Editura Evenimentul si Capital

Guvernul va suporta salariul minim pentru ucenici și stagiari

Autor: | | 0 Comentarii | 187 Vizualizari

Guvernul a trimis Parlamentului un proiect de Lege pentru modificarea și completarea Legii nr.279/2005 privind ucenicia la locul de muncă și a Legii nr.335/2013 în legătură cu efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Ministerul Muncii și Justiției Sociale va elabora și va supune spre aprobare și normele de aplicare a noilor reglementări.

Mai exact, Executivul a decis să deconteze salariul minim pe economie pentru ucenicii și stagiarii care sunt încadrați de către angajatorii din România. Statul le va asigura, astfel, salariul minim pe economie pentru aceste categorii sociale. Măsurile sunt menite să ducă, în acest fel, la scăderea șomajului, fie că angajatorul care i-a calificat îi va păstra sau, în caz contrar, ucenicii și stagiarii își vor putea găsi în altă parte un job aferent pregătirii astfel dobândite. La finalizarea uceniciei sau a stagiului, beneficiarii vor primi certificate doveditoare, devenind forță de muncă deja calificată.

Concret, potrivit actului legislativ, angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază, la cerere, pe perioada derulării acestuia (între unul și trei ani), de o sumă netă de 1.125 lei pe lună, adică 250 euro, din bugetul asigurărilor pentru șomaj. Finanțarea poate fi făcută din fonduri europene structurale și de investiții – asistență financiară nerambursabilă acordată României, conform legii și cu respectarea condițiilor finanțatorului, și din fonduri publice naționale.

În acest caz, contractele de ucenicie aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate potrivit legislației în vigoare la data respectivă.

Pe de altă parte, angajatorii vor primi lunar câte 1.350 de lei net, 300 euro, pentru a încheia contracte de stagiu cu absolvenții de învățământ superior. Suma se acordă pe perioada derulării contractului de stagiu, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita fondurilor alocate. Măsura va putea fi finanțată din fonduri structurale și de investiții și din fondurile publice naționale aprobate în bugetul asigurărilor pentru șomaj, în limita bugetului aprobat pe 2017 și a estimărilor pe anii următori. Accesarea de fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020 se va realiza din Programul Operațional Capital Uman.

Contractele de stagiu aflate în derulare la data intrării în vigoare a legii își produc efectele până la expirarea perioadei pentru care au fost încheiate.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Social

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X