Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Vă este teamă? Mie, nu!

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3695 Vizualizari

Pe 25 ianuarie s-au născut Somerset Maugham, Virginia Woolf, Antonio Carlos Jobim, Eusebio, Eduard Şevarnadze, Ion Dolănescu, Ion Hobana, Pius Brânzeu, Alexandru Bârlădeanu, Ion Bălăceanu, Catul Bogdan.

În calendarul creştin ortodox, pe 25 ianuarie este Sf. Grigore Teologul. În folclor se spune că Sf. Grigore păzeşte împotriva ologelii. Şi că Sfântul este şi el şchiop. Este evidentă referirea la Lupul Şchiop, care în această perioadă  îşi exercită latura punitivă.

De astăzi şi până pe 2 februarie, după unii autori chiar şi până pe 7 februarie, se întinde o veche, o foarte veche sărbătoare, care vine de la începutul începuturilor. Filipii de iarnă, cea mai importantă sărbătoare de iarnă a dacilor – consacrată lupilor, adică lor, geto-dacilor. Nu se mai ştie cum se numea la început, pentru că s-au suprapus sărbătorile creştine Filipii, care sunt “nişte apostoli”. Prin unele locuri se spune că sunt şase Filipi, care pedepsesc poporul pentru păcatele şi relele făcute. Poate mai scapi de ei, dar nu scapi de cel de al şaptelea apostol care vine mai la urmă, încetinel, fiind şchiop!

Al şaptelea apostol are puteri foarte mari, date de bunul Dumnezeu. Lupul Şchiop, înzestrat cu puteri supranaturale, avatarul Sf.Andrei şi sfătuitorul Sf.Petru – se spune că această fiară fabuloasă, care a ucis dintr-o singură muşcătură pe Marele Zimbru din stepele de la răsărit (apel la lupta dintre localnici şi popoarele migratoare de la răsărit) ei bine, această maşină teribilă de luptă ascultă doar de Maica Domnului, pentru că ea l-a pus pe lup să-i păzească Grădina.

Acu', spune tradiţia, pentru că poporul a fost ticăloşit de conducători nedemni, de străini şi de lăcomie, au mai apărut trei Filipi, trei Lupi de Foc. În prezent sunt nouă Filipi de Foc şi cu şeful haitei, Lupul Şchiop - zece! Iar când vor fi 12 Filipi şi cu Lupul Şchiop, 13, Maica Domnului îşi va aşterne voalul ei de obraz peste Grădina ei şi mari minuni se vor întâmpla cu ţara şi cu oamenii. Iară dacă oamenii de aici nu se vor potoli şi nu vor înceta cu ticăloşiile, Maica Domnului îşi va întoarce obrazul de la ei şi îi va lăsa să cadă - sfârşitul lumii... Frumoasă legendă, de influenţă, evident, nordică!

Sunt o mulţime da tabu-uri de respectat în această perioadă, în care se sfârşeşte lunga perioadă de nuntă a lupilor. Să nu coşi, să nu împungi ceva. Să nu foloseşti obiecte ascuţite cu vârf, săgeată, ac, suliţă.

“Acu’ văd că oamenii lucrează şi nu se întâmplă nimic, dar las că nici lupi nu mai sunt!” spunea Th. Speranţia.

Lupi, sigur nu nu mai sunt aşa de mulţi dar Filipii, Lupii de Foc, slavă domnului, îşi fac treaba! Pentru că ei sunt nemuritori atâta timp cât în Europa sau în lume va mai exista un om cinstit, un singur om onorabil şi cu credinţă în Sf. Treime.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi, mulţi dintre domniile voastre mi-aţi scris şi mi-aţi mărturisit fobiile, fricile, domniilor voastre. Teamă, frică, anxietate, panică – atâtea nuanţe, atâtea trăiri negative. Am citit, de curând, un articol în “L’Express” unde o psihoterapeută la modă dădea sfaturi ridicole despre cum să-ţi controlezi atacurile de panică. Isaac Asimov, avea dreptate, în prima versiune a “Fundaţiei”, care începea astfel: “După ce sociologii şi psihologii au distrus civilizaţia umană...”  asta pentru că unii psihologi, psihiatrii sau psihoterapeuţi sunt mai nebuni decât proprii pacienţi – nu am spus-o eu, ci Carl Gustav Jung.

Frica... Ei, o cunosc prea bine. Ca orice copil aveam fricile acelea iraţionale şi de aceea, cu atât mai puternice. Prima mea reacţie a fost să numesc frică. De ce îmi era teamă? De repetentul clasei, care bătea toţi copiii? A doua zi l-am bătut măr. Am învăţat pe propria piele, că, unul dintre soluţiile ca să nu-ţi fie teamă, este să fii tu izvor de frică. Mă mutam des cu şcoala, după fanteziile mamei mele care schimba mereu cartierul, căutând imposibilul în Bucureştii comunişti, adică lume politicoasă şi civilizată. Ştiţi cât de răi şi cruzi sunt copiii cu noii veniţi. Dar, nu era cazul meu! Aduceam cu mine o legendă, o poveste terifiantă. O să v-o spun altădată. Cert este că tuturor copiilor le era frică de mine şi îmi căutau protecţia şi prietenia.

Legenda, îmbunătăţită, a mers şi la liceu, apoi la Politehnică, ca şi mai oriunde ajungeam. Mai mult, eram un magnet pentru fete!

V-am spus toate acestea dragi lupi, padawani şi hobbiţi ca să vă demonstrez că sunt un expert în teamă, frică, anxietate. Mai mult, ştiu să o provoc!

În cazul unui atac de frică în primul rând trebuie să conştientizezi de ce îţi este frică, să numeşti ceea ce te ameninţă. Respiră adânc, sau într-o pungă de hârtie, de la caz la caz, trebuie să vezi ceea ce îţi face bine – la mine a mers cu respiratul adânc – asta în timp ce cădeam cu un avion Boeing 707 Long Carrier în Golful Guineei de la zece mii de metri. Râsul, cântatul sub un duş fierbinte, un pahar de lapte cald, sau de whiskey vechi, jocul pe telefon, sau tabletă, un film amuzant - orice altceva ca să-ţi distragi gândul din şocul fricii, să-ţi ocupi mintea cu altceva. Fă ceva ca să te simţi bine, mănâncă ciocolată, de exemplu. Pe timpuri, cei care mă cunoşteau şi aveau atacuri de panică, mă sunau la telefon. După douzeci de minute îşi înfruntau, cu curaj, destinul. Pe termen lung yoga, sau meditaţie transcedentală, iar dacă eşti credincios, rugăciunea. În timpul bombardamentelor din Bagdad, eu meditam.

Iar în timpul bombardamentelor din Teheran, mă rugam. De la caz la caz, de la persoană la persoană, experimentaţi, vedeţi ce se potriveşte, ceea ce vă face bine, nu există soluţii generale, cum încearcă să ne convingă nefericiţii de psihiatrii şi psihologi.  

Şi, ultimul sfat: nu luaţi, în niciun caz, cine ştie ce medicamente contra anxietăţii, sau atidepresive! Toţi, dar toţi, asasinii din State care au intrat cu mitraliera în clasă, mall etc erau în grija unui psihiatru şi luau atidepresive. Ce vreau să spun cu asta? O să vă povestesc altădată, frica este marfa cea mai vândută în ziua de astăzi, şi chiar de mâine, pentru că, nu-i aşa, mâine este, în definitiv, o altă zi!      

 

BERBEC   Dacă eşti plin de nervi, nu te descărca pe cei din jurul tău. Oricum, astăzi eşti foarte ocupat şi nu ai timp ca să termini ce ai de spus. Nu poţi să stabileşti nimic şi te enervezi inutil!  Este bine să începi proiecte noi, să discuţi şi să motivezi oamenii. Poţi să te implici mai mult în viaţa celor mici, fie că este vorba de copii, fie de animăluţe. Aşa o să petreci momente plăcute care îţi umplu inima de veselie şi bunăvoinţă. De asemenea o zi favorabilă micilor deplasări. Atenţie la vremea schimbătoare când frigul te poate cuprinde când nu te aştepţi! Poţi să te duci la cumpărături de completare după consumul din weekend, sigur, este o activitate plăcută, dar programează exact ceea ce vrei să achiziţionezi.

TAUR   Lucrurile încep să-ţi scape de sub control, trebuie neapărat să-ţi planifici activitatea şi să-ţi urmezi interesele. Este necesar să găseşti o justă proporţie între muncă, efort şi repaos. Nu trebuie să te nemulţumescă faptul că astăzi că nu ai făcut mai mult - “drumul de o mie de leghe începe cu un pas” spune înţeleptul. Evită să te implici în orice activitate legată de autorităţi, mai ales dacă este vorba de autorităţile locale. Atenţie la sănătate şi mai ales dă suficientă atenţie orelor de masă şi cantităţii de alimente. Adică cantităţii reduse de alimente!

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate