Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. "Nippon Chinbotsu" - Scufundarea Japoniei

Autor: | | 4 Comentarii | 2797 Vizualizari

Pe 30 martie s-au născut: Maimonides, Vincent van Gogh, Francisco de Goya, Eric Clapton, Paul Verlaine, Richard Sims, Celine Dion, Magda Ianculescu, Ion Tripşa, Viorel Cosma.

În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Ioan Scărarul, Proorocul Ioad şi Euvula. Nimic în "kalendar", dacii erau oameni harnici, nu avea timp de sărbători şi pomeniri.

"Evenimentul Zilei" din 30 martie 1867 – Senatorul William H. Seward, însărcinat de Guvernul american, cumpără de la ruşi, după negocieri dure, Alaska pentru suma de 7,2 milioane dolari, adică doi cenţi pe acru (4047 metri pătraţi). Opinia publică americană este ostilă, „O mulţime de dolari pentru o mulţime amărâtă de gheaţă” urlă ziarele. Pe atunci nu se ştia de petrol, cupru, titan, zirconiu, mangan etc, etc... şi mai ales de poziţia strategică! Bună afacere, bravo senatorului Seward!

Legat de aceasta să vă arăt până unde poate merge falsul şi manipularea. Mai multe situri ruseşti pretind că contractul de vânzare-cumpărare al Alaskăi este nul de drept, pentru că partea americană nu şi-a îndeplinit obligaţiile. Şi că Alaska trebuie să revină Rusiei! Adevărul este că, în faţa reacţiei negative a publicului, partea americană a dorit să renegocieze contractul, să facă plăţi parţiale în decursul câtorva ani. Addendumul a fost semnat de Congres şi Preşedinte şi trimis Ţarului. Dar ţarul Alexandru al III-lea avea alte treburi! În 1868 i s-a născut un fiu, apoi au intervenit unele probleme, apoi alte probleme şi în anul 1894 a murit, pe neaşteptate. Addendumul american nu a fost semnat de partea rusă niciodată, dar americanii au plătit, în timp, în circa cincisprezece ani, până la ultimul cent, cei 7,2 milioane de dolari, plus dobânda bancară aferentă, o sumă foarte mare pentru timpul acela când cu un dolar de argint puteai să mănânci o săptămînă întreagă. Să mănânci bine, nu ca la fast food!

Acum ruşii naţionalişti susţin, în siturile respective, că americanii nu şi-au respectat semnătura pe contract şi că, deci, contractul este nul de drept. Şi că sunt gata să dea înapoi americanilor cei 7,2 milioane de dolari reevaluaţi la cursul zilei. Cred că ruşii ar plăti şi 70 de miliarde de dolari pentru Alaska, cu, sau fără, madam Sarah Palin!

Dragi lupi, padawani şi hobbiţi aţi constatat, probabil, că numărul asiaticilor din România este în continuă creştere. Printre ei se evidenţiază japonezii. Tineri, politicoşi, curaţi, bine îmbrăcaţi, mereu cu zâmbetul pe faţă.

Mi-au trebuit doi ani de zile ca să descopăr misterul prezenţei din ce în ce mai semnificative a japonezilor în Europa. Şi nu este vorba despre turişti cu aparatul de fotografiat de gât. Sunt rezidenţi în Europa, unii pe cale de naturalizare, au proprietăţi aici. Şi în România.

În general nu se integrează profesional în ţara de adopţie, ci păstrează poziţia în firma din Japonia. Japonezii stabiliţi în România practică profesiuni liberale pe care pot să le facă prin internet. Un proiectant de nave de lux, un mare designer de modă, o creatoare de concepte pentru reclame, sunt unele dintre profesiile japonezilor stabiliţi în România. Pot să le facă foarte bine prin net. De fapt şi în Japonia, nu s-au văzut fizic cu cei cu care lucrau decât la funeraliile unui coleg.

De ce? De ce părăsec japonezii Japonia? După statisticile JETRO, de anul trecut, în toată lumea sunt peste cincizeci de milioane de japonezi care păstrează legăturile economice cu patria mamă, având proprietăţi şi plătind taxe locale în ţările de adopţiune. Şi în fiecare moment, sunt cam trei-patru milioane de turişti în toată lumea. Se estimează că procesul de părăsire a Japoniei are o rată de circa o jumătate de milion de persoane pe an, rata crescând după accidentul atomic de la Fukushima Daiichi.

Clasa de mijloc, mic burghezia, cu bani şi posibilităţi. Şi la noi, în România s-au stabilit, cred că câteva sute de japonezi. Primul val, explorator. Le place România, sunt încântaţi de tradiţii şi de atitutidea românilor faţă de ei. Cred că este bine, japonezii aduc un aport necesar de onorabilitate, exemplu de hărnicie şi de responsabilitate.

Dar, încă odată, de ce? Acum mulţi ani de zile, patruzeci poate, eram la Yokohama, pentru ca să învăţ, pentru Ministerul Energiei, problema containerelor şi transportul Ro-Ro. Mi-am făcut repede prieteni. Într-o seară am văzut un film, împreună cu ei, "Nippon Chinbotsu" - Scufundarea Japoniei. Lumea plângea în sală. Mai ales finalul mi-a rămas în minte. După un cutremur catastrofal şi un tsunami de sfârşit de lume, Japonia se scufundă. Se salvează câteva milioane de oameni pe o flotă improvizată. M-a impresionat calvarul primului ministru din film, Yamamoto, parcă, care se căciulea la mai marii lumii, ducând cadouri scumpe, ca să fie primiţi refugiaţii japonezi. Nimeni nu-i dorea! La un moment dat li se face milă ruşilor care le dă un ţinut îngheţat din Siberia. Atât!

Cred că Nippon Chinbotsu este pe cale să devină o realitate. Sigur, nu imeditat şi poate nu brusc. Mi s-a dat de înţeles că există o asociaţie, un fel de sectă secretă, care cuprinde mulţi oameni de ştiinţă, politicieni, afacerişti bogaţi, care militează pentru relocarea tinerilor japonezi cu posibilităţi şi dare de mână, selecţionaţi cu grijă, prin spectrul păstrării finţei naţionale şi a spiritului japonez, oriunde s-ar afla.

Dacă mâine s-ar scufunda Japonia, brusc, într-o clipită, spiritul japonez, naţia, ar supravieţui prin cele, poate, şaizeci de milioane de japonezi din lume!

Aşa, cum, dacă mâine ne-ar cotropi ruşii, cum au mai făcut-o, spiritul liber românesc ar supravieţui, acum, prin milioanele de români din toată lumea. E nevoie de o paraşută de rezervă...

BERBEC   Esti conciliant, calm şi nu mai mai doreşti confruntări din care să ieşi învingător. Ai şanse să primeşti un dar neaşteptat, care iţi schimba brusc starea de spirit. Poate fi ziua de naştere?

Daca stai acasă şi trebăluieşti este o zi excelentă, dacă nu - este la fel de bună in realizări şi în afirmarea ta la serviciu, sau unde îţi desfăşori activitatea. Cu toate că nu prea ai bani, visele tale de mărire şi de imbogăţire nu-ţi dau pace. Continuă, norocul ajută pe cei îndrăzneţi! Ţi-ai programat din timp ziua aceasta pentru cumpăraturi în oraş, dar iata ceva neaşteptat te face să-ţi schimbi planurile. Este totuşi o veste bună. Perioada îţi este favorabilă în toate, mai puţin durerile de cap. 

TAUR   Astăzi ai o zi cam amestecată, aşa ca poate este bine să faci o analiza atenta şi obiectiva a realizarilor şi a eşecurilor. Trece timpul, fără necazuri şi poţi să o iei pe drumul bun!

Nu ţi se întâmplă prea des să faci ce ţi-ai dorit, confiscat de obligaţiile cotidiene şi de convenţiile sociale – dar astăzi poţi să dai curs unei vechi dorinţe. Poate este vorba de o schimbare majoră în înfăţişare „look”-ul tău, poate o atitudine curajoasă - este la latitudine ta până la urmă, pentru că stelele arată, nu obligă. „Cum vă place” – vorba lui Shakespeare. Nu trebuie să schimbi nimic din ceea ce aveai de gând să faci, urmează-ţi planurile ca şi când nu s-ar fi întâmplat nimic. Aspectele favorabile din casa a a doua, a banilor şi a proprietăţilor, trebuie puse în valoare, dar fără să-ţi asumi obligaţii pe termen lung.

GEMENI   Fii sincer şi măcar recunoaşte, chiar dacă nu prea îţi convine, că majoritatea problemelor pe care le ai, se datoreşte superficialităţii tale. Termină odată lucrurile începute, măcar astăzi!

Totuşi, ai o zi întreagă de sprijin necondiţionat al Cosmosului mai ales în problemele sentimentale. Lucrurile pot să meargă bine şi la serviciu şi acasă! Zi  bună pentru întâlniri şi discuţii liniştite care iţi vor face mare plăcere şi bucurie. La noapte o să visezi frumos şi colorat. Totul pare perfect, dar vai, („ouch” in romgleză) ţine numai o zi! Un telefon sau o informaţie pe net, pe reţeau de socializare, îţi pot aduce surprize plăcute. Surprizele se tin lanţ, şi din fericire, sunt numai din cele plăcute!

RAC   Schimbările la care te gândeşti provin din dorinţa de a îmbunătăţi calitatea vieţii tale. Trebuie să fii realist şi să planifici ceea ce vrei să faci în funcţie de banii pe care îi ai.

Zodiacul in general benefic, cu Luna, patroana ta, favorabilă, te indreptăţesc să speri in rezolvarea favorabila a problemelor tale sentimentale. Şi nu numai, vorba ticului la modă. Nu-ţi face griji inutil, viitorul îţi este favorabil. Dar trebuie să te concentrezi ca să-l obţii, viitorul acela „luminos”!  Nu te baza pe promisiunile în doi peri, mai ales dacă aparţin unor negociatori. Afacerile se bazează pe încredere, nu pe false păreri, pe naivitate!  Astăzi ai o configuraţie bună, ai şansa să faci bine tot ceea ce începi şi să te impaci cu cineva pe care l-ai evitat de multa vreme.

LEU   Eşti neatent, probabil din cauza oboselii. Nu te lăsa vampirizat în continuare de patroni, şefi şi alţii care te folosesc ca pe un bancomat. Nici de cei care vin la tine cu mâna întinsă!

Astăzi te găseşte în postura plăcută nativilor zodiei să dea ordine. Şi asta chiar dacă eşti un subordonat mărunt, undeva pe la marginea organigramei. Nu neglija astăzi amănuntele, gândind numai „macro” şi în termeni generali, aşa cum eşti adesea tentat să o faci, ai mult mai multe şanse să rezolvi cu bine problemele dacă cunoşti multe amănunte. Dacă nu poţi ia ca aliat un nativ de Fecioră - „regele detaliului”. Foarte bune rezultate în domeniul familiei şi al relaţiilor sociale. Ziua îţi este favorabilă, dar nu trebuie să forţezi!

FECIOARĂ  Vrei să arăţi bine şi să te simţi bine în lume, dar nu te înduri astăzi să-ţi cumperi lucruri mai bune. Zgârcenia asta o să te coste. Trebuie să te respecţi, dacă vrei să fii respectat!

O cunoştiinţă, un prieten mai vechi, pe care aproape că îl dăduse-i uitării, te caută astăzi pentru ca să-ţi facă o propunere interesantă, dar sunt prea multe lucruri neclare ca să accepţi imediat.  Atenţie mare la ce spui şi mai ales cui spui. Fecioarele şi flăcăii sunt foarte direcţi şi mari amatori de adevăruri fundamentale dar nu prea au tact sau diplomatie când să le folosească. Adică nu reuşesc întotdeauna să puncteze şi să câştige partida! O anumită curăţenie sufletească îi impiedică să se folosescă de oameni – atenţie, cineva va încerca să se folosească de bunele tale intenţii!

BALANŢĂ  Ai probleme de comunicare, nu eşti suficient de diplomat în exprimare. Ca un făcut, totul te presează şi mereu nu termini ce ai de spus. Nu te enerva inutil, concentrează-te pe mesaj!

Evită nerăbdarea şi graba, mai ales în ultima parte a zilei. Este posibil sa primesti niste vesti si sa te nelinişteşti din cauza unor probleme cu proprietăţi şi/sau moşteniri. Totul se rezolvă cu bine, din fericire, dar nu astăzi. O zi dedicată in special lucrărilor urgente în care vei risipi multă energie. Laşi pe planul doi lucrurile importante. O să vezi peste câteva zile dacă ai făcut bine, sau rău. În această perioadă trebuie să dai dovadă de o oarecare hotărîre în ceea ce spui şi mai ales în ceea ce faci.

SCORPION  Azi eşti rasfăţăt de cei din jur şi nu ţi se pun prea multe sarcini pe umeri. Situaţia  te bucura pentru că ai mai mult timp pentru tine, să te ocupi de micile, sau mai marile tale pasiuni.

Oboseala din ultimele zile s-a aşternut peste stratul gros al altor nopti nedormite, asa ca astazi este bine să te odihneşti cât poti mai mult, sigur după orele în care îţi desfăşori activitatea. Astazi poti  finalizeza în condiţii bune afacerile care ţi-au dat atâta bătaie de cap. Veşti de departe, vezi de e-mail, reţea de socializare sau mai prozaica cutie de scrisori. Sănătatea nu-ţi este afectată, dar este bine să fii prudent, mai ales la alimente şi băuturi spirtoase. Eşti îngândurat şi pari că te gandeşti numai la tine şi prea puţin la cei din jur, provocând comentarii. Incearcă să-i consideri şi pe ceilalţi importanţi. Ai uitat  să mai fi tandru. Cam de multă vreme te porţi ca un robot şi superi pe cei dragi. Incercă măcar azi să fii sentimental!

SĂGETĂTOR   Vine soarele şi pentru tine daca eşti cumpătat şi faci provizii de răbdare. Cei din jur te plac, profită să-ţi promovezi cu tact interesele. Spune ce ai de spus, nu te mai ascunde după prun!

Evident, o zi de care te-ai lipsi. Intri greu în ritm şi ţi-e somn toată ziua. Te dezmeticeşti abia spre seară. Ai uitat ceva? Pentru un procent dintre Săgetători care s-au trezit din reverie este o zi favorabilă pentru făcut cumpărături aşa cum le place lor. Nu cheltui prea mult, stabileşte-ţi o sumă de la inceput. Lunea nu prea se bagă mâna în buzunar, spune un proverb. Ziua de azi poate aduce unora dintre nativi şi o îmbunătăţire a situaţiei materiale.  Nu te implica în conflicte deschise cu Gemenii sau Berbecii.  Afacerile personale şi sentimentale sunt aspectate favorabil. O veste bună, mai pe seară, ceva legat de o sărbătoare în familie, poate fi o nuntă după Sf Paşti, sau chiar ceva legat de sărbătoarea pascală.

CAPRICORN   Limitează-te la activităţile de rutină. Nu trebuie să întreprinzi nimic important, urgent. Evita graba, nerăbdarea, mai ales spre seară. Nu promite nimic, nu-ţi asuma obligaţii personale!

Stelele iţi indică o mare energie vitală şi o carismă la cote maxime, aşa că foloseşte-le pe amândoua în relaţia ta de dragoste! Iţi place viaţa senină şi senzuală. Inconjoară-te de lucruri placute, de artă bună şi de mobilă veche. Sau, du-te la un muzeu! Că doar nu ai bani de „vintage”. Pe seară, vizită la rude sau la părinţi.  Multe vorbe bune, care iţi fac multă placere, din partea unor persoane rezervate de obicei. Astăzi eşti foarte generos. Eşti mulţumit de bucuria pe care o faci celor din jur, nu ai nevoie de prea mult ca să fii fericit. Primeşti în schimb, ca răsplată, mici gesturi plăcute facute de cei dragi, sau de colegi, fară vreun motiv anume, ci ca răsplată pentru bunul tău simţ.

VĂRSĂTOR   Ultima zi de luni din martie este foarte agitată şi plină, mai ales în versiunea zodiei tale. Ca să prevalezi trebuie sa dai dovada de calm şi realism şi să laşi atitudinile echivoce.

Un aspect particular al stelelor fixe te invită la mai mult calm şi la practicarea unui hobby legat de ştiinta sau tehnologie. Îţi place muzica bună şi lucrurile de calitate şi nici astăzi nu faci rabat la stadardul tău. O zi bună, dacă vrei tu să fie aşa. Liberul Arbitru astăzi prevalează faţă de Destin. Poţi să iei masa cu prietenii, poţi să te duci la sală, sau la un spectacol, sau pur şi simplu să te simţi foarte bine, acasă, cu căţeluşul sau pisica. Concentrează-te azi pe relaţiile tale sentimentale, pe trăirile şi simţămintele tale. Încă o zi plăcută, chiar dacă anumite insatisfacţii încep să-ţi dea târcoale.

PEŞTI   Începi cu dreptul săptămâna şi chiar de dimineaţă vor fi nevoie de unele calităţi şi abilităţi ale tale. Încet-încet te faci de neînlocuit! Atenţie, să nu intri într-o rutină care te limitează!

Trebuie să dai dovadă de calm, toleranţă şi răbdare pentru ca să anulezi aspectele mai puţin favorabile care influenţează semnul zodiacului. Conjunctura îţi indică că trebuie să fii atent la comunicare, în general şi la idei şi tehnologii mai exotice. In orice caz nu te poţi baza pe nici un ajutor : rezolvă problemele singur(ă). Informaţiile contradictorii creează probleme. Planifică un pic. Gîndeşte-te la viitor ca la un lut pe care poţi să-l modelezi după bunul plac. Femeile devin importante pentru tine, evenimente legate de femei, de genul feminin, în general, de orice sex ai fi. Cu dragostea stai bine  dar poţi sta şi mai bine dacă eviţi reprosurile şi discuţiile în contradictoriu.  Mai pe seară, evită graba, nervozitatea – nu uita că tu eşti stăpînul jocului. Nu te coborî la nivelul bîrfelor. Iartă, dar nu uita!
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Horoscop

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:45 Președintele Iohannis face o declarație de presă după consultările cu partidele 16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:31 Va numi Klaus Iohannis al treilea guvern PSD după ce a promis că nu va face asta? NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate