Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom`Profesor. Catedrala Mântuirii Neamului o să fie moschee?

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3467 Vizualizari

Pe 29 martie s-au născut: John Tyler, John Major, Lavrenti Pavlovici Beria, Sam Walton, Vangelis, Teofilio Stevenson, Christopher Lambert, Marina Sirtis, Lucy Lawless, Virgil Carianopol, Constanţea Buzea, Caius Iacob, Elena Farago.

Nimic important în „kalendar” şi prin dreaptă urmare, nimic nici în calendarul creştin.

Totuşi pe 29 martie se pomenesc „sfinţii mucenici Marcu, episcopul Aretuselor, Chiril diaconul şi alţi mulţi, împreună cu ei” – Vieţile Sfinţilor. Şi ce au făcut numiţii şi ceilalţi mulţi, ca să merite sfinţenia?

Vieţile Sfinţilor ne luminează, de exemplu, pentru Sf.Marcu din Aretusa: „... plin fiind de dumnezeiască râvnă a dărâmat la pământ multe temple de ale idolilor...”.   Aşa au pierit capodopere ale arhitecturii clasice şi chiar şi una dintre cele şapte minuni antice, statuia lui Zeus din Olympia, se spune că era făcută numai din fildeş şi aur, cu o înălţime estimată de 12 metri, opera capitală a genialului sculptor Phidias.

În anul 1958 s-a descoperit, în oraşul Olympia din Grecia şi atelierul lui Phidias şi s-au putut reconstitui unele dintre tehnicile folosite la minunata statuie. Minune! Atelierul parcă fusese părăsit ieri de sculptorii antici, totul era acolo, scule, unelte, schițe, modele etc. Dar, se pare, că sculptorul grec a fost urmărit de un blestem! Intoleranţa canonică şi prostia ridicată la rang de religie şi-au spus cuvântul, atelierul a fost transformat într-o basilică creştină şi toate uneltele, schiţele, etc s-au risipit, sau distrus. Unele relicve au ajuns, poate, din fericire, în colecțiile particulare ale unor pasionați foarte bogați. Păzite cu gelozie de ochii iconoclaștilor.

Nu mai departe de acum câţiva ani intoleranţa religioasă, ignoranţa şi prostia şi-au spus cuvântul pe alte coordonate, în slujba altei religii. Talibanii au dinamitat în martie 2001 celebra statuie a lui Budha din Bamiyan, localitate de pe Drumul Mătăsii, statuie înaltă de 53 de metri, în ciuda protestelor internaţionale. Un popă islamic, un mollah, pe nume... dar nu trebuie să repetăm sau să ţinem minte asemenea nume, „nomini odiosa” a decretat că statuia reprezintă un... idol!

În prezent Califatul Levantului și al Irakului distruge cu râvnă cele mai vechi ruine din lume, situl sumerian de la Nimrud, apoi cel mai spectaculos oraș antic, Palmyra, vă mai amintiți de legendara regină Zenobia? S-a distrus și Hathra, opere de artă, basoreliefuri, etc. Hathra care întrunește trei mari culturi, suprapuse. Am fost acolo, amintirile mele nu le poate arunca nimeni în aer. Dar, cât timp?  

Vă spun toate acestea cu un motiv!

Mulţi dintre domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi mă întrebaţi de dovezi istorice despre geto-daci, Lupul Şchiop, serbările lupilor etc, etc. Dovada, unde este dovada... vorba Ceaușeascăi, odată a avut și ea dreptate!

Timp de aprope trei sute de ani episcopii, preoţii şi diaconii greco-catolici au distrus, în Transilvania, orice urmă, orice relicvă, placă cu inscripţii, documente, orice... ne putea lega de daci! Teoria „Şcolii Ardelene” era puritatea rasială, latină, a poporului român. Era, împreună cu trecerea la catolicism, (o formă hibridă, greco-catolică), târgul făcut de reprezentanții românilor ca să poată avea proprietăți, să fie a treia națiune în imperiu. După această teorie dacii fuseseră exterminaţi în totalitate şi înlocuiţi cu romani, colonişti din tot imperiul. O variantă de mahala a acestei teorii prosteşti este că numai bărbaţii daci au fost exterminaţi, iar femeile au fost foarte bucuroase să ia de bărbaţi pe soldaţii romani care tocmai le uciseseră taţii, fraţii, bărbaţii. Mai este un mizilic cu „limba maternă” dar cine se împiedică de amănunte! Aşa că teoria asta de proxeneţi o mai vedem şi în ziua de astăzi pe tavanul Ateneului. Ca să rămână dovada prostiei - asta avem, dovada că prostia este indestructibilă! Sau mai curând lăcomia și interesul de moment.

Mai mult, vânarea relicvelor geto-dacice, de fapt mai orice se descoperea şi distrugerea lor ca „diavoleşti”, „idoli”, „necurăţenii” s-a răspândit şi în cele două principate române. Cred că şi astăzi se mai distrug relicve dacice!

Copil fiind, am fost martor! Eram cu tata şi mama, prin anii 60' ei în concediu, eu în vacanţă, la Sf. Mănăstire Văratec. Stăteam la „oaspeţi”, cum intri în incintă, pe mâna dreaptă. Clădirea avea o terasă mare, acoperită, cu mobile de răchită, de unde puteai să vezi şi să auzi mai tot ce se întâmpla în curtea mănăstirii.

Într-una din zile stăteam în fotoliile de răchită şi discutam... ceva! Când, iată, că intră un ţăran cu cuşma în mână, vesel şi mulţumit nevoie mare şi îi spune măicuţei de la poartă, cea care nota numerele maşinilor, dacă mai ţineţi mine: „maică, am făcut un lucru bun, să mă pomeniţi! La râu, la vad, apa a venit mare şi a adus o lespede cu semne diavoleşti. Am spart-o maică, praf s-a făcut!”

M-am uitat la părinţii mei. Tata era alb la faţă şi bea un pahar cu apă. Era primul şef al Muzeelor din România. Mama şi-a şters ochii cu o batistă, în tăcere.  Apoi tata mi-a spus: „Ai văzut, ai auzit? Băiatul meu, să nu te faci istoric niciodată!”

Să nu-mi spuneţi de tăbliţele de la Tartaria, sau cele de aur de la Sinaia, ba nu, de plumb, de gigantul înhumat, de drumurile prin peşterile de sub munţi, de codicele găsite la unguri (sic!) şi alte povești asemănătoare. Ştiu exact şi definitiv despre ce este vorba în toate şi fiecare dintre aceste cazuri. Nimic nu este nou, nimic nu este extraordinar, totul este foarte trist!

Aproape toate dovezile scrise despre daci, sau relicve provenind de la ei, au fost distruse. Iar cele care apar astăzi sunt repede distruse de câte un constructor grăbit să termine lucrarea, autostrada, care nu vrea să întârzie, să se încurce cu arheologii!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, dacă simţiţi, ştiţi, sunteţi convinşi că aveţi dreptate, dar vă lipsesc dovezile, până unde puteți merge? O să faceţi falsuri, o să ardeţi tăbliţe de lut, o să scrieţi de la stânga la drepta şi de jos în sus, o să minţiţi, o să... ucideţi? Până unde poate merge slujirea unei cauze glorioase şi adevărate? Oare este justificată de „scopul scuză mijloacele”?

Totuși, lucrurile nu sunt chiar aşa de rele precum par. Nu avem multe dovezi materiale, încă, dar rămân folclorul, legendele și poveştile populare! Aici trebuie să luăm exemplu de la religii. Întîi a fost credinţa şi apoi templul, biserica, instituţia. Haideţi să ne gândim cum putem să folosim aceste informații cât mai există și ele, pentru că oricând se mai găsește o ”școală” care să afirme că suntem albanezi, cumani, slavi, germani, turcmeni, sau al 13-lea trib pierdut al iudeilor. Nimeni nu mai vrea să fie român?

Mă gândesc, totuși, că există o analiză genetică, nu s-a făcut multă propagandă cu ea, strică multe socoteli. După ea marea majoritate a românilor este de proveniență balcanică, haplogrupuri R1a, R1b, J și I1b, adică de aici, din spațiul carpato-dunărean, poate de la dolicocefali, agatârși, cabiri și geto-daci. Dar ce contează! Interesul poartă fesul și vă dau în scris că dacă nu vă treziți odată din somn, Catedrala Mântuirii Neamului o să fie... moschee! Cum a fost transformată în geamie Sfânta Sofia, bijuteria Bizanțului!   

Curge timpul, lumea se schimbă, o simt în toate, nu îmi place ce se întâmplă, mă lupt cu demonii și sunt prea mulți și prea puternici, dar, mereu după o zi urmeză o altă zi şi aşa mai departe, pentru că, întotdeauna, există speranța că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC  Cu Soarele, Mercur și Uranus în zodie poți fi conciliant, poți să încerci să eviți confruntările tipic berbecești. Poate fi ziua de naştere, sau credința că făcătorii de pace sunt fericiți? Caută şi vei găsi, bate şi ţi se va deschide. Credendo Vides! Renunţarea este recunoaşterea eşecului. Veştile pe care le primesti iţi dau o imagine buna asupra situatiei financiare şi a rezultatului eforturilor familiei tale. Pentru un procent dintre berbeci: solutia legala pe care o asteptati o sa mai intirzie ceva timp, din cauze "obiective", dar nu-ţi face griji, în ziua de astăzi lipsa veştilor este o veste bună!

TAUR   Ai o zi cam amestecată, aşa că poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a ”vieții și operei tale„. Trece timpul, fără necazuri, deci, poți să spui că trece în avantajul tău! Unii Tauri au de ales, ceea ce este foarte greu pentru nativii zodiei fixe de categorie grea: acţionaza si nu vei greşi, indiferent de comentariile ulterioare ale prietenilor sau de dificultatile pe care le ai de infruntat. Pe total, o zi obişnuită in care rutina începe chiar să te distreze. O veste care se vrea senzaţională, dar nimic interesant, pâna la urma. Dupa orele de la serviciu este bine să te duci undeva unde să faci puţin sport, mișcare, nu șah, sau go, astfel vei arde energia negativă şi te vei relaxa. Şi mai bârfeşti şi tu puţin şi vezi ce se mai poartă!

GEMENI  Faci eforturi în direcţia corectă, în relaţiile tale sociale. Totuşi, nu poţi să nu remarci că toate problemele din viaţa ta sunt cauzate de alţii! Ţie îţi rămâne „doar” rezolvarea lor! O zi în care nu trebuie să faci schimbări, acasă sau la serviciu! Azi toată lumea te iubeşte şi te laudă. Ai şi nişte bani de încasat, aşa că poţi pleca pe seară la cumpărături sau la distracţie. O zi care pare excelenta pentru tine. Sau pentru unul dintre Gemeni. Niciodată amândoi nu pot fi mulţumiţi, pentru că unul este muritor iar celălat este imortal. La serviciu este chiar plăcut, nu este mult de lucru, aș că îti prieşte orice discuţie la o cafea şi faci planuri de viitor cu colegii şi chiar cu şeful pentru primăvara asta capricioasă şi pentru Paşti.

 RAC   Schimbările la care te gândeşti azi provin din dorinţa ta de confort. Totuşi trebuie să fii mai realist şi să planifici ceea ce vrei să faci în funcţie de banii şi mijloacele pe care le ai. Cauta cu grija prilejurile sa te afirmi profesional, pentru ca stelele te avantajeaza spre o rapida ascensiune pe scara sociala. Vesti bune pe care nu prea le mai aşteptati, dar la care mai sperai. Lumea spune că speranţa moare ultima. Adevărul este că nu moare niciodată, pentru că a rămas pe fundul Cutii Pandorei, acolo unde tot ce este, este pentru veşnicie. Mici sau mai mari favoruri din partea anturajului.

LEU   Eşti distrat, neatent, confuz, probabil, din cauza oboselii. Nu te lăsa vampirizat, în continuare, de cei care trăiesc de pe urma muncii tale. Nici de cei care vin la tine, ca la bancomat! Fii atent la ce mănânci, mai ales dacă mănânci în oraş. Evită enervarea înainte de masa.  Relaxează-te şi gîndeşte-te la lucruri frumoase şi la amintiri plăcute. Configuratiile celeste sunt favorabile, mai puţin în domeniul familiei. Cu tact şi calm poţi evita discuţiile mai tăioase. Zâmbeşte mult şi nu te lăsa provocat. 

FECIOARĂ  Vrei să arăţi bine şi să te simţi bine în societate, dar nu te înduri, să-ţi cumperi lucruri mai bune. Zgârcenia asta poate să te coste. Trebuie să te respecţi, dacă vrei să fii respectat! Trebuie sa accepti faptul ca viata este in continua schimbare si ca trebuie sa faci parte din schimbare, daca vrei sa ai succes! Sfaturile acestea generale au o particularizare pentru ziua de astăzi, cand trebuie să schimbi ceva, la serviciu sau acasă. Este, în general, o zi bună, dar evită nepăsarea şi nerăbdarea. Fii prudent şi precaut la serviciu şi mai ales la convorbirile la telefon. Astăzi trebuie să eviţi asumarea de angajamente şi responsabilitaţi pe termen lung, să nu faci promisiuni pe care apoi să le regreţi.

BALANŢĂ   Ziua e sub semnul grabei şi a lipsei de timp. Ca un făcut, timpul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Comunicarea suferă. Nu te enerva inutil, concentrează-te pe un singur lucru! Primeşti o veste buna, o informatie valabila dar inca totul este la inceput. Din nou te bucuri de mare popularitate printre prieteni, mai ales că veselia şi energia te te fac un companion foarte placut. Eşti foarte constient de valoarea efortului tău de a oferi armonie celor din jur. Roadele acestei silinte se vor vedea in curind si vei fi incantat de rezultate: zâmbete şi flori! Dedică ziua celor dragi, chiar dacă ziua este sub semnul grabei, a vitezei. Căldura sufletească şi vorbele bune de azi vor aduce „dividente” plăcute in viitor.

SCORPION   Eşti cruțat de cei din jur şi nu ţi se pun multe sarcini pe umeri. Situaţia te bucura pentru că ai mai mult timp pentru tine, să te ocupi de un hobby, de micile, sau mai marile tale pasiuni. In sfirsit, putina liniste pentru o parte dintre Scorpioni. Profita cu entuziasm si sună sau vezi pe net de toţi prietenii de care ai cam uitat de o perioada de timp. Domeniile prietenilor şi ale relaţiilor de familie sunt astazi bine aspectate şi sprijinite favorabil de Cosmos! Foloseşte cum se cuvine timpul de lumină naturală şi nu exagera cu efortul, mai ales seara. Totuşi, în dragoste nu ai chiar atât de mult succes cum ţi-ai dori. Trebuie să descoperi alte mijloace ca să-i fermeci pe partenerii de amor!

SĂGETĂTOR   Morile zeilor macină rar, dar foarte fin! Nu vorbi mult, vorbește cu miez. Cei din jurul tău te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele strategice, să obții sprijin și alianțe. Sezi si cugeta, spune o vorba ardeleneasca, care azi ti se potriveste. Se pare ca iei o hotarare pripita si trebuie sa te opresti. O persoana din anturaj sau o rudă iti solicita astazi ajutorul. Fa tot posibilul, pentru ca stelele spun ca ajutorul dat se intoarce inzecit. O zi neaşteptat de simpatică, in care toată lumea îţi zâmbeşte şi găseşte că araţi bine. Pană seara chiar că te simţi excelent.

CAPRICORN   Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important, urgent. Evita graba, mai ales spre seară. Nu încerca unde alții au eșuat, pierzi timp și bani degeaba! Astazi, trebuie sa folosesti una dintre retetele verificate ale reusitei in viata: sa te comporti ca si cand totul ar fi perfect! Ai o propunere, sau o informatie, despre un loc de munca mai, cu un salariu mai buna si cu un pachet de avantaje imbietor. Totusi sfatul astrologului este sa nu schimbi locul de munca pentru că ultimii angajati sunt primii concediati, exceptie face faptul dacă ai dat un concurs pentru respectiva poziţie.

VĂRSĂTOR   Ziua de astăzi este agitată şi plină, densă, mai ales în versiunea zodiei tale. Ca să ai succes trebuie sa dai dovada de calm şi realism şi să laşi atitudinile extreme, să eviți exagerările. Nu uita de promisiunile facute. Până la urma nu ai ce sa-ţi reproşezi prea tare. Poate puţina lene, puţin dezinteres şi pierderea prilejurilor evidente! Un procent din Vărsători are interviuri, praguri de trecut – pentru el, procentul, este o zi cam obositoare, in care nu poate să gasească un minut de relaxare. Toata lumea vrea să discute cu tine sau iţi cere câte ceva. Horoscopul iţi indica un dar neaşteptat, aparent fără nici o legătură. Dar poate fi ceva întâmplător?! Déjà vu!

PEŞTI   Începi cu dreptul săptămâna şi chiar de dimineaţă pot fi nevoie de unele abilităţi ale tale. Încet-încet, te faci de neînlocuit! Atenţie, însă, să nu intri într-o rutină care te limitează! Chiar dacă este marți, ziua lui Marte, trei ceasuri rele, săptămâna este încă la început. Atenție, nu te repezi sa tragi concluzii dupa ce ai evaluat situaţia doar câteva minute, lasă decizia până mâine, pentru că noaptea este un sfetnic bun! Ţi-ai planificat destul de bine treburile. Un apropiat iţi vine în ajutor într-o problema personală, pentru care ai emoţii. O discuţie la o cafea şi o vorbă bună te fac să te simţi bine şi optimist. Prietenii te ajută, la serviciu, sau unde activezi, este o perioadă bună.
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 18:59 ATACUL din MANCHESTER a fost anunțat cu PATRU ORE înainte de a fi comis. Cum și-au bătut joc TERORIȘTII de SECURITATEA BRITANICĂ 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate