Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Trăiască Republica Liberland!

Radu Ștefănescu
Autor: | | 0 Comentarii | 3069 Vizualizari

Pe 25 septembrie s-au născut William Faulkner, Dmitri Şostakovici, Michael Douglas, Robert Bresson, Mark Hamill, Christopher Reeve, Panait Cerna, Călin Turcu, Simion Pop şi Maria Tănase!

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Eufrosina, Pafnutie Egipteanul, Serghei de la Radonej.

În „Kalendar” este a doua zi a Filipilor de toamnă, a serbărilor Lupilor.

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi o informaţie din presa internaţională mi-a atras atenţia. Este vorba de Republica Liberland. Nu căutaţi pe hartă, sau pe lista ONU, nu există, de fapt. Este opera unui politician ceh, pe nume Vit Jedlicka, un “băiat deştept” de 31 de ani. După cum anunţă “The Washington Post”, sub semnătura lui Adam Taylor, Republica Liberland a fost declarată la 13 aprilie anul acesta şi cuprinde cam 5-6 kilometri pătraţi dintr-un cot al Dunării între Croaţia şi Serbia. Teritoriu în dispută dintre cele două state. Foarte amuzate la început, cele două state l-au pus pe ceh pe lista neagră şi l-au arestat de câte ori a trecut pe teritoriul lor. Sigur, i-au dat drumul după 24 de ore, dar l-au “chinuit” cu muzică naţională sârbo-croată, dată tare, muzică pe care cehul nu poate să o sufere. Jedlicka a declarat presei că a fost “torturat” dar croaţii au spus că este muzica populară din ţara lui, Liberland, aşa că dacă este patriot, trebuie să-i placă!

Băiat deştept, vorba lui Băse, cehul ăsta! Are, până în prezent 378.000 de persoane care au cerut cetăţenia şi un paşaport Liberland. Pe care le vor primi în schimbul a “10.000 de merite Liberland, care înseamnă servicii acordate guvernului Liberland, servicii diplomatice şi de consulat, sau… donaţii de bani, la rata de schimb un dolar = un merit Liberland.” Deci, cehul ar fi în situaţia să încaseze 378.000 x 10.000 $ = 3.780.000.000 $ ! Bun, cetăţenii din Liberland nu îşi plătesc taxele şi impozitele pentru că sunt libertarieni ca şi fondatorul statului, aşa că, probabil, nu vor plăti nici taxa de cetăţenie! Dar, mă tem că, Vit Jedlicka a încasat deja banii de la 9.647 sirieni şi 1,922 libieni, oameni aflaţi la ananghie, sau nu erau banii lor, ceea ce dă o dimensiune interesantă “afacerii statului Liberland”!

Mă gândesc dacă să nu reinventez şi eu afacerea proprietăţilor pe Lună sau pe Marte, ca să fiu în ton cu pasiunea mea, astrologia. Vă garantez, dragi lupi, padawani şi hobiţi că se vor găsi mulţi amatori să cumpere terenuri pe Lună! Dar, după cum spunea un bun prieten, abilitatea mea de a face bani pentru mine este zero. Pentru alţii, pentru ţară, da, am adus milioane de dolari! Nu mă pricep la “afaceri”, mă pricep la afaceri!

O notă specială pentru Maria Tănase. Pe care o pomenim astăzi. Aş dori să o aud mai mult la radio, să-i aud melodiile din maşinile care trec, de la ferestrele blocurilor, sau ale vilelor.

Am avut marele privilegiu să asist la concertul ei special dat pe scena ARLUS în 1959. Eram un copil, dar de atunci nu am mai văzut o sală mai plină şi un public mai entuziast. Apoi m-a uimit modul cum cânta Maria Tănase. Cum plimba microfonul fix cu stativ de fontă, greu, de-a lungul şi de-a latul scenei ca pe un iubit căzut pe câmpul de onoare. Pentru prima dată în viaţă am auzit şi văzut un public care cânta împreună cu solista, într-un imens cor. Oamenii plângeau, necunoscuţii se îmbrăţişeau, râdeam şi plângeam în acelaşi timp. A fost o mare sărbătoare românească!

Uitasem să vă spun că la balcon, în rândul întîi, era şi Gheorghe Gheorghiu-Dej, cu familia. Nu s-a intonat imnul, nu s-au luat măsuri speciale. A plâns şi a râs împreună cu noi. Sigur, când a plecat i s-a făcut loc, lumea era politicoasă şi elegantă în acele timpuri, doar îşi făcuse educaţia între cele două războaie mondiale şi avea şi cei şapte ani de acasă!

Să nu vă supăraţi, dragi padawani şi hobbiţi, dar nu mai pot să adaug nimic lângă Maria Tănase! Ce să alături lângă cel mai mare diamant al muzicii româneşti?

Mă duc să pun nişte discuri vechi "Electrecord" la bătrînul meu pick-up „Supraphon”, ca să ascult muzică adevărată, pe Maria Tănase în "Ciulendra" şi astă poate până mâine, apoi o să mă uit puţin în nebuloasa Andromeda, dacă nu sunt nori şi asta pentru că mâine este, în definitiv o nouă zi! 

 

BERBEC  Ziua de astăzi este favorabilă în toate, mai puţin în domeniul sentimental. Niciun obstacol în perspectivă, negociază, căuta alianţe şi acceptă, dacă nu se poate altfel, mici compromisuri. O întâlnire importantă la mijlocul zilei, la prânz, te face să îţi freci mâinile de mulţumire. Un mic amănunt te enervează disproporţionat. Ceva legat de o construcţie, de apartament, de cămin, în general.

TAUR  O posibilă schimbare. Analizează bine înainte să porneşti pe un nou drum. Ceea ce începi azi poate aduce, însă, rezultate bune. Nu lua visurile drept realitate, promisiunile drept garanţii! Nu intra în discuţii asupra patrimoniului comun, sau a unor proprietăţi pe care le împarţi cu alţii. Afacerile sentimentale sunt moderat aspectate, mai curînd spre bine, sănătatea la fel. 

GEMENI  Azi este bine să fii mai sigur pe tine, mai hotărât!  Totuşi, e bine să ceri un sfat competent, mai ales dacă doreşti să cumpări materiale noi pentru finisajele, sau reabilitarea casei tale. Ascensiunea ta din ultimul timp şi ultimile mişcări profitabile atrag invidii şi bârfe. Domeniul dragostei şi al relaţiilor sociale nu este aspectat, deschizînd cutia Pandorei, a neprevăzutului. 

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate