizilic cu „limba maternă” dar cine se împiedică de amănunte! Aşa că teoria asta de proxeneţi o mai vedem şi în ziua de astăzi pe tavanul Ateneului. Ca să rămână dovada prostiei - asta avem, dovada că prostia este indestructibilă! Sau mai curând lăcomia și interesul de moment.

Mai mult, vânarea relicvelor geto-dacice, de fapt mai orice se descoperea şi distrugerea lor ca „diavoleşti”, „idoli”, „necurăţenii” s-a răspândit şi în cele două principate române. Cred că şi astăzi se mai distrug relicve dacice!

Copil fiind, am fost martor! Eram cu tata şi mama, prin anii 60' ei în concediu, eu în vacanţă, la Sf. Mănăstire Văratec. Stăteam la „oaspeţi”, cum intri în incintă, pe mâna dreaptă. Clădirea avea o terasă mare, acoperită, cu mobile de răchită, de unde puteai să vezi şi să auzi mai tot ce se întâmpla în curtea mănăstirii.

Într-una din zile stăteam în fotoliile de răchită şi discutam... ceva! Când, iată, că intră un ţăran cu cuşma în mână, vesel şi mulţumit nevoie mare şi îi spune măicuţei de la poartă, cea care nota numerele maşinilor, dacă mai ţineţi mine: „maică, am făcut un lucru bun, să mă pomeniţi! La râu, la vad, apa a venit mare şi a adus o lespede cu semne diavoleşti. Am spart-o maică, praf s-a făcut!”

M-am uitat la părinţii mei. Tata era alb la faţă şi bea un pahar cu apă. Era primul şef al Muzeelor din România. Mama şi-a şters ochii cu o batistă, în tăcere.  Apoi tata mi-a spus: „Ai văzut, ai auzit? Băiatul meu, să nu te faci istoric niciodată!”

Să nu-mi spuneţi de tăbliţele de la Tartaria, sau cele de aur de la Sinaia, ba nu, de plumb, de gigantul înhumat, de drumurile prin peşterile de sub munţi, de codicele găsite la unguri (sic!) şi alte povești asemănătoare. Ştiu exact şi definitiv despre ce este vorba în toate şi fiecare dintre aceste cazuri. Nimic nu este nou, nimic nu este extraordinar, totul este foarte trist!

Aproape toate dovezile scrise despre daci, sau relicve provenind de la ei, au fost distruse. Iar cele care apar astăzi sunt repede distruse de câte un constructor grăbit să termine lucrarea, autostrada, care nu vrea să întârzie, să se încurce cu arheologii!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă simţiţi, ştiţi, sunteţi convinşi că aveţi dreptate, dar vă lipsesc dovezile, până unde puteți merge? O să faceţi falsuri, o să ardeţi tăbliţe de lut, o să scrieţi de la stânga la drepta şi de jos în sus, o să minţiţi, o să... ucideţi? Până unde poate merge slujirea unei cauze glorioase şi adevărate? Oare este justificată de „scopul scuză mijloacele”?

Totuși, lucrurile nu sunt chiar aşa de rele precum par. Nu avem multe dovezi materiale, încă, dar rămân folclorul, legendele și poveştile populare! Aici trebuie să luăm exemplu de la religii. Întîi a fost credinţa şi apoi templul, biserica, instituţia. Haideţi să ne gândim cum putem să folosim aceste informații cât mai există și ele, pentru că oricând se mai găsește o ”școală” care să afirme că suntem albanezi, cumani, slavi, germani, turcmeni, sau al 13-lea trib pierdut al iudeilor. Nimeni nu mai vrea să fie român?

Mă gândesc, totuși, că există o analiză genetică, nu s-a făcut multă propagandă cu ea, strică multe socoteli. După ea marea majoritate a românilor este de proveniență balcanică, haplogrupuri R1a, R1b, J și I1b, adică de aici, din spațiul carpato-dunărean, poate de la dolicocefali, agatârși, cabiri și geto-daci. Dar ce contează! Interesul poartă fesul și vă dau în scris că dacă nu vă treziți odată din somn, Catedrala Mântuirii Neamului o să fie... moschee! Cum a fost transformată în geamie Sfânta Sofia, bijuteria Bizanțului!   

Curge timpul, lumea se schimbă, o simt în toate, nu îmi place ce se întâmplă, mă lupt cu demonii și sunt prea mulți și prea puternici, dar, mereu după o zi urmeză o altă zi şi aşa mai departe, pentru că, întotdeauna, există speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

 

BERBEC  Cu Soarele, Mercur și Uranus în zodie poți fi conciliant, poți să încerci să eviți confruntările tipic berbecești. Poate fi ziua de naştere, sau credința că făcătorii de pace sunt fericiți? Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide. Credendo Vides! Renunţarea este recunoaşterea eşecului. Veştile pe care le primesti iţi dau o imagine buna asupra situatiei financiare şi a rezultatului eforturilor familiei tale. Pentru un procent dintre berbeci: solutia legala pe care o asteptati o sa mai intirzie ceva timp, din cauze "obiective", dar nu-ţi face griji, în ziua de astăzi lipsa veştilor este o veste bună!

TAUR   Ai o zi cam amestecată, aşa că poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a ”vieții și operei tale„. Trece timpul, fără necazuri, deci, poți să spui că trece în avantajul tău! Unii Tauri au de ales, ceea ce este foarte greu pentru nativii zodiei fixe de categorie grea: acţionaza si nu vei greşi, indiferent de comentariile ulterioare ale prietenilor sau de dificultatile pe care le ai de infruntat. Pe total, o zi obişnuită in care rutina începe chiar să te distreze. O veste care se vrea senzaţională, dar nimic interesant, pâna la urma. Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, mișcare, nu șah, sau go, astfel vei arde energia negativă şi te vei relaxa. Şi mai bârfeşti şi tu puţin şi vezi ce se mai poartă!

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate