Fosta asistentă maternală Fănica Grădinaru, acuzată că a maltratat copiii pe care îi avea în grijă, condamnată definitiv la 14 ani şi 10 luni de închisoare

Fosta asistentă maternală Fănica Grădinaru, acuzată că a maltratat copiii pe care îi avea în grijă, condamnată definitiv la 14 ani şi 10 luni de închisoare

Fănica Grădinaru a fost condamnată la 12 ani de închisoare pentru tentativă la infracţiunea de omor calificat, la patru ani şi şase luni şi, respectiv, la trei ani pentru rele tratamente aplicate fetiţei şi băieţelului pe care îi avea în grijă, precum şi la un an de închisoare pentru uz de fals

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus contopirea pedepselor şi a adăugat, la pedeapsa cea mai grea, de 12 ani de închisoare, un spor de doi ani şi zece luni închisoare, urmând ca Fănica Grădinaru să execute 14 ani şi zece luni de închisoare. De asemenea, fostei asistente maternale i-au fost interzise pentru cinci ani mai multe drepturi. Decizia instanţei supreme este definitivă. Fănica Grădinaru a fost trimisă în judecată în 29 februarie, de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti.

Complicitatea soților

Alături de asistenta maternală a fost trimis în judecată şi soţul acesteia, Mitică Gădinaru, acesta fiind acuzat de complicitate la tentativă la omor calificat şi deosebit de grav şi complicitate la rele tratamente aplicate minorului. De asemenea, asistentele sociale Marinela Constantin şi Ana Moise, angajate la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Ilfov la data faptelor, au fost trimise în judecată pentru fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi neglijenţă în serviciu, iar Viorica Pandele pentru neglijenţă în serviciu şi omisiunea sesizării organelor judiciare.

Autorii morali

În acelaşi dosar a fost judecat şi psihologul Maria Popescu, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, abuz în serviciu în formă calificată, fals intelectual, favorizarea infractorului şi omisiunea sesizării organelor judiciare şi medicul de familie Ana Cristina Mitişor, pentru fals intelectual. Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2007 - 11 decembrie 2009, asistenta maternală Fănica Grădinaru, cu sprijinul soţului ei, a exercitat acte de violenţă şi cruzimi asupra fetiţei de patru ani şi a băiatului de opt ani pe care îi avea în îngrijire, pe care i-a băgat cu capul în vasul de toaletă, i-a lovit cu capul de diferite obiecte, i-a scufundat în cadă, i-a ţinut dezbrăcaţi afară, în frig, noaptea. De asemenea, asistenta maternală a lovit-o pe fetiţă pe tot corpul cu o bâtă de lemn, a opărit-o, a tăiat-o la buzele superioară şi inferioară şi la braţul stâng, leziuni pe care le-a tratat superficial, provocând infectarea acestora, "cu intenţia de a le suprima viaţa" celor doi copii.

Afecțiuni pe viață

Procurorii notau în rechizitoriul trimis instanţei că prin aceste acte de violenţă şi cruzimi, precum şi prin nealimentarea corespunzătoare, obligarea copiilor să răspundă la un alt nume şi să relateze aspecte nereale privind vătămările suferite, neglijarea totală a activităţii şcolare a acestora şi prin depunerea unor acte false la DGASPC Ilfov pentru a justifica absenţa fetiţei de la grădiniţă, Fănica Grădinaru a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală şi morală a acestora. Totodată, procurorii arătau că asistentele sociale Marinela Constantinescu, Viorica Pandele şi Ana Daniela Moise au întocmit rapoartele de vizită şi de evaluare false, consemnând în mod nereal că i-au vizitat pe copii la domiciliul asistentei maternale şi că starea de sănătate a acestora era bună, rapoartele fiind întocmite fără a-i vedea pe copii.

A semnat fără control

Maria Popescu, psiholog în cadrul DGASPC - Ilfov, a fost acuzată că, în perioada decembrie 2008-11 decembrie 2009, nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu privind evaluarea psihologică a copiilor şi a asistentei maternale. De asemenea, în perioada 11 decembrie 2009 - 8 aprilie 2010, Maria Popescu nu şi-a îndeplinit atribuţiile privind consilierea psihologică a fetiţei, "cauzând o vătămare importantă drepturilor minorilor la viaţă, integritate corporală şi dezvoltare psihică armonioasă". În 10 octombrie 2011 şi 14 octombrie 2011, "profitând de rolul său de psiholog, de tehnicile de manipulare pe care le cunoştea şi de faptul că datorită atribuţiilor sale a intrat în contact cu părţile vătămate", psihologul Maria Popescu l-a intimidat pe băiat pentru ca acesta să declare în faţa sa, a asistentei maternale şi a angajaţilor DGASPC - Ilfov că nu au fost supuşi la acte de violenţă şi cruzimi de către Fănica Grădinaru, "oferind astfel un ajutor acesteia prin îngreunarea exercitării urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de tentativă la omor calificat şi deosebit de grav şi rele tratamente aplicate minorului", mai precizau procurorii.

Rapoarte false

Totodată, în 10 octombrie 2011, Maria Popescu nu şi-a îndeplinit în mod corespunzător atribuţiile de serviciu privind consilierea psihologică a celor doi copii, "cauzând o vătămare importantă drepturilor minorilor la dezvoltare psihică armonioasă", şi a făcut menţiuni false în raportul din 17 octombrie 2011 în cazul băiatului. Procurorii au acuzat-o pe Ana Cristina Mitişor, medicul de familie al fetiţei, că a făcut menţiuni false în scrisorile medicale adresate DGASPC - Ilfov şi înregistrate la această instituţie, referitoare la examinarea acesteia şi lipsa semnelor de rele tratamente. Maria Popescu şi Viorica Pandele, deşi ştiau din 9 iunie 2010 de relele tratamente la care asistenta maternală îi supunea pe cei doi copii, nu au sesizat procurorul sau organele de urmărire penală, mai arătau procurorii.