Editura Evenimentul si Capital

Horoscopul lui Dom' Profesor. Dragobetele este ziua constituirii perechilor

Radu Ștefănescu
Autor: | | 3 Comentarii | 3908 Vizualizari

Pe 24 februarie s-au născut Wilhelm Grimm, Giovanni Pico Della Mirandola, Michel Legrand, Alain Prost, Sir Cyril Arthur Pearson, Edward James Olmos, Harry Brauner, Marga Barbu, Nicolae Martinescu, Nicolae Tăutu.

După o perioadă mai mare, numai de muncă, în care strămoşii noştri se pregăteau pentru muncile de primăvară, dar şi pentru campaniile de război, iată o nouă sărbătoare în calendarul vechi, folcloric, al poporului român: Dragobetele. Sărbătoare fixă, se celebrează la 24 februarie. Peste veche sărbătoare geto-dacică, creştinii au aşternut o sărbătoare mare, cu cruce neagră în calendar: "întâia şi a doua aflare a capului mergătorului înainte şi botezătorului, Sf. Proroc  Ioan Botezătorul". Sărbătoare să fie!

Despre Dragobete am mai vorbit, dar repetiţia este mama învăţăturii. Ceea ce nu se poate spune despre învăţământul din România. În niciun caz nu este "mamă". Educaţia şi învăţământul continuă să fie croite în interesul, doar pentru marea masă de educatoare, învăţători şi profesori şpăgari, prost pregătiţi,  răutăcioşi şi cu ifose. Învăţământul nu este făcut în folosul elevului. Se pregătesc, cu sârg, generaţii de tâmpiţi haotici şi atât! Sunt comentariile unui prieten, profesor universitar. Eu am rămas oarecum uimit, dar probabil că ştie venerabilul ce vorbeşte, că este doar din interiorul sistemului.

Pe mine, sistemul m-a scuipat afară ca pe o măsea stricată. Nu respectam programa universitară, doamnelor şi domnilor! Avusesem îndrăzneala nesăbuită să-i învăţ pe studenţii mei procedee practice, utile, de ambasadă şi şiretenia de negustor de bazar, renunţând la teoria depăşită şi la memorarea tâmpită. Mai mult, la examenele mele nu erau bileţele, nu se trăgeu subiectele, la oral. Era o discuţie cu studentul, despre diferite teme de relaţii internaţionale şi comerţ exterior. Vedeţi domniile voastre, dragi lupi, padawani şi hobbiţi în relaţiile internaţionale şi în comerţ nu poţi, nu trebuie, să greşeşti. Aşa că nu puteam să fac din examen o loterie. Cel puţin aşa îi învăţam eu pe studenţii mei, care iată, au ajuns bine. Din nefericire mai toţi au ales să plece din ţară, unii sunt deja cetăţeni în State, Canada, Brazilia, Venezuela etc. Mai ţin legătura cu ei, mai îmi spun când mai au un copil şi când au mai făcut încă zece milioane de dolari. Eu nu i-am învăţat să plece din ţară, dar i-a obligat clasa politică de după loviluţie.

Hai să revenim la folclorul nostru! Dragobetele, Drăgostiţele, Logodna paserilor, Cap de primăvară este un reper al primăverii, de o vechime considerabilă, poate chiar de la primii locuitori ai Europei. Aceiaşi sărbătoare o au mulţi europeni vechi. Să amintim numai de comercialul Sf. Valentin care s-a reimportat în Europa din puternica Americă, marele licurici!

Unii autori, pe unii i-am auzit când eram foarte tânăr, afirmau că este o veche sărbătoare feminină, poate din matriarhat, din comuna primitivă, de la agatârşi, când, se pare, că femeile îşi alegeau perechea, bărbatul, posibil că numai pentru un an de zile.

Pentru echilibrul naturii, siguranţa conceperii şi fecunditatea recoltelor şi a animalelor domestice, femeile şi bărbaţii trebuie neapărat în această zi „să se atingă”. Să se echilibreze energiile şi să coopereze la bunul mers al vieţii, al universului domestic, ţărănesc. De aici: ”Dragobetele sărută fetele”!

Ca denumire, Dragobetele este clar foarte recent, istoric vorbind, de provenienţă slavonă evidentă. Straturi, peste straturi, peste alte obiceiuri şi tradiţii europene. Sunt multe obiceiuri. Căutaţi-le, împărtăşiţi-vă din energia originară a poporului nostru! Această energie curată vă înzdrăveneşte şi vă dă puteri.

Dar, vorba lui Alecsandri: E unul care cântă mai dulce decât mine? Cu-atât mai bine ţării, şi lui cu-atât mai bine. Apuce înainte ş-ajungă cât de sus!” Pentru mine, regina mitologiei şi folclorului românesc poate fi numai doamna Antoneta Olteanu. Am vrut de multe ori să-i iau numărul de telefon de la prietenul meu, profesorul Sorin Paliga, ca să-i spun cât de mult o admir, pentru opera ei, pentru cum şi ceea ce a scris. Dar, un pustnic arhonit ca mine este timid şi temător. Aşa că nu am îndrăznit.   Dar, cred, că mentorului meu, marelui Mircea Eliade i-ar fi plăcut istoria ruşilor, calendarele românilor sau şcolile de solomonie ale doamnei Antoaneta.

Aşa că, mai bine, s-o lăsăm pe doamna Antoneta Olteanu să ne spună despre Dragobete: „Într-o lună considerată de primăvară, ziua de 24 februarie, probabil un vechi început de an agricol (alteori sărbătorit la 1 sau 25 martie) păstrează încă numeroase ecouri ale unor practici magice de propiţiere (uneori se consideră că acum iese ursul din bârlog). Prin excelenţă o sărbătoare a fertilităţii, pusă sub semnul unei zeităţi mitice, Dragobetele, este ziua constituirii perechilor, atât pentru păsări, cât şi pentru oameni. Asemeni unui accidental Sf. Valentin, amplasat în aceiaşi lună, dar puţin mai devreme, pe 14 februarie, sărbătoarea trebuia să asigure tranziţia către un an roditor, în ultimă instanţă, fast („Pasărea care rămâne fără soţ, moare!”). A se vedea, în mod asemănător, groaza faţă de lipsa perechii în calendarul mobil – Miercurea, Numărătoarea Ouălor. În plus, tot acum acţiona şi magia întoarcerilor: cloştile se întorc la cuib, vitele se întorc de la iesle, copiii se întorc de la mâncare – ceea ce reprezintă într-adevăr o dovadă de spor, de economie, de viitor trai bun. Pe lângă valenţele de divinitate protectoare a păsărilor, strâns legat de fecunditate, de renaşterea naturii, Drgobetele face parte, alături de majoritatea  sărbătorilor populare ale lunii martie, dintr-un posibil cult al unei mari zeiţe a fecundităţii. Păstrată în credinţele populare sub numele de Dochia (Dacia)” – legendă pusă în circulaţie de Gheorghe Asachi. Sursa: Antoaneta Olteanu, CPR, ed. II 2009, Paideia, pag. 91.

Ceea ce doresc să demonstrez, cât m-o mai ţine bunul Dumnezeu în viaţă, este că, „ariile exterioare fiind conservatoare”, folclorul nostru vechi, miturile, basmele, legendele sunt, toate, vechi europene, tocmai din neolitic. Şi alţii, înaintea mea, eu sunt doar un amărât de pustnic, academicieni, profesori, istorici, politicieni s-au obosit să demonstreze acest lucru. Şi sper că se va continua. Este important pentru viitorul nostru, pentru că dacă nu ştii cine eşti şi de unde vii, rămâi în gară, pierzi trenul istoriei, nu ajungi nicăieri. Sau, mai rău, vin alţii cu pretenţii că ei au fost mai întâi şi mai întâi pe aceste meleaguri, şi-ţi iau şi gara!  

După mine, sărbătoare iubirii ar trebui să fie în fiecare zi. Dar, dragi lupi, padawani şi hobbiţi, ce credeţi, care este legătura dintre Dragobete şi Zburător? Ei, ce ziceţi?

Haideţi şi vă gândiţi un pic, nu este greu! Mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC   Ai multe pe cap, o zi densă. Dar, este momentul să iei o pauză activă şi să faci cadouri de Dragobete. În primul rând celor dragi, dar şi celor mici, ca să-i obişnuieşti cu tradiţia! Cu Mercur retrograd in zodia Vărsătorului de apă ai toate şansele sa nu te faci înţeles, asta spus diplomatic. Asta înseamnă la Berbeci că astăzi nu prea suportă autoritatea, şefii de orice fel ar fi, partenerul de viaţă mai în vârstă, părinţii. Astăzi nu lua nici o decizie importantă, eşti pe cale să te grăbeşti şi cine se grăbeşte – greşeşte!

TAUR   De sărbătoarea iubirii lasă grijile deoparte şi spune-le celor dragi că-i iubeşti mult! Astăzi nu te pune contra cu semnele de foc şi apă, cu patronii, şefii şi funcţionarii de la bancă! Seducţia ta începe să convingă, dar produce şi facturi telefonice astronomice. Pentru că, până la urmă, este aşa de bine să mai bine stai la o bârfă  la telefon.  Nu te aştepta la cine ştie ce cuvinte de laudă din partea şefilor sau de aprecieri de la anturaj. Nimeni nu zice nimic pentru că mai tot zodiacul este lovit de vreme şi vremuri, şi te bucuri de o relativă înţelegere pentru lenea ta cea mare şi comoditatea de boier fanariot. 

GEMENI   Ai o „veselie de Dragobete"! În ciuda grijilor şi a vremurilor nesigure eşti bucuros, chiar fericit, că poţi să faci daruri. Eşti în plină formă şi nu accepţi nicio veste care să te preocupe. Dacă reuşeşti să te concentrezi asupra a ceea ce faci şi să laşi superficialitatea de o parte, norocul este al tău. Nu încerca să suceşti ceva capete, la propriu sau la figurat, cand Mercur este în Vărsător, pentru că o să provoci doar scandaluri, decepţii şi gafe. Bârfe şi intrigi cât cuprinde, mai ales pe seară, la un ceai cu mult rom.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Horoscop

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate