Guvernul va da drumul la angajări în Sănătate

Guvernul va da drumul la angajări în Sănătate

Posturile din Sănătate nu vor fi blocate, ci suplimentate masiv! Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care presupune angajarea a mii de oameni, pentru care va fi necesară o rectificare bugetară de 15,5 milioane de lei doar pentru ultimele trei luni ale lui 2017.

Pacienții care au nevoie de consiliere psihologică, kinetoterapie, ergoterapie, fizioterapie sau masaj, nu vor mai fi plimbați de la un spital la altul sau de la o clinică la alta. Guvernul are de gând să aprobe angajări de personal, astfel încât fiecare din cele 429 de spitale acreditate și toate unitățile de asistență socială din țară să ofere astfel de servicii.

Potrivit unui proiect de HG, menit să modifice Hotă- rârii de Guvern nr.459/2010 pentru aprobarea standardului de cost/an pentru servicii acordate în unitățile de asistență medico-sociale şi a unor normative privind personalul din unitățile de asistență medico-socială şi personalul care desfăşoară activități de asistență medicală comunitară, pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății până la sfârșitul lunii viitoare, aceste locuri de muncă noi vor fi înființate în toate unitățile sanitare.

Mii de posturi noi

Practic, în câteva luni, fiecare unitate medico-socială din România va avea angajați: un farmacist; câte un asistent social la fiecare 40-50 de paturi; câte un psiholog, un instructor de ergoterapie, un profesor CFM/kinetoterapeut/fiziokinetoterapeut și câte un asistent medical specializat în masaj, la fiecare 50-60 paturi. Același proiect arată că, în fiecare unitate, pentru fiecare 200 de metri pătrați va fi angajată câte o îngrijitoare, iar toate unitățile trebuie să aibă un post spălătoreasă și unul de brancardier.

La un spital cu 800 de paturi, spre exemplu, ar urma să fie angajați cel puțin: 20 de asistenți sociali și minim câte 16 de psihologi, instructori de ergoterapie, kinetoterapeuți și asistenți pentru masaj. Ceea ce înseamnă, doar pe aceste categorii, câte 85 de persoane.

Angajează chiar dacă au mai puține paturi

Va crește, însă, și ponderea personalului TESA, de la 10% cât era până în prezent, la 15% din numărul total de posturi prevăzut în statul de funcții la nivel de conducere, din cel de muncitori și din cel de personal de deservire. „Unitățile de asistență medico-sociale cu un număr mai mic de paturi decât cel prevăzut la limita minimă pentru categoriile de personal care se normează între limite, în funcție de numărul de paturi, vor norma un post pe unitate pentru fiecare categorie de personal prevăzută”, se mai arată în proiect.

Proiectul este pus în dezbatere publică până în 23 august, va avea un „impact bugetar asupra bugetului de stat care nu poate fi susținut din prevederile bugetare aprobate”. De aceea, „este necesar a se aproba suplimentarea bugetului de stat cu suma de 15.504.000 de lei pentru trei luni din anul 2017”, se arată în motivarea viitorului act normativ.

Al 32-lea mort de rujeolă! Premierul cere raport urgent

Centralul Național de Supraveghere a Bolilor Transmisibile a anunțat, vineri, că un tânăr din 29 de ani de Dolj este a 32-a victimă a epidemiei de rujeolă. Tânărul, care s-a îmbolnăvit în februarie, avea imunitatea slăbită. În iunie au apărut primele simptome ale complicației postrujeolice, care a fost confirmată prin identificare virală. Tânărul a făcut encefalită subacută mioclonică rujeoloasă și a murit. În afară de cele 32 de victime, alte 8.246 de persoane au făcut rujeolă din septembrie 2016, când a pornit epidemia, până acum. Cele mai multe cazuri sunt la copiii cu vârsta între 1 și 4 ani (3.235).

Nu-l remaniază, îl urechează

În weekend, mai multe voci au dat ca sigură schimbarea din funcție a ministrului Sănătății, Florian Bodog, care este în funcție din ianuarie, dar premierul Mihai Tudose a negat posibila remaniere, dar a lăsat să se înțeleagă că șeful de la Sănătate se mișcă prea încet pentru gustul său, cerându-i să-i dea raportul urgent. „I-am solicitat domnului ministru Florian Bodog un raport despre tot sinopsisul la vaccinările din România, începând de la situația producerii vaccinurilor, începând de la Institutul Cantacuzino, terminând cu importurile și cu ce avem în depozite. După aceea,dacă vaccinurile respective stau într-un depozit în București ori s-au distribuit în țară, este un alt subiect, și apoi cine trebuia să facă vaccinarea propriu-zisă. Dacă medicul de familie s-a dus la familia respectivă, are o statistică privind copiii nevaccinați? Sunt nevaccinați pentru că au refuzat părinții sau pentru că nu a ajuns nimeni la ei?(...)

Situația ar trebui să fie foarte clară, dar, din păcate, nu este”, a afirmat Tudose. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății, Florian Bodog și ministrul de Interne, Carmen Dan, au anunțat că au decis înființarea la nivel județean de comisii care să ancheteze rapid situația și că un prim raport care să arate dimensiunea reală a epidemiei de rujeolă va fi dat publicității pe 25 iulie.

Ne puteți urmări și pe Google News