Guvernul dă înapoi contribuțiile pe alocații, dar nu rezolvă problema

Guvernul dă înapoi contribuțiile pe alocații, dar nu rezolvă problema

Autoritățile nu au eliminat prevederea care duce la plata de contribuții la sănătate pentru alocații și se limitează să dea banii reținuți înapoi. Legea ar putea face însă noi victime.

Guvernul a făcut ieri, din nou, o gafă în privința contribuțiilor percepute pentru câștigurile din alocații, în urma cărora zeci de mii de copii din România au primit somații de plată din partea Agenției Naționale de Administrare Fiscală. Astfel, prin vocea ministrului de Finanțe Darius Vâlcov, Executivul a anunțat că se pregătește să ramburseze sumele altfel reținute. În schimb, prevederea aberată care a generat aceste obligații de plată este încă în vigoare.

Potrivit unui proiect de act normativ obținut de Mediafax, statul va rambursa contribuția de asigurări sociale de sănătate reținută după 1 iulie 2012.

Cui se aplică măsura

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform documentului, prevederea se aplică tinerilor care au împlinit maximum 26 de ani, respectiv elevii și absolvenţii de liceu. Alături de aceștia, soţul, soţia sau părinţii care nu au avut venituri proprii și care s-au aflat în întreţinerea unei persoane asigurate, vor primi înapoi sumele colectate în baza contribuției la sănătate. De asemenea, prevederea se aplică anumitor revoluţionari, persoane cu handicap și bolnavi.

Nimeni nu are însă dreptul la anularea acestor contribuții dacă în perioada respectivă a obținut venituri din salarii sau asimilate salariilor sau venituri din domenii agricole.

Prevederea încă produce efecte

Cu toate astea, Guvernul nu a anulat acea prevedere din Codul Fiscal care a permis plata de contribuții pentru câștigurile din alocații și care, prin urmare, produce încă efecte. Prin câștiguri se înțelege dobânzile generate de alocațiile păstrate în conturi bancare. Este vorba de acea prevedere potrivit căreia cei care nu au venituri pentru care plătesc contribuții la sănătate, vor achita această contribuție, care nu poate fi mai mică de 53 de lei (CASS pentru salariul minim). Chiar dacă e vorba de câștiguri minime, de câțiva lei, românii plătesc așadar, din cauza acestora, o contri buție la sănătate de câteva zeci de ori mai mare.

Posibile modificări ar putea apărea în viitor. Premierul Victor Ponta a anunţat ieri că noul actul normativ reprezintă o parte din schimbările avute în vedere de Guvern. Mai multe modificări vor apărea în forma finală a Codului Fiscal, care va fi gata pe 15 februarie.

Tot ieri, ministrul Finanțelor, Darius Vâlcov, a spus că Guvernul încă lucrează la legislația care va elimina impozitarea câștigurilor din alocații. Acesta a spus că Guvernul a discutat miercuri, în primă lectură, ordonanţa prin care se remediază situaţia plăţii CASS pentru alocaţiia copiilor.

„Trebuie să ne consultăm, să vedem dacă va trebui să apelăm la altă formulă sau va fi suficientă ordonanţa. Este posibil să fie doar ordonanţa suficientă, dar partea juridică ne va spune dacă ordonanţa este suficientă”, a mai spus Vâlcov, citat de Mediafax.