Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Vă este teamă? Mie, nu!

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3689 Vizualizari

Pe 25 ianuarie s-au născut Somerset Maugham, Virginia Woolf, Antonio Carlos Jobim, Eusebio, Eduard Şevarnadze, Ion Dolănescu, Ion Hobana, Pius Brânzeu, Alexandru Bârlădeanu, Ion Bălăceanu, Catul Bogdan.

În calendarul creştin ortodox, pe 25 ianuarie este Sf. Grigore Teologul. În folclor se spune că Sf. Grigore păzeşte împotriva ologelii. Şi că Sfântul este şi el şchiop. Este evidentă referirea la Lupul Şchiop, care în această perioadă  îşi exercită latura punitivă.

De astăzi şi până pe 2 februarie, după unii autori chiar şi până pe 7 februarie, se întinde o veche, o foarte veche sărbătoare, care vine de la începutul începuturilor. Filipii de iarnă, cea mai importantă sărbătoare de iarnă a dacilor – consacrată lupilor, adică lor, geto-dacilor. Nu se mai ştie cum se numea la început, pentru că s-au suprapus sărbătorile creştine Filipii, care sunt “nişte apostoli”. Prin unele locuri se spune că sunt şase Filipi, care pedepsesc poporul pentru păcatele şi relele făcute. Poate mai scapi de ei, dar nu scapi de cel de al şaptelea apostol care vine mai la urmă, încetinel, fiind şchiop!

Al şaptelea apostol are puteri foarte mari, date de bunul Dumnezeu. Lupul Şchiop, înzestrat cu puteri supranaturale, avatarul Sf.Andrei şi sfătuitorul Sf.Petru – se spune că această fiară fabuloasă, care a ucis dintr-o singură muşcătură pe Marele Zimbru din stepele de la răsărit (apel la lupta dintre localnici şi popoarele migratoare de la răsărit) ei bine, această maşină teribilă de luptă ascultă doar de Maica Domnului, pentru că ea l-a pus pe lup să-i păzească Grădina.

Acu', spune tradiţia, pentru că poporul a fost ticăloşit de conducători nedemni, de străini şi de lăcomie, au mai apărut trei Filipi, trei Lupi de Foc. În prezent sunt nouă Filipi de Foc şi cu şeful haitei, Lupul Şchiop - zece! Iar când vor fi 12 Filipi şi cu Lupul Şchiop, 13, Maica Domnului îşi va aşterne voalul ei de obraz peste Grădina ei şi mari minuni se vor întâmpla cu ţara şi cu oamenii. Iară dacă oamenii de aici nu se vor potoli şi nu vor înceta cu ticăloşiile, Maica Domnului îşi va întoarce obrazul de la ei şi îi va lăsa să cadă - sfârşitul lumii... Frumoasă legendă, de influenţă, evident, nordică!

Sunt o mulţime da tabu-uri de respectat în această perioadă, în care se sfârşeşte lunga perioadă de nuntă a lupilor. Să nu coşi, să nu împungi ceva. Să nu foloseşti obiecte ascuţite cu vârf, săgeată, ac, suliţă.

“Acu’ văd că oamenii lucrează şi nu se întâmplă nimic, dar las că nici lupi nu mai sunt!” spunea Th. Speranţia.

Lupi, sigur nu nu mai sunt aşa de mulţi dar Filipii, Lupii de Foc, slavă domnului, îşi fac treaba! Pentru că ei sunt nemuritori atâta timp cât în Europa sau în lume va mai exista un om cinstit, un singur om onorabil şi cu credinţă în Sf. Treime.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, mulţi dintre domniile voastre mi-aţi scris şi mi-aţi mărturisit fobiile, fricile, domniilor voastre. Teamă, frică, anxietate, panică – atâtea nuanţe, atâtea trăiri negative. Am citit, de curând, un articol în “L’Express” unde o psihoterapeută la modă dădea sfaturi ridicole despre cum să-ţi controlezi atacurile de panică. Isaac Asimov, avea dreptate, în prima versiune a “Fundaţiei”, care începea astfel: “După ce sociologii şi psihologii au distrus civilizaţia umană...”  asta pentru că unii psihologi, psihiatrii sau psihoterapeuţi sunt mai nebuni decât proprii pacienţi – nu am spus-o eu, ci Carl Gustav Jung.

Frica... Ei, o cunosc prea bine. Ca orice copil aveam fricile acelea iraţionale şi de aceea, cu atât mai puternice. Prima mea reacţie a fost să numesc frică. De ce îmi era teamă? De repetentul clasei, care bătea toţi copiii? A doua zi l-am bătut măr. Am învăţat pe propria piele, că, unul dintre soluţiile ca să nu-ţi fie teamă, este să fii tu izvor de frică. Mă mutam des cu şcoala, după fanteziile mamei mele care schimba mereu cartierul, căutând imposibilul în Bucureştii comunişti, adică lume politicoasă şi civilizată. Ştiţi cât de răi şi cruzi sunt copiii cu noii veniţi. Dar, nu era cazul meu! Aduceam cu mine o legendă, o poveste terifiantă. O să v-o spun altădată. Cert este că tuturor copiilor le era frică de mine şi îmi căutau protecţia şi prietenia.

Legenda, îmbunătăţită, a mers şi la liceu, apoi la Politehnică, ca şi mai oriunde ajungeam. Mai mult, eram un magnet pentru fete!

V-am spus toate acestea dragi lupi, padawani şi hobbiţi ca să vă demonstrez că sunt un expert în teamă, frică, anxietate. Mai mult, ştiu să o provoc!

În cazul unui atac de frică în primul rând trebuie să conştientizezi de ce îţi este frică, să numeşti ceea ce te ameninţă. Respiră adânc, sau într-o pungă de hârtie, de la caz la caz, trebuie să vezi ceea ce îţi face bine – la mine a mers cu respiratul adânc – asta în timp ce cădeam cu un avion Boeing 707 Long Carrier în Golful Guineei de la zece mii de metri. Râsul, cântatul sub un duş fierbinte, un pahar de lapte cald, sau de whiskey vechi, jocul pe telefon, sau tabletă, un film amuzant - orice altceva ca să-ţi distragi gândul din şocul fricii, să-ţi ocupi mintea cu altceva. Fă ceva ca să te simţi bine, mănâncă ciocolată, de exemplu. Pe timpuri, cei care mă cunoşteau şi aveau atacuri de panică, mă sunau la telefon. După douzeci de minute îşi înfruntau, cu curaj, destinul. Pe termen lung yoga, sau meditaţie transcedentală, iar dacă eşti credincios, rugăciunea. În timpul bombardamentelor din Bagdad, eu meditam.

Iar în timpul bombardamentelor din Teheran, mă rugam. De la caz la caz, de la persoană la persoană, experimentaţi, vedeţi ce se potriveşte, ceea ce vă face bine, nu există soluţii generale, cum încearcă să ne convingă nefericiţii de psihiatrii şi psihologi.  

Şi, ultimul sfat: nu luaţi, în niciun caz, cine ştie ce medicamente contra anxietăţii, sau atidepresive! Toţi, dar toţi, asasinii din State care au intrat cu mitraliera în clasă, mall etc erau în grija unui psihiatru şi luau atidepresive. Ce vreau să spun cu asta? O să vă povestesc altădată, frica este marfa cea mai vândută în ziua de astăzi, şi chiar de mâine, pentru că, nu-i aşa, mâine este, în definitiv, o altă zi!      

BERBEC   Dacă eşti plin de nervi, nu te descărca pe cei din jurul tău. Oricum, astăzi eşti foarte ocupat şi nu ai timp ca să termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti nimic şi te enervezi inutil!  Este bine să începi proiecte noi, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea schimbătoare când frigul te poate cuprinde când nu te aştepţi! Poţi să te duci la cumpărături de completare după consumul din weekend, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi.

TAUR   Lucrurile încep să-ţi scape de sub control, trebuie neapărat să-ţi planifici activitatea şi să-ţi urmezi interesele. Este necesar să găseşti o justă proporţie între muncă, efort şi repaos. Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult - “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale. Atenţie la sănătate şi mai ales dă suficientă atenţie orelor de masă şi cantităţii de alimente. Adică cantităţii reduse de alimente!

GEMENI   Ţine-ţi prietenii aproape şi duşmanii şi mai aproape. Daca nu ştii ce se bârfeşte, nici nu ştii ce măsuri să iei! Sigur, dacă vrei să iei măsuri, pentru că o bârfă rămâne o simplă bârfă. Atenţie la bani, unde îi pui şi cum îi cheltuieşti. Nu lua şi nu da bani cu împrumut, pentru că aşa se strică prieteniile. Nu fi naiv, se pare că noua ta iubire te foloseşte drept bancomat! Veşti bune spre sfîrşitul zilei. Evită să te enervezi din lucruri de nimic, fii constructiv în tot ce faci. Nu lua hotărâri când eşti iritat – mai bine lasă lucrurile să se rezolve singure. Nu aştepta foarte mult, mai ales de la cei cu care te întâlneşti astăzi. Nu promite, la rândul tău, mai nimic!

RAC  Perioada zilei de azi te ajută să te înţelegi mai bine cu cei dragi şi apropiaţi, cu cei din jurul tău. O veste te interesează, dar nu ştii cum o să te influenţeze, în viitor. Ai răbdare! Dacă ai o problemă cu băncile, astăzi este ziua în care ai noroc, insistenţa ta poate avea şanse bune de câştig. Fii liniştit, totul o să fie bine. Principalul este să menţii statu quo ante. Perioadele tulburi, cu grad înalt de risc şi cu o puternică componentă de haos, te-au avantajat întotdeauna, prin aplicarea practică şi obiectivă a analizei reci şi pertinente care te caracterizează. Astăzi poţi profita de acest lucru! O zi în care trebuie să-ţi mai struneşti emoţiile.

LEU    Nu încerca să ataci pe toate fronturile, în acelaşi timp, planifică-ţi secvenţial activitatea şi priorităţile tale. In jungla de beton ai luptat bine până acum, ţi-ai meritat numele de Leu!  O zi care pare bună, mai ales în a doua parte, pentru vizite, scurte ieşiri în oraş, sau mici escapade la un film, la cumpărături în mall. Foloseşte-ţi gândirea limpede de astăzi la sinteza ultimelor evenimente. Mici succese care îţi lumineză astăzi sufletul. Ai mare nevoie de aceste confirmări ale valorii tale ca să-ţi întărească încrederea în forţele proprii. Nu trebuie să-ţi faci atâtea gânduri pentru orice amănunt.

FECIOARĂ   Azi poţi să spargi ghiaţa. Este ceva de sezon, dar se referă la relaţiile tale sociale, cam îngheţate. Mai ai nevoie de unul şi de altul, fă frumos, zâmbeşte şi laudă-i, chiar dacă nu merită! Zi incertă şi uşor disarmonică până la orele prânzului, apoi totul intră în echilibru. Totuşi, nu este o zi critică, ceea ce te fereşte parţial de extreme, de neplăceri. Stăpâneşte-ţi pornirile extravagante sau excesiv de vanitoase. Nu cheltui sub impulsul momentului. Întâlnirile sau activităţile sociale de dimineaţă îţi aduc un oarecare confort şi îţi motivează acţiunile ulterioare. Aspecte minore benefice te avantajeaza esential în lămurirea, în clarificarea, unei situaţii familiale în cursul unei convorbiri la mobil.

BALANŢĂ    Într-o situaţie de criză, cum e în ziua de astăzi, este necesar să dai dovada de simţ de conservare, să desparţi problemele altora, de propriile tale necazuri! Rezolvă problemele urgente! Rezolvă problemele urgente! Fii atent la o posibilă păcăleală. Propunerea de colaborare pe care o primeşti, poate muncă în străinătate, înseamnă: tu cu munca şi alţii cu banii. Adică muncă multă, sărăcia omului! Armonia şi bunăvoinţa sunt calităţile tale incontestabile, dar niciodată nu eşti suficient de abil social, nu speculezi oportunităţile. Asta ca să ştii cum stai!

SCORPION    O zi, care, pe lânga faptul că continuă o perioadă depresivă, mai este şi enervant de lungă şi obositoare! Conjunctura favorizează familia şi prietenii, procedează, deci, în consecinţă! Totuşi, astăzi ai o perioadă bună. Configuraţia stelelor arată o perioada bună, mai ales in ceea ce priveşte domeniul sentimental, dar poate şi profesia şi ascensiunea socială. Te preocupă, te obsedează banii şi parvenirea. Cu mai multă obiectivitate, profesionalism şi echilibru interior vei gasi calea. Pe de alta parte nu lua în serios toate bârfele şi intrigile făcute parcă special să-ţi amărască viaţa. Trebuie să convingi şi păstrarea calmului şi o atitudine civilizată sunt cheia reuşitei tale.

SĂGETĂTOR    Conjunctura indică o schimbare nouă în viaţa ta, de mai mare, sau mai mica amploare. Dacă e în domeniul sentimental, sau al relaţiilor umane, te influenţează în bine şi iţi conferă farmec. Ai tendinţa, de altfel naturală la majoritatea nativilor din zodia ta, să te repezi, ca orice semn de foc. Poţi să stai la distanţă? Nu! Adevărul este că nu te poţi schimba deloc, dar dacă ai abilitatea necesară poţi să imiţi dinamica, prudenţa altor semne, să joci pentru scurt timp un rol. Aşa vei putea rezolva situaţiile dificile, de astăzi, sau de oricând. „Disimularea inteligentă” a fost întotdeauna cheia succesului, în afaceri, dragoste, sau în război!

CAPRICORN  Nu primeşti nicio veste. Este de bine, înseamnă că totul e normal. Pluton, aflat de ani în zodie, te ajută să-ţi regenerezi eficient energia psihică. Cât stă în zodie, poţi să faci avere! O informaţie te luminează la propriu şi la figurat. Nu te grăbi, însă, ca să tragi concluzii. Supravegheză-ţi regimul alimentar. Mănâncă mai puţin şi mai des şi evită factorii alergeni.  Consumă, dacă nu ai ulcer, sau altceva care contraindică, mai multe verzituri, salate, fructe şi lămâi, dar trebuie să eviţi fructele dintre cele care fermenteză rapid.

VĂRSĂTOR   Nu schimba mereu, nu te poţi juca tot timpul cu propria imagine, ca pe un joc de calculator. Schimbarea este necesară şi bună numai când câştigi ceva. Astăzi respectă promisiunile făcute. Continuă pe drumul ales. Aspecte favorabile par că te avantajează mai ales în planul mental, al proiectelor, şi prin urmare logică, pe plan social.  Trebuie neapărat să analizezi evenimentele din ultimul timp, să tragi concluziile care se impun şi sa iei imediat măsurile necesare. Un film bun, o discuţie cu prietenii la o cafea, o cină plăcută cu toată familia – ceva de genul acesta care să-ţi încălzească inima şi să justifice aspectele favorabile astrologice!

PEŞTI  Astăzi încearcă, măcar încearcă, să renunţi la încăpăţânarea, care, uneori, te caracterizeaza şi îţi subminează relaţiile sociale. Dar, domeniul sentimental este avantajat de conjunctură. Te poţi consola cu proverbul „numai cine nu munceşte nu greşeşte”. Este o scuză bună pentru ziua de azi când scapi aproape orice din mână. Cei neîndemânatici au, însă, noroc la dragoste! Încă o zi dinamică, cu o desfăşurare aproape surprinzătoare. Eşti mereu surprins(ă) de cât de rapid poate să treacă timpul. În activitatea proprie întâlneşti oarecare opoziţie, ca o pernă moale, umflată cu aer, care încearcă să-ţi frâneze acţiunile. Nu te mira, se numeşte oboseală!
Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
14:40 Surse: MINISTERE de FORȚĂ în noul cabinet AGITĂ SPIRITELE în PSD 14:11 Lista oficială: NOII MINIȘTRI din Guvernul Mihai Tudose. Biografiile și LUCRURILE ASCUNSE ale membrilor viitorului cabinet 13:30 LIVE TEXT - PSD și-a ales noii miniștri. SURPRIZELE pregătite de Liviu Dragnea. Numărul 2 din PSD regretă cabinetul Grindeanu - surse. Justiția, aruncată între PSD și ALDE 11:34 Lider PSD RUPE TĂCEREA: „Dragnea NU E INFAILIBIL. Nimeni nu știe dacă Tudose va conduce bine Guvernul” 06:28 LISTA NOULUI GUVERN! Ultimele negocieri din cadrul PSD au dus la definitivarea listei miniștrilor din executivul ce va fi condus de MIHAI TUDOSE 20:20 Băsescu l-a „UMILIT” pe Gelu Vișan în direct la TV! Replica pe care nu o va uita NIMENI. Vișan califică gestul lui Băsescu: M-a surprins și m-a întristat în același timp! 18:16 Tudose şi SECRETELE SOŢIEI SALE. Sunt în joc MILIOANE DE EURO. Detalii explozive 12:03 ULTIMA BOMBĂ ÎN PSD! S-a vorbit despre o MARE TRĂDARE 11:46 Lista echipei lui Tudose: Numele de miniștri vehiculate în PSD - surse 11:04 Desființarea unui minister și „spargerea” Dezvoltării, variante de lucru în PSD - surse 01:16 Băsescu, STAND-UP CU NOUL PREMIER: „Dacă vedeți în unele poze fața lui Tudose..." 01:14 Olguța A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toți membrii PSD vorbesc despre asta 01:11 Dan Andronic, IPOTEZĂ-ȘOC în cazul lui Tudose. Strategia lui Iohannis 00:50 Băsescu TUNĂ și FULGERĂ după numirea lui Tudose premier: „Iohannis a făcut CEL MAI URÂT lucru! TRĂDARE” 22:36 Inedit! Reacția SRI despre premierul PSD Mihai Tudose 22:18 BOMBĂ ÎN PSD! Tudose A FOST DENUNŢAT LA DNA. Planul lui Dragnea SE POATE NĂRUI. Rămâne de văzut CE REACŢIE VA AVEA IOHANNIS 19:22 Iohannis: „Îl desemnez pe domnul Tudose ca viitor prim-ministru” - LIVE TEXT 17:11 Dragnea A FOST ATACAT DUR de Ciutacu: ,Mă gândesc să mă p.. împotriva vântului și să țin cu Tudose” 15:55 Propunere SURPRIZĂ a PMP pentru funcția de premier 15:06 CONSULTĂRI la COTROCENI. Băsescu: „Desemnarea PSD este una ratată, menită să-l atragă pe Iohannis într-o capcană. PMP l-a propus premier pe Sigfried Mureșan” | LIVE TEXT

Articole salvate