Frauda la bacalaureatul de la Sighet s-a terminat cu un MARE FÂs. Elevii care au dat mită şi au copiat au RĂMAS cu DIPLOMELE în buzunar

Frauda la bacalaureatul de la Sighet s-a terminat cu un MARE FÂs. Elevii care au dat mită şi au copiat au RĂMAS cu DIPLOMELE  în buzunar

Cel mai mare scandal legat de fraudarea examenului de bacalaureat s-a finalizat cu câteva condamnări cu executare şi cu nicio diplomă anulată. În 2008, 113 elevi au plătit câte 1.000 de lei pentru a primi subiectele ata rezolvate şi au fost prinşi de DNA.

Curtea de Apel Cluj a dat, la sfârşitul săptămânii trecute, verdictul în cel mai mare scandal legat de fraudarea bacalaureatului. Judecătorul Liviu Ungur, purtător de cuvânt al Curţii de Apel Cluj a declarat, la solicitarea EvZ, că nicio diplomă de bacalaureat obţinută în mod fraudulos nu a fost anulată de instanţă. Judecătorul Ungur a mai arătat că DNA nu a solicitat acest lucru şi, în consecinţă, instanţa nu a dispus anularea acestor diplome, chiar dacă mulţi dintre foştii elevi, au terminat între timp şi facultăţi, chiar şi de la Universitatea Babeş Bolyai.

În 2008, 113 elevi care au susţinut examenul de bacalaureat la un liceu privat din Sighetu Marmaţiei au fost acuzaţi că în schimbul unor sume de bani au primit subiectele gata rezolvate de la directorii liceului. Atunci, DNA Cluj a prins-o în flagrant pe Meda Leordean (foto), director al Liceului Gh. Pop de Băseşti din Sighet, în timp ce distribuia subiectele gata rezolvate. La audieri, Leordean a recunoscut că a primit sume de bani de la elevi pentru a mitui comisia de examen. Taxa pentru bacalaureat a fost fixată la 1.000 de lei pentru fiecare elev şi a foct colectată de către Mirela Botici, la rţndul ei elev la liceul privat. Botici a fost condamnată la un an de zile cu suspendare.

Au încasat de la elevi aproape 40.000 de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

În faţa procurorilor Leordean, care a fost condamnată definitiv la un an şi jumătate de închisoare, cu executare, a recunoscut că a mituit comisia de bacalaureat. Vicepreşedintele comisie de bacalaureat era profesorul clujean, Călin Micu, condamnat la un an şi patru luni de închisoare cu executare. Leordean a mai recunoscut că i-a plătit lui Micu cazarea la o pensiune privată din apropierea oraşului Sighet.

În acelaşi dosar, judecătorii au mai condamnat-o şi pe Aurica Puşcaş, preşedinta Fundaţiei Sfântul Anton de Padova, care administrează liceul privat, la doi ani de închisoare cu executare pentru că ar mituit-o cu suma de 15.000 de lei pe profesoara Nicoleta Marchiş, din comisia de bacalaureat, cu scopul de a-i face pe profesorii supraveghetori să colaboreze şi nu intervină atunci cânt elevii copiau de zor. Suma primită de fiecare profesor supraveghetor a fost de 100 de lei pentru fiecare zi de supraveghere la examen.

Elevii care au dat mită au fost şi ei condamnaţi cu suspendare, la pedepse cuprinse între şase luni şi un an de închisoare dar au rămas cu diplomele obţinute fraudulos.