Furtună pe piața imobiliară. Prețurile scad rapid

Furtună pe piața imobiliară. Prețurile scad rapidSursa foto: Arhiva EVZ

O nouă criză imobiliară, în condițiile în care vânzărie de locuințe scad pe zi ce trece. Creșterea dobânzilor bancare îi face pe potențialii clienți să se gândească de două ori înainte de a investi într-o locuință. Pe de altă parte, dezvoltatorii sunt presați să vândă cât mai repede pentru a-și recupera, măcar în parte, investițiile. Iar acest lucru duce la o scădere a prețurilor la imobile, dar și la reducerea volumului de construcții. România, parte a acestei piețe globale, trece prin aceleași probleme.

Una dintre cele mai importante pieţe de real estate din lume dă semne că se prăbușește, fapt ce ar putea antrena un efect de domino, avertizează specialiștii. Preţurile la locuințele din Marea Britanie scad într-un ritm rapid, cel mai mare din 2011 încoace. Pe de altă parte, piaţa imobiliară cedează în faţa creşterii costurilor de împrumut, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Costul mediu al unei locuinţe a scăzut cu 2,6% în iunie faţă de anul precedent, ajungând la 285.000 de lire sterline (364.320 dolari). Informația a fost prezentată de creditorul Halifax, într-un comunicat de presă. Potrivit sursei citate, preţurile au scăzut cu 0,1% numai luna trecută, fiind al treilea declin consecutiv.

Între cauzele crizei de pe piața imobiliară britanică sunt și speculațiile cu privire la intențiile Băncii Angliei de a continua procesul de majorare a ratelor dobânzilor pentru a domoli inflaţia. Zvonurile pe această temă au dus la creşterea costului creditelor ipotecare. Cele mai comune împrumuturi cu rată fixă depășesc 6%, un nivel considerat ca fiind un prag problematic pentru consumatori.

„Presiunea rezultată asupra accesibilităţii va acţiona în mod inevitabil ca o frână asupra cererii, pe măsură ce cumpărătorii se gândesc la ceea ce îşi pot permite în mod realist”, a declarat Kim Kinnaird, director la Halifax Mortgages.

O nouă lovitură pentru dezvoltatorii imobiliari a venit din partea băncilor. Experții estimează că ratele dobânzilor vor fi majorate la 6,5% până în decembrie, cel mai ridicat nivel din 1998 încoace. Industrial UK Finance estimează că 800.000 de credite cu dobândă fixă vor trebui refinanţate în a doua jumătate a acestui an, iar alte 1,6 milioane în 2024. O imagine a ceea ce se petrece pe piața imobiliară a apărut săptămâna trecută în analiza Nationwide Building Society, al cărui indice propriu al preţurilor locuinţelor a arătat o scădere de 3,5% pe an - cea mai mare din 2009 încoace.

Furtuna imobiliară se arată și în Uniunea Europeană

În statele Uniunii Europene situația este oarecum similară, dat fiind politicile monetare menite să ducă la reducerea inflației. Oficialii Băncii Central Europene intenționează să mențină un nivel ridicat al dobânzilor pentru mai multă vreme, iar acest lucru va avea consecințe negative asupra tranzacțiilor imobiliare.

Banca Centrală Europeană intenționează să mențină dobânzile pe un „platou înalt“ pentru a se asigura că impactul acestora va produce efecte în economie, a declarat François Villeroy de Galhau, membru al consiliului guvernator al băncii, citat de publicația Bloomberg. Or, ceea ce se întâmplă pe piața monetară, are repercusiuni și asupra tranzacțiilor de pe piața imobiliară.

Majoritatea vânzărilor se fac în baza unor credite bancare, iar piețele au început să se clatine sub greutatea dobânzilor din ce în ce mai ridicate. Pieţele imobiliare Germania şi Suedia, la fel ca cea din Marea Britanie, sunt în corzi, preţurile fiind în declin, iar volumul tranzacțiilor în scădere.

Care este situația pe piața din România

În România, lucrurile sunt oarecum neclare, dacă avem în vedere analizele din ultimele săptămâni. Acestea indică faptul că prețurile au scăzut la apartamentele din București și Iași, dar au crescut în Cluj Napoca, Brașov și Timișoara. Trendul de scădere se datorează politicilor monetare impuse de Banca Națională care au dus la scumpirea creditelor pentru populație. Analiștii Băncii Centrale au confirmat că cererea pentru credite imobiliare s-a redus, din cauza unor dobânzi prea mari. Iar trendul se va menține până la finalul anului.

„Evoluții negative au fost înregistrate doar în București și Iași, în timp ce în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca apartamentele s-au scumpit. Creșteri de preț au fost înregistrate și în orașele medii, precum Sibiu, Oradea și Craiova”, spunea în urmă cu o lună Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Potrivit datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), numărul de locuințe date în folosință în primul trimestru al acestui an a înregistrat o scădere cu 578 de unități în comparație cu aceeași perioadă din 2022. Au fost livrate 15.329 de unități, iar tendința reflectă reducerea ritmului de construcții.

În schimb, a crescut piața chiriilor cu 12% în luna iunie a acestui an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Românii s-au arătat mai interesați de anunțurile de închiriere a locuințelor, decât de cele de vânzare.