Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Programul „PHARE” le-a deschis ochii!

Radu Ştefănescu
Autor: | | 1 Comentarii | 3639 Vizualizari

Pe 18 ianuarie s-au născut Gary Grant, Kevin Costner, Oliver Hardy, baronul Montesquieu, Ioan Slavici, Bogdan Lobonţ, F.Brunea-Fox. În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii Atanasie şi Chiril, episcopii Alexandriei. Tradiţional, Atanasia ciumelor, Chirilă şchiopu, Ciuma găinilor.

 

„Cronologic, în afara sfinţilor sărbătoriţi la 18 ianuarie, sunt recunoscuţi ca sfinţi-vindecători Haralambie 10 februarie, Marina 17 iulie, Pantelimon 27 iulie, Cosma şi Damian 1 noiembrie, Varvara 4 decembrie, Sava 5 decembrie şi Nicolae 6 decembrie. Ca o caracteristică a lor putem menţiona focalizarea sacralităţii în direcţia stăpânirii unei singure afecţiuni de către fiecare dintre ei.” Antoaneta Olteanu, CPR, 2001, pagina 63.

Adică fiecare sfânt acţionează ca un doctor specialist. Atanasie şi Chiril vindecă ciuma găinilor. „Ciuma găinilor”, ce să fie oare? Mi-o amintesc pe bunica Eugenia, din mândrul neam Zavera-Zamora, care îşi arunca pantofii ca să fie mai iute la treabă. Uneori îi murea câte un coteţ de găini. Bunica punea să se săpa o gropă mare, cu var cât cuprinde şi îngropa găinile. Apoi spăla cu leşie coteţul. Când o întrebam ce s-a întâmplat îmi răspundea cu năduf: „Aviara, maică, ducă-se pe pustii!”

„Ciuma găinilor”, gripa aviară, este cunoscută de foarte mult timp. Nu este o invenţie sau o ameninţare modernă, cum încearcă să ne convingă unii medici cu interese financiare în vânzarea de vaccinuri. 

De fapt, vaccinarea generală şi nenuanţată este nerecomandabilă la anumite categorii de vârstă. Ba se poate spune cu certitudine că depăşirea unui număr oarecare de vaccinuri slăbeşte organismul. În funcţie de fiecare persoană, fiecare organism reacţionează altfel la boală. Vaccinările masive, in corpore, ascund doar interese financiare. Pe de altă parte, virusul suferă mutaţii rapide şi vaccinul devine ineficient, acest lucru mi l-a spus mai demult, un cunoscut doctor, un armean, doctorul Manuchian. Care după ce mi-a făcut multe şi amănunţite analize, unele de mare fineţe, mi-a spus: „Radule, dacă te prind ăştia să te vaccineze, spune-le că ai Delta 32 şi, poate, o să scapi!”. Ştiu aproximativ ce înseamnă Delta 32, o mutaţie genetică ce dă o mare rezistenţă la viruşi, un sistem imunitar îmbunătăţit. Dar, nu am făcut niciun vaccin, niciodată şi am fost în 54 de ţări, mai ales din Asia şi Africa unde se presupune că sunt focare virale. Nu m-am îmbolnăvit niciodată, poate din cauza Delta 32, dar cu siguranţă pentru că am respectat reguli de igienă, de supravieţuire, regulile doctorului Focşăneanu din Atena. Conteză igiena personală, nu vaccinurile!

Am avut timp, în weekend, să mă uit pe materialele trimise de la Bruxelles. Iată:

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Poloniei, Andrzej Duda si membrilor Senatului polonez, EBU (European Broadcasting Union) isi exprima consternarea fata de proiectul de lege prezentat la sfarsitul lui decembri. Controversatul proiect de lege propune masuri noi prin care sunt desfiintate functiile de control si management din televiziunea poloneza (TVP) si din radio, urmand ca numirea si revocarea noilor membri in CA si din functiile de conducere sa revina guvernului. « Pentru a pastra integritatea si independenta mediei publice ca un simbol al unei tari libere si democratice, va cerem cu toata convingerea, sa nu semnati aceast proiect de lege, fara a fi analizat in prealabil, cu multa atentie, in ce mod sunt asigurate in Constitutia poloneza libertatea si pluralismul mediei, dar si modul in care acestea sunt garantate prin articolul 10 din Conventia europeana a drepturilor omului », scrie Ingrid Deltenre, directorul general al EBU. Scrisoarea deschisa a fost trimisa dupa ce directorii mai multor canale ale televiziunii publice poloneze TVP şi-au prezentat demisia. Reactia acestora a fost prompta, dupa ce Parlamentul a adoptat legea care aduce media publice sub controlul partidului conservator aflat la putere. Directorii celor două principale canale TVP1 şi TVP2, precum şi responsabilii canalului cultural TVP Kultura, ai Agenţiei de informaţii TAI şi biroului de resurse umane al TVP şi-au prezentat  demisiile preşedintelui grupului care le-a acceptat. Daca pana in prezent, conducerea mediei publice poloneze era aleasa prin concursul organizat de Consiliul National al Audiovizualului, in continuare ar urma ca ministrul trezoreriei sa aiba competenta de a numi si de a revoca orice persoana aflat intr-o functie din media publice.

Noul presedinte al televiziunii publice poloneze este fostul om politic Jacek Kurski. El a fost numit de catre ministrul de finante, in ciuda reactiilor internationale si din partea EBU care acuzau un amestec politic incompatibil cu misiunea postului public polonez. Jacek Kurski este jurnalist de profesie, dar are si studii economice si a trecut prin cel putin opt partide politice in cariera sa. A fost deputat de Gdansk din partea partidului Lege si Justitie  si europarlamentar pentru un mandat. In prima conferinta de presa, noul presedinte al TVP a declarat ca este sigur ca presa isi aminteste despre el ca « politician dur » : « Dar tocmai din acest motiv si pentru ca inteleg foarte bine lumea mediei, sunt un om puternic si voi fi in masura sa protejez independenta si libertatea televiziunii publice de amenintarile mediului politic. », a adaugat noul presedinte. In acelasi timp cu Jacek Kurski, a fost numit si directorul principalului canal al Televiziunii poloneze, Jan Pawlicki. In cursul zilei de ieri, presedintele CE, Jean-Claude Junker si premierul polonez Beata Szdlo au avut o convorbire telefonica referitoare la controversata lege a mediei poloneze, in incercarea de a calma tensiunile dintre executivul european si Varsovia. Si astazi vor continua discutiile intre reprezentantii celor 28 de state membre ale UE asupra recentelor evenimente, iar Comisia ar putea decide sa puna Polonia sub o procedura de supraveghere. In acest context, diplomatii europeni avertizeaza ca presiunile exercitate de Bruxelles pot fi incorecte politic si pot alimenta opozitia fortelor nationaliste si eurosceptice. La randul sau, Donal Tusk, presedintele Consiliului European a declarat ca Parlamentul European ar trebui sa evite luarea unor masuri care ar face rau cetatenilor polonezi. 

Şi, aceasta, coroborat cu acţiunile concertate împotriva Ungariei, de exemplu, vezi : http://www.euractiv.fr/sections/societe-de-linformation/la-hongrie-condamnee-pour-son-programme-de-surveillance-de-masse

Vedeţi, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, Polonia şi Ungaria sunt ţări central-europene cu tradiţie şi oarecare greutate. Dar, s-au prins foarte repede ce este Uniunea Europeană şi cui serveşte ea. Incă din timpul programului PHARE, care, era, iniţial, în anul 1989, un « ajutor » european numai pentru Polonia şi Ungaria după cum spune şi titlul : Poland Hungary Aid For Restructuring The Economy! PHARE pentru România a fost cam ca CFR-ul belgian ! Bun, nu ne batem în denumiri stupide, cert este că inteligenţia din cele două ţări s-a prins repede despre păcăleala cu UE. Programul PHARE le-a fost un bun învăţător, le-a deschis ochii. Polonia şi Ungaria, ţări cu coloană vertebrală, au început să facă probleme Celui de al IV-lea Reich, pardon, Uniunii Europene, afirmându-se din ce în ce mai pregnant ca ţări suverane, nu doar ca pieţe de desfacere şi surse de mână de lucru ieftină, ceea ce se dorea, de fapt, să se implementeze prin programul PHARE. 

Problema pe care mi-o fac eu este cât va mai reuşi această struţocămilă europeană să supravieţuiască. Răspunsul : cât vor mai profita de situaţie cei care au imaginat această păcăleală continentală, care, la o adică, vezi criza migranţilor, este fără soluţii şi perspective.  

  BERBEC   Zi favorabilă ca să-ţi încerci şansele într-un domeniu care te interesează. Încerci să schimbi modul tău de abordare a cheltuielilor, ca să faci economie. Vitalitatea ta este în creştere. Cu Mercur, retrograd, în zodia Capricornilor ai toate şansele să te faci mai greu înţeles, asta spus diplomatic. Asta inseamna la Berbeci că nu prea suportă autoritatea, şefii de orice fel ar fi, partenerul de viaţă mai în vârstă, părinţii. Astăzi nu lua nicio decizie importantă, eşti pe cale să te grăbeşti şi cine se grăbeşte – greşeşte!    TAUR    Conjunctura favorizeză implicarea ta în rezolvarea unor probleme urgente. Implică-te personal, dar trebuie să ceri şi ajutor pentru că abordarea unor probleme nu intră în competenţele tale. Rezervă, în zona sau domeniul în care ai decizie, ziua numai activităţilor de rutină. Astăzi nu este indicat să începi noi afaceri sau noi relaţii. De asemenea nu este bine să pleci în călătorie. Dacă totuşi eşti hotărât pentru o plecare, este bine să pleci mâine dimineaţă. Excepţie fac cei care au rezervat biletul de călătorie din timp. Nu aveau cum să ştie!   

GEMENI    Trebuie să respecţi legea şi în special normele de circulaţie. Nu te aventura la drum lung, decât dacă este absolut necesar. Dacă este să semnezi o hârtie, măcar citeşte-o cu multă atenţie! O a doua parte a zilei activă, după o dimineaţă incertă şi obositoare. Astăzi, nu lua şi nu da bani cu împrumut. Evită băncile. Nu uita de promisiunile facute. Aspecte profitabile, mai ales în domeniul sentimental. Foloseşte în mod creator o veste sau o informaţie de la prieteni sau din presă, care, pe termen lung, îţi poate aduce oarece mulţumire. 

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate