Fermierii și marii comercianți se războiesc pe prețul grâului

Fermierii și marii comercianți se războiesc pe prețul grâului

Confl ictul dintre traderii de cereale și producători riscă să îi ducă pe aceștia din urmă în situația de anul trecut, când prețurile s-au prăbușit cu 40% într-o singură zi.

Cu numai câteva săptămâni înainte de startul campaniei de recoltare, fermierii se tem să mai vorbească despre cât grâu vor aduna în hambare, de teamă ca marii comercianți să nu folosească din nou acest pretext pentru a diminua prețurile. Deja unul dintre traderi a estimat că România va avea o producție record la grâu, de peste opt milioane de tone.

Producătorii spun însă că aceste „predicții” sunt false și că ascund încercări de manipulare a pieței. „Traderii nu au o bază de date reală ca să știe ce se întâmplă în teren și dau declarații la plesneală, ca să scadă prețurile”, a declarat pentru EVZ Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Jocuri de culise

Culiță Tărâță, cel care face cărțile în Insula Mare a Brăilei, merge chiar mai departe de atât și acuză marii comercianți că se înțeleg asupra prețurilor. „În fiecare an, traderii se întâlnesc la Geneva și stabilesc prețurile. Unul dă un euro în plus, altul în minus”, ne-a spus Tărâță.

Silozul, cheia profitului

Producătorii români sunt dependenți de traderi, cât timp nu dispun de depozite. Spre exemplu, în Vrancea, fermierii pot depozita în silozurile proprii doar o treime din producția de cereale. Astfel că, pentru a nu rămâne în pagubă, „trebuie să o vândă traderilor, la prețul impus de aceștia”, subliniază Constantin Bazon, președintele Asociațiilor Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice din județ. Grâul românesc este apoi exportat de traderi, cu profit.

Situația din câmp nu anunță însă producții istorice. Ploile abundente și furtunile puternice au pus la pământ culturi întregi, iar spicele sunt secerate de boli ca rugina grâului, care se extind rapid. Drept urmare, după un an 2013 excelent, recolta de grâu va fi mai mică cu 15-20%, potrivit șefului LAPAR.

Ca în fiecare an înainte de campania de recoltare, prețurile la grâul pentru panificație au intrat într-o spirală descendentă. Dacă anul trecut, când toată lumea vorbea de producții record, tona de grâu se vindea cu 234 de euro, acum prețul variază în jurul a numai 188 de euro.