Editura Evenimentul si Capital

Gazprom faţă cu concurenţa: primul vas cu LNG american a ajuns în Europa | PULSUL PLANETEI

Iulian Chifu
Autor: | | 54 Comentarii | 5012 Vizualizari

Piaţa produselor petroliere şi a gazului natural e în prăbuşire totală.

 Guvernul Medvedev a luat deja în considerare varianta optimistă de 40 de dolari barilul de petrol şi pe cea pesimistă, 25 de dolari barilul. Acordurile la nivelul OPEC-Rusia au capotat, iar tentativa de a limita căderea preţului petrolului prin îngheţarea producţiei pare imposibilă, odată ce intrarea Iranului pe piaţă reclamă pentru acesta recâştigarea pieţei, deci, aşa cum a anunţat deja, nici un rabat de la cotele stabilite pentru el în cadrul OPEC. Pe acest motiv, şi statele Golfului au profitat pentru a respinge înţelegerea, şi aşa conservatoare, de limitare a extracţiei de petrol la nivelul lunii ianuarie. Deja Arabia Saudită a contraatacat prin amplificarea extracţiei de petrol, mutare făcută special pentru a-şi marca piaţa şi a evita ca petrolul iranian să-i ia locul în relaţiile cu vreun client.

Situaţia este dramatică pentru Federaţia Rusă, apoi pentru Venezuela, aflată în pragul exploziei, în fine pentru statele Asiei Centrale, şi nu în ultimul rând chiar pentru statele Golfului. Mai grav, e o situaţie complicată pentru toate proiectele de infrastructură petrolieră, asta deoarece costul petrolului nu justifică investiţiile în infrastructura nouă. Peste toate, iată că şi SUA revin pe piaţa europeană după 40 de ani de interdicţie a exporturilor de petrol şi gaze către Europa, odată ce, conform prognozelor, în 2017, americanii vor deveni exportator net de gaze datorită gazelor şi petrolului de şist. Deci o nouă intrare pe piaţă, menită să reducă şi mai mult preţul odată ce producătorii sunt mult mai activi decât consumatorii, care deja se îndreaptă spre eficienţă energetică şi spre schimbarea generaţiei energetice de la hidrocarburi la energie verde şi energie electrică.

Astfel, primul transportor de gaze naturale lichefiate din SUA a plecat spre Europa: potrivit The Wall Street Journal, nava vine din Louisiana şi are ca destinație Portugalia. SUA a început să exporte gazele sale încă din luna februarie, când compania Cheniere Energy a început transportul maritim spre Brazilia. Cheniere a semnat contracte pe termen lung cu o serie de companii europene, inclusiv BG Group și Gas Natural din Spania. Şi tot de la Cheniere a cumpărat primul transport pentru Europa și compania portugheză Galp Energia. Potrivit surselor ziarului, nava va sosi în Portugalia la sfârșitul lunii aprilie.

Gazul american poate zdruncina din temelii piața europeană, cu efecte pentru o lungă perioadă de timp. Gaze naturale din Statele Unite ar putea provoca un război al prețurilor, care, la rândul său, va duce la prețuri mai mici pentru consumatori. Unul dintre principalii competitori pentru gazul american este compania rusă Gazprom. Acum, monopolul din Rusia livrează aproximativ o treime din gazele necesare europenilor. Germania îşi asigură jumătate din necesarul de gaz din Rusia, iar din Italia – un sfert. Furnizori importanți de gaze în regiune sunt Norvegia, Algeria și Orientul Mijlociu.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate