Fiscul a găsit primii bogați care au probleme cu averea

Fiscul a găsit primii bogați care au probleme cu averea

În urma analizelor ANAF, au fost depistați 11 români înstăriți care prezintă diferențe mari între avere și veniturile realizate și declarate la Fisc.

În total, ANAF a cercetat 30 de persoane, din care i-a selectat pe cei 11 români avuți în vizor în prezent. În cazul celor investigați au fost identificate situații de „risc”, adică posibile inadvertențe între veniturile obținute și cele declarate administrațiilor financiare. În prealabil, persoanele cercetate au primit notificări, prin care li se aducea la cunoștință care sunt obligațiile fiscale, mai precis obligația de a declara veniturile. De asemenea, Fiscul a solicitat informații privind veniturile din străinătate, dar a recurs și la verificare extinsă, respectiv cercetarea averilor rudelor și celor apropiați. În total, Fiscul va efectua cercetări asupra unui grup de 400 de români cu averi mari. Numele acestora sunt protejate de secretul fiscal. De regulă e vorba de persoane care apar și în topurile celor mai bogați români.

Analiza averilor

Pentru a identifica veniturile reale, Fiscul a luat în calcul atât conturile bancare, cât și proprietăți deținute de aceștia, colaborând cu instituții care gestionează registre de evidenţă a imobilelor şi bunurilor mobile (terenuri, clădiri, autovehicule, nave sau aeronave). La aceste informații s-au adăugat cele de la Registrul Comerţului, privind firmele deținute de cei care au fost subiectul investigațiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Au fost luate la puricat și evidențele care apar în cadrul administrațiilor fiscale de pe întreg teritoriul țării, dar și documente financiar-contabile ale companiilor deţinute de persoanele verificate. De asemenea, ANAF a colaborat cu autorități fiscale din străinătate. În urma tuturor acestor investigații, „în cazul a 11 persoane fizice s-a constatat existenţa unei diferenţe semnificative între veniturile estimate pe baza verificărilor şi veniturile declarate ale acestora”. Pentru aceste situații, au fost emise avize de verificare fiscală.

Efectele se văd la buget

Potrivit Fiscului, în urma declanșării acestor acțiuni a crescut valoarea veniturilor obținute în străinătate și declarate la Fisc. Concret, aceasta a fost de șapte ori mai mare în 2014 față de 2013, respectiv 114 milioane de lei, față de 18 milioane.