Fotografii deocheate în Oraşul Interzis! Fotograful şi modelele sale sunt acuzaţi de profanarea fostului Palat Imperial

Fotografii deocheate în Oraşul Interzis! Fotograful şi modelele sale sunt acuzaţi de profanarea fostului Palat Imperial

Fotograful chinez Wang Dong a stârnit un val de revoltă după ce a postat mai multe imagini cu tinere goale, fotografiate în incinta fostului Palat Imperial din Beijing.

Fotograful şi modelele sale au fost acuzaţi de profanarea acestei capodopere a arhitecturii chineze, fosta locuinţă a zeilor şi, bineînţeles, a împăraţilor ca fii de zei.

Scandalul s-a iscat pe siteurile de socializare, a fost preluat apoi de către bloguri, presa regională chinză şi ulterior de cea internaţională. Într-una din fotografii o tânără este surprinsă, în toată splendoarea goliciunii ei, călărind statuia unui dragon, în vreme ce alta îşi ridică fusta minusculă pentru a-şi expune părţile intime în faţa camerei de luat vederi, într-o zonă înţesată de turişi, după cum se poate observa pe fundalul respectivei imagini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Wang Dong a declarat însă pentru The Beijing News că fotografiile sunt artistice şi că nu crede că afectează pe cineva. Internauţii de pe siteul de socializare Sina Weibo, foarte vehemenţi şi în număr mare, l-au acuzat însă de neruşinare şi lipsă de respect faţă de aceste valoroase relicve istorice. 

Reprezentanţii muzeului Palatului Imperial au refuzat să-şi facă public punctul de vedere, presa chineză relatând că nu este clar dacă fotograful a primit permisiunea de a realiza fotografii în incinta Oraşului interzis.

Autorităţile au început o anchetă în acest caz, legea chineză fiind deosebit de aspră cu persoanele care îţi expun părţile intime în public sau se comportă într-o manieră indecentă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, fotograful şi modelele sale ar putea sta chiar şi zece zile după gratii.  

În Oraşul interzis a trăit și domnit până la revoluția din 1911 împăratul Chinei din dinastia Ming și Qing. Accesul poporului sau a oamenilor de rând în palat era interzis, de acea a fost palatul supranumit „orașul interzis”. Construcţia a durat 14 ani. A început în 1406, în al patrulea an de domnie al împaratului Young-te şi s-a terminat în 1420 în al 18-lea an de domnie a aceluiaşi împărat. Un an mai tarziu, el a schimbat capitala ţării de la Nanjing, la Beijing şi, din acel moment, 24 de împăraţi au locuit în Oraşul Interzis, 14 din dinastia Ming şi 10 din dinastia Qing. Ocupând o suprafaţă de 720.000 metri patrati, complexul are patru porţi măreţe, este înconjurat de un zid înalt de 12,5 metri si de un şant cu o lăţime de 5,2 metri .

Numărul de 9.999 de camere, nu este întâmplător, ci a fost ales special ca cifra să fie cu una mai puţin decât cea care în tradiţia chineză simbolizează “Perfecţiunea Divină”. Din păcate o parte din camere, altadată cu mobilier şi decoraţiuni extraordinare, s-au degradatat în timp. Guvernul chinez a început un vast program de restaurare, iar până în prezent peste 8.000 dintre încăperi au fost renovate şi au din nou farmecul trecutulu măreţe, este înconjurat de un zid înalt de 12,5 metri si de un şant cu o lăţime de 5,2 metri .