Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche”

Sebastian Ghiţă despre ultima seară în România: „Georgian Pop mă trăgea de ureche”

Sebastian Ghiţă a dezvăluit, cu lux de amănunte, în dialogul purtat cu Ion Cristoiu, cum s-a desfăşurat ultima seară în România şi care a fost momentul declanşator al plecării din ţară.

Ion Cristoiu: Spuneţi-mi ...Încerc să îmi imaginez acel 19 seara. Eraţi hotărât să plecaţi când v-aţi dus?

Sebastian Ghiţă: Nu.

-Eee. Cum? Aţi avut aşa o revelaţie?

Ne puteți urmări și pe Google News

-Da.

-Interesant, chiar o dezvăluire senzaţională. Ce v-a influenţat de la sindrofia aia ca să plecaţi?

-Atitudinea faţă de mine.

-A cui?

-A tuturor celor prezenţi acolo. Mi-am dat seama că Georgian Pop, care până atunci era băieţel din ăsta de ambasadă, mă trăgea de ureche. Alt senator mai în vârstă mă mângâia aşa pe cap, mai că nu îmi trăgea şi câte o pălmuţă. Îmi era evident că toţi de acolo fuseseră într-un fel sau în altul briefaţi că a doua zi mă arestează, că nu mai am vreo şansă, că nu scap, că e totul pregătit. Totuşi sunt un om care poate să îşi dea seama când ceva rău se întâmplă.

 

„Venea Crăciunul şi pe mine mă chema Ghiţă”

- Cineva povestea că acolo, la un moment dat, i-aţi fi zis ceva lui Florian Coldea. Vă spun care a fost varianta vehiculată după plecarea dumneavoastră. Că v-aţi dus acolo într-un ultim efort de a scăpa de arestarea de a doua zi. Deci dumneavoastră vaţi dat seama că deveniseră cu dumneavoastră ... vă băteau pe umăr...

-Brusc venea Crăciunul şi pe mine mă chema Ghiţă. Eram cum spunea Portocală: mort numai că eu nu ştiam. Încă umblam viu pe străzi, dar eram mortul viu. Mai aveau puţin să mă măsoare ca să îmi ia măsuri la haine. A fost o senzaţie foarte urâtă şi, v-am spus, să îţi fie frică pentru viaţa ta nu e o chestiune simplă. Eu cunosc bine ce se poate întâmpla şi ce nu.

-Eu mă refeream la atmosferă. Eraţi deja un mort viu fără să fiţi arestat.

-Da, mă compătimea toată lumea. Priveau prin mine şi m-a preocupat, m-a îngrijorat situaţia, pentru că totuşi te aştepţi în instituţii, în viaţă, în societate să găseşti la un moment dat judecători, şefi de instituţii, oameni chemaţi să apere cetăţenii şi tu găseşti doar o dorinţă solidă de a-l vedea pe celălalt mort.

- Într-o democraţie normală s-ar putea ca ei să nu ştie. Teoretic procurorul...

- V-am spus, când le explica Florian chestiunea asta altora pe mine mă umfla râsul. Când înainte de alegeri l-au luat dintr-un hotel pe Ilie Sârbu, socrul candidatului, cu mascaţii, putea să îmi spună mie cineva că nu se ştia. Sau când i-au alergat mama şi sora lui Ponta, prim ministru, cu probe false şi dosare false nu ştia nimeni?! Se apuca Portocală de capul lui să îi fugărească familia primului ministru când premierul era în America la Pentagon?!

-Sau când l-au scos pe Buşoi din joc la alegerile locale.

-Am văzut toţi ce s-a întâmplat la alegerile locale. M-aţi mai întrebat, pe parcursul discuţiei, dacă mă consider sau m-am considerat un om de încredere al statului român sau al instituţiilor. Cred că atâta timp cât oamenii m-au votat în Parlament, cât am ajuns în Comisia SRI, cât am purtat la toate aceste proiecte de dezvoltare a infrastructurii informatice în statul român eu, şi astăzi spun, că sunt un om de încredere în stat şi în România. Nici prin gând nu îmi trece că un cetăţean se poate lupta cu ţara lui, cu instituţiile din ţara lui. Cred doar că, încet încet, pe măsură ce aflăm adevărul cu acele dosare falsificate ale mele o să am posibilitatea să mă întorc la

 

Nu vreau să provoc eu căderea sau menţinerea lui Kovesi”

 

Ion Cristoiu: Domnule Sebastian Ghiţă, una din temele acestor înregistrări, ca un fir roşu, şi altor intervenţii ale dumneavostră o reprezintă relaţia cu şefa DNA, Codruţa Kovesi, încă din perioada când era Procuror General. Dumneavoastră în aceste înregistrări vorbiţi despre diferite momente care arată o relaţie destul de apropiată, chiar de prietenie cu Codruţa Kovesi. Haideţi să vedem ce spuneaţi dumneavoastră chiar în prima înregistrare despre relaţia dumneavoastră cu doamna Kovesi: „Vreau să o întreb pe doamna Kovesi dacă îşi mai aduce aminte de petrecerea restrânsă din vila de la Sinaia în care dânsa cu Vasile Dâncu şi cu mine chefuiam cu lăutarii şi cântam La Chilia în port, varianta pentru statul de drept”. În ultimul episod, cel din 16 ianuarie, veniţi cu noi precizări despre cheful de la Sinaia: „Este foarte simplu să se verifice şi petrecerea de la Sinaia. A fost la vila SRI din Sinaia. Au văzut şi sunt martori şoferii, ospătarii, lăutarii. În episoadele următoare veţi vedea şi filmuleţul. Doamna Kovesi tot nu răspunde întrebării publice: a fost sau nu la acea petrecere. Dar este anormal ca instituţiile să mintă”.

Sebastian Ghiţă: Doamna Kovesi la toate aceste adevăruri pe care le spuneţi dumneavoastră a reacţionat de fiecare dată, cum a reacţionat şi imediat după înregistrări, şi anume: invitată la Europa FM, doamna Kovesi a zis că „nu a fost, nu este şi nu va fi prietenă cu inculpatul Sebastian Ghiţă chiar dacă acesta a declarat de câteva ori că au fost destul de apropiaţi”.

 

- Aceste întâlniri ale dumneavoastră au fost într-un fel confirmate şi de Victor Ponta. De fiecare dată, când vi s-au cerut probe, dumneavoastră ne-aţi cam plimbat dintr-o parte într-alta. Având în vedere că doamna Kovesi spune, de fiecare dată, că... aproape că nici nu vă cunoaşte... Cine dintre cei doi nu spune adevărul? Ea sau dumneavoastră?

-Codruţa nu spune adevărul.

-Dumneavoastră aveţi de gând să arătaţi vreodată vreo fotografie sau vreun filmuleţ? Ca să mă conving şi eu şi românii că deja mulţi s-au plictisit de câte ori aţi spus că nu veţi arăta.

-Dar aţi văzut că astăzi preşedintele ţării ... unii îl simpătizăm, alţii nu îl simpatizăm, nu e relevant, astăzi este preşedintele ţării. Văzând toate aceste falsuri din instituţia doamnei Kovesi, auzindu-i pe procurorii de acolo că se duceau şi o întrebau, îi cereau coordonarea sau lucrau sub coordonarea dânsei, văzând că toate instituţiile s-au sesizat, că Inspecţia Judiciară face verificări, că CSM-ul prin preşedintă îşi exprimă îngrijorarea, că doamna preşedintă Tarcea trage un semnal de alarmă, că până şi domnul Procuror General Lazăr admite că lucruri sunt în neregulă, cu toate astea preşedintele ţării a luat decizia s-o ţină, s-o apere şi să treacă cu vederea aceste lucruri. Ce vreau este că nu e treaba mea ...

-Fotografiile ni le arătaţi?

-Dumneavoastră da, dar nu cred că e momentul ca eu să fac ceva peste preşedintele ţării, peste deciziile instituţiilor din ţara mea şi să încerc şi să provoc eu, într-un fel sau întraltul, căderea sau menţinerea acestei doamne Kovesi.

- O să îmi arătaţi ca să mă conving şi să conving şi ...

-V-o arăt acum ca să nu mai avem dubii cu privire la vizita la mine acasă a doamnei Kovesi.

- Pot să o arăt la cameră?

 - Nu. Vă rog.

- Deci eu am fotografia.